U Sudanu pucano na turski avion za evakuaciju! Letelica oštećena, član posade ranjen, borbe se ne smiruju (FOTO)

28.04.2023

11:48

0

Dogovoreno primirje nije pauziralo sukob

U Sudanu pucano na turski avion za evakuaciju! Letelica oštećena, član posade ranjen, borbe se ne smiruju (FOTO)
evakuacija iz Sudana - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia

Paravojne Snage za brzu podršku (RSF) pucale su u petak na turski avion za evakuaciju kada je sleteo na sudanski aerodrom Vadi Sejidna u blizini Kartuma i ranile jednog člana posade, oštetivši rezervoar za gorivo, saopštila je sudanska vojska

Vojska je navela da je avion bezbedno sleteo i da je u toku njegova popravka, preneo je Rojters.

 

 

Sukobljene strane u Sudanu dogovorile su se o produžetku primirja za još 72 sata, uz posredništvo SAD i Saudijske Arabije, preneo je Rojters.

Novo primirje stupilo je na snagu u ponoć po lokalnom vremenu.

Oružana borba za vlast između sudanske vojske i RSF izbila je 15. aprila, a od ponoći između ponedeljka i utorka na snazi je bilo prvo trodnevno primirje.

Sudanske oružane snage (SAF) saopštile su da su SAD i Saudijska Arabija posredovale u dogovoru o prekidu vatre, a primirje se koristilo za evakuaciju stranih državljana iz Sudana.

Snažne eksplozije u Kartumu i Omdurmanu uprkos krhkom primirju

Snažne eksplozije i pucnjave potresle su delove glavnog grada Sudana, Kartuma i njegovog grada pobratima Omdurmana, rano jutros, izjavili su žitelji ova dva grada, uprkos produženju krhkog primirja.

Eskalacija je usledila nekoliko sati nakon što su komandant vojske general Abdel-Fatah Burhan i Snage za brzu podršku (RSF), predvođene generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, prihvatile produženje primirja za 72 sata, očigledno da bi omogućile stranim vladama da završe evakuaciju svojih državljana, preneo je AP.

Spanish Defence Ministry via AP
 

Višekratna kratka primirja nisu zaustavila borbe, ali su omogućila da desetine hiljada Sudanaca pobegnu u sigurnija područja i da strane nacije evakuišu hiljade svojih građana kopnom, vazduhom i morem.

Žitelji prestonice su prijavili žestoke sukobe u luksuznom naselju Kafuri u Kartumu, gde je vojska ranije koristila ratne avione da bombarduje svoje rivale RSF.

Sukoba je bilo i oko vojnog štaba, Republikanske palate i oblasti u blizini međunarodnog aerodroma u Kartumu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike