Niko ne mari za primirje! Nastavljaju se sukobi u Sudanu, broj ubijenih civila povećan na 411, SAD evakuiše svoje građane

29.04.2023

19:45

0

Autor: M. Vu.

U Dženeni, glavnom gradu pokrajine Zapadni Darfur, ubijeno je 89 civila, a sukobljene strane su ušle u kuće, zauzele prodavnice i bolnice

Niko ne mari za primirje! Nastavljaju se sukobi u Sudanu, broj ubijenih civila povećan na 411, SAD evakuiše svoje građane
Ništa od primirja u Sudanu - Copyright TAnjug/AP Photo/Marwan Ali

Pucnjava iz vatrenog oružja i teške artiljerije odjekivala je i danas u delovima glavnog grada Sudana, Kartuma, uprkos tome što je u petak trebalo da stupi na snagu novo, 72-časovno primirje, dok se broj ubijenih civila povećao na 411, preneo je AP.


Vest o broju ubijenih civila saopštilo je Udruženje sudanskih lekara, koje je dodalo da je ranjeno 2.023 civila, međutim, strahuje se da je broj civilnih žrtava znatno veći.

U Dženeni, glavnom gradu pokrajine Zapadni Darfur, ubijeno je 89 civila, a sukobljene strane su ušle u kuće, zauzele prodavnice i bolnice, a bore se i na ulicama kojima prolazi veliki broj civila, dodalo je lekarsko udruženje.


U Sudanu od 15. aprila traju borbe između sudanske vojske i Snaga za brzo reagovanje (RSF).
Sukob je izbio između jedinica lojalnih sudanskom vojnom vladaru Abdelu Fatahu al-Burhanu i RSF koje predvodi Mohamed Hamdan Dagal, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa vladajućeg saveta u kojem su bila oba lidera. 

 

 

Njihova borba za vlast je onemogućila prelazak na civilnu vlast i izazvala strah od dugog građanskog rata.

"Probudili su nas zvukovi aviona"

- Još jednom smo se probudili uz zvukove borbenih aviona i protivvazdušnog oružja koji su pucali po celom našem susedstvu - rekao je svedok u južnom Khartoumu za AFP.

Stanovnici širom Khartouma, domu za pet miliona ljudi, uglavnom su se sklonili kod kuće uprkos tome što su se zalihe hrane i vode smanjile na opasno niske nivoe i zbog prekida snabdevanja električnom energijom.

Neki su uspeli da se iskradu samo tokom kratkih zatišja u borbi da kupe očajnički potrebne zalihe.

SAD obavile prvu evakuaciju svojih državljana u Sudanu


Američke vlasti obavile su danas prvu evakuaciju svojih državljana u Sudanu. 

Autobusima je između 200 i 300 osoba prevezeno do grada Port Sudan, gde je relativno bezbedna situacija, saopštili su američki zvaničnici, prenosi AP.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da su u konvoju bili državljani SAD, Sudanci koji su zaposleni u Sjedinjenim Državama i državljani savezničkih zemalja.

- Ponavljamo naše upozorenje Amerikancima da ne putuju u Sudan - poručio je Miler. 

 

 


Porodice Amerikanaca zarobljenih u Sudanu prethodno su kritikovale američku administraciju zbog odbijanja da sprovede evakuaciju svojih državljana koji žele da napuste Sudan.

Kako se navodi, u toj zemlji se trenutno nalazi oko 16.000 državljana Sjedinjenih Američkih Država.

Mnogi Amerikanci bili su primorani da krenu na opasno putovanje od Kartuma do Port Sudana, u sopstvenoj organizaciji, piše AP.

Od 15. aprila u oružanim borbama između sudanske vojske i paravojnih snaga RSF stradalo je više od 500 osoba, među kojima i dvojica državljana SAD.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike