Talibani ubili teroristu koji je isplanirao napad na aerodrom u Kabulu: Vašington otkrio detalje

26.04.2023

13:22

0

Portparol Pentagona rekao je da je militant ubijen ranije ovog meseca i da SAD „nisu bile uključene u ovu operaciju“

Talibani ubili teroristu koji je isplanirao napad na aerodrom u Kabulu: Vašington otkrio detalje
Ilustracija - Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

Talibani su ubili militanta odgovornog za smrtonosni samoubilački napad 2021. na međunarodnom aerodromu u Kabulu, saopštili su u utorak Bela kuća i Pentagon. Napad, izveden tokom povlačenja američkih i savezničkih trupa iz Avganistana, odneo je živote više od 180 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika.

Zvaničnici su rekli da je terorista, čije ime nije otkriveno, bio pripadnik organizacije Islamska država - provincija Horasan (ISIS-K), ogranka Islamske države koji je u sukobu sa talibanima.

- On je bio ključni zvaničnik ISIS-K direktno uključen u planiranje operacija kao što je Abej gejt - rekao je Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, govoreći o ulazu na aerodrom gde se dogodila eksplozija.

Portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder rekao je novinskim organizacijama da je militant ubijen ranije ovog meseca i da SAD „nisu bile uključene u ovu operaciju“. Talibani do sada nisu reagovali na tvrdnje o ubistvu visokoprofilisanog pripadnika ISIS-K.

Njujork tajms je citirao četiri američka zvaničnika koji su rekli da su obaveštajni analitičari saznali za smrt operativca ISIS-K početkom aprila. Prema Tajmsu, oni su verovatno prikupili podatke iz izvora, kao što su doušnici i elektronski presretnuti slučajevi, i zaključili sa „velikim poverenjem“ da je nalogodavac napada iz 2021. ubijen.

Printscreen Twitter
 

Međutim, Bela kuća je „razvila poverenje u svoju procenu tek u poslednjih nekoliko dana“, rekla su dva zvaničnika koje je citirao Vašington post.

Darin Huver, otac jednog od ubijenih pripadnika vojske, razgovarao je sa nekoliko medija, kritikujući Belu kuću što ne iznosi dovoljno detalja, uključujući ime teroriste. On je za CNN rekao da vesti o smrti napadača „ne oslobađaju administraciju ili Stejt department ili Pentagon od preuzimanja odgovornosti za ono što se dogodilo“.

Do eksplozije je došlo 26. avgusta 2021. godine kada je američko osoblje nadgledalo haotičnu evakuaciju avganistanskih pomagača Vašingtona tokom poslednje faze povlačenja američkih snaga iz zemlje.

SAD su uzvratile napadom dronom u Kabulu 29. avgusta 2021. godine, za koji su tada tvrdili da je ciljao ISIS-K. Pentagon je sledećeg meseca priznao da je napad bio „tragična greška“ u kojoj je poginulo 10 civila.

SAD su izvršile invaziju na Avganistan 2001. godine kako bi se borile protiv talibana i drugih islamističkih grupa nakon terorističkih napada 11. septembra na američkom tlu. Američke i savezničke trupe su potpuno napustile zemlju u avgustu 2021, nakon čega su talibani ponovo uspostavili kontrolu nad Avganistanom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike