Raste strah od terorističkog napada u Evropi: Islamska država ponovo ojačala, bezbednosne službe u pripravnosti

28.04.2023

10:55

0

Bezbednosne vlasti su sada posebno zabrinute - između ostalog i zato što ima izveštaja da se potencijalne terorističke ćelije ubacuju u Evropu

Raste strah od terorističkog napada u Evropi: Islamska država ponovo ojačala, bezbednosne službe u pripravnosti
Copyright Profimedia

.Veruje se da je Islamska država u Siriji i Iraku uglavnom uništena ili barem značajno potisnuta, međutim, njen ogranak u Avganistanu, takozvana ID provincija "Horasan" (ISIS-K), stavlja u pripravnost i nemačku protivterorističku odbranu, piše Dojče vele.

Prema zapadnim obaveštajnim službama, ISIS-K je poslednjih meseci izgradio mrežu pristalica i pomagača kako bi mogao da izvede terorističke napade u inostranstvu, posebno u Evropi.

Ta grupa intenzivno radi na pripremi većih napada na Zapadu, upozoravaju i nemački obaveštajci.

Kako se navodi, sa jedne strane, ciljano se stupa u kontakt sa radikalizovanim islamistima u Evropi preko čet-grupa i šifrovanih kanala komunikacije: tamo ih regrutuju i, na primer, daju instrukcije za proizvodnju eksploziva i bombi.

Međutim, bezbednosne vlasti su sada posebno zabrinute - između ostalog i zato što ima izveštaja da se potencijalne terorističke ćelije ubacuju u Evropu. Navodno je to delom već učinjeno - prema bezbednosnim krugovima, ISIS-K je već iskoristio nedavno kretanje izbeglica za krijumčarenje terorista voljnih da izvrše napade.

Nedavno objavljeni dokumenti američkog Ministarstva odbrane pokazuju da američke tajne službe imaju informacije da ISIS-K aktivno promoviše takozvane "spoljne operacije", odnosno napade u inostranstvu.

AP Photo/Khalid Mohammed, File
 

Prema jednom od dokumenata iz februara, do sada je poznato više desetina takvih planova, a američke službe navodno su saznale da je ISIS-K očigledno planirao da izvrši samoubilački napad tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru.

Navodi se da su drugi planirani napadi bili usmereni na holandske i švedske diplomatske objekte u Rusiji, Tadžikistanu i Azerbejdžanu, kao odgovor na desničarske ekstremiste koji su spalili Kuran u te dve zemlje.

Pored toga, navodi se da su članovi ISIS-K intenzivno razgovarali o mogućnosti napada korišćenjem dronova opremljenih eksplozivom, kao i da su islamisti već kontaktirali jednu osobu u Ukrajini, gde se već neko vreme s velikim uspehom koriste civilni dronovi pretvoreni u naoružane leteće objekte.

Takođe se navodi da je teroristička mreža u leto prošle godine kontaktirala jednog simpatizera u Velikoj Britaniji koji je tvrdio da ima veštine u oblasti aeronautičkog inženjerstva i hemije, a kontakti ID podstakli su ga da svoje znanje stavi na raspolaganje putem onlajn-komunikacije.
I u Nemačkoj su institucije za bezbednost trenutno veoma zabrinute zbog sve veće opasnosti od islamističkih napada u zemlji.

AP Photo/Hadi Mizban, File
 

U septembru 2022. u Izerlonu i Bremerhavenu uhapšena su dvojica mladih islamista za koje se navodi da su komunicirali s pripadnicima ID u Avganistanu - među kojima je bio i visokorangirani komandant, poreklom iz Tadžikistana koji je do skoro živeo u Nemačkoj, a zatim je otišao u Avganistan.

Prema navodima nemačkog saveznog državnog tužioca, uhapšeni su putem čet-grupa regrutovali druge islamiste, pozivali na napade i delili islamističku propagandu i uputstva za pravljenje bombi. Navodi se da su instruktori ISIS-K i njima savetovali da ne putuju na područje sukoba i da umesto toga izvrše napade na "nevernike" u Nemačkoj.

Navodi se da je 17-godišnjak iz Bremerhafena koji je osumnjičen za terorizam dobio instrukcije od svog kontakta sa ID u Avganistanu da uspostavi ćeliju ID u Nemačkoj i da deluje kao njen "emir". Neko vreme je vodio grupu na Telegramu na nemačkom jeziku sa više od 30 članova.

S druge strane, za 16-godišnjeg osumnjičenog iz Izerlona navodi se da je planirao napad eksplozivom, ali je od toga odustao i razmišljao da umesto toga izvrši napad nožem na policajce.

Dvojica maloletnih islamista su optuženi pred Višim regionalnim sudom u Hamburgu. Još nije jasno da li će optužbe biti prihvaćene. Oni su i dalje u pritvoru, ali se nisu odrekli svojih džihadističkih stavova. Mladić iz Bremerhafena navodno je naslikao zastavu Islamske države i napisao islamističku borbenu pesmu. Za osumnjičenog iz Izerlona se navodi da je tokom poseta zatvoru nastavio da izražava radikalne islamske ideje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike