Planirala napad na koledž i obučavala žene da ubijaju: Vođa ženskog terorističkog bataljona ISIS osuđena na 20 godina zatvora

02.11.2022

14:32

0

Protiv nje je na sudu svedočila i njena ćerka

Planirala napad na koledž i obučavala žene da ubijaju: Vođa ženskog terorističkog bataljona ISIS osuđena na 20 godina zatvora
Copyright AP/Alexandria Sheriff's Office

Alison Fluk-Ekren (42) iz Kanzasa, koja je priznala da je pregovarala o napadu na jedan američki koledž, kao i da je obučavala preko 100 boraca u bataljonu ISIS-a u Siriji, osuđena je danas na 20 godina zatvora.

Alison, bivša učiteljica koja je inače i vođa ženskog terorističkog bataljona ISIS, obraćajući se sudu u Aleksandriji rekla je da "žali zbog svog izbora".

Tužioci su njene postupke opisali kao monstruozne, napisavši u podnesku pre izricanja kazne da je Fluk-Ekren "isprala mozak mladim devojkama i obučavala ih da ubijaju" nakon što je napustila sopstvenu porodicu da bi "napravila karijeru u oblasti terorizma" u Libiji.

 

 

Svedočenje ćerke o zlostavljanju

Protiv nje je na sudu svedočila i njena ćerka Lejla Ekren, koja je iznela uznemirujuće detalje o seksualnom i emocionalnom zlostavljanju sa kojim se suočila u ranim tinejdžerskim danima kada je živela sa svojom majkom u Siriji.

U jednom trenutku, Ekren je istakla da je njena majka koristila hemijsku supstancu da muči nju i njenu braću i sestre, naškodivši njihovoj koži. 

- Zlostavljanje je trajalo neko vreme i ona se izvlačila, rekla je Ekren federalnom okružnom sudiji Leoni Brinkema.

Dodala je da je ponekad zapravo želela da znaci njenog zlostavljanja budu vidljivi, kako bi ljudi primetili da je mučena.

Ekren je takođe otkrila da ju je majka udala za borca Islamske države kada je imala samo 13 godina.

- Prepustila me je mom silovatelju, rekla je Ekren, govoreći o svom mužu kao silovatelju jer ju je majka naterala da se uda za njega protiv svoje volje.

Fluk-Ekren je u utorak oštro demantovala navode svoje ćerke, nazvavši ih nečuvenim i odvratnim.

- Šokirana sam i užasnuta optužbama, rekla je ona na sudu.

Njen pravni tim je takođe tvrdio da novootkrivene optužbe o zlostavljanju nisu relevantne za zločin koji je ona priznala i da "ona nema dovoljno vremena ili resursa da u potpunosti istraži i opovrgne ove navode".

Raniji život Fluk-Ekren

Inače Fluk-Ekren je prešla u islam pre nekoliko godina, dok je pohađala Univerzitet u Kanzasu, rekao je njen otac. Pobegla je u Egipat, Libiju i na kraju Siriju sve vreme "koristeći različite muževe da se zalažu za odobrenje njenih planova vojne obuke od rukovodstva terorističkih grupa sa kojima je bila povezana u inostranstvu“.

Kao podrška terorističkoj organizaciji, Fluk-Ekren obučavala je žene o upotrebi jurišnih pušaka AK-47, granata i samoubilačkih pojaseva. 

Tokom interakcije sa još jednim vladinim svedokom u Siriji, kako je opisano u sudskim dokumentima, ona je iznela i ideju za napad koji bi podrazumevao parkiranje automobila punog eksploziva u parking garaži tržnog centra i detoniranje bombe okidačem mobilnog telefona.

Ona je svaki napad koji nije ubio veliki broj pojedinaca smatrala rasipanjem resursa, navodi se u izjavama svedoka uključenim u dokumenta o priznanju krivice.

U leto 2016. godine, prema sudskim dokumentima, Fluk-Ekren se udala za svog trećeg muža, pripadnika ISIS-a iz Bangladeša koji je pravio bespilotne letelice za ISIS i prikačivao hemijsko oružje na njih kako bi izbacivale hemijske bombe u vazduh. Nakon njegovog ubistva, udavala se još pet puta.

Ona je priznala da je nastavila svoju povezanost sa ISIS-om do maja 2019. godine, da bi se na kraju predala lokalnoj sirijskoj policiji 2021. godine. Prebačena je u američki pritvor 28. januara 2022. godine i sada joj preti maksimalno 20 godina u zatvoru kao rezultat njenog izjašnjavanja.

Njen branilac je u svojim radovima napisao da je njeno detinjstvo bilo usamljeno i da su neke od njenih akcija u inostranstvu bile u korist saomodržavanja, dodajući da se na kraju odrekla podrške ISIS-u 2019. godine i radila u školi i nevladinoj organizaciji u Siriji. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike