Otkriveno šta se nalazi u srcu Marsa, NASA objavila najnovije podatke! Da li je moguć život izvan naše planete?

26.04.2023

12:10

0

Autor: J.N.

Ova informacija mogla bi pomoći u usavršavanju ljudske sposobnosti da tražimo život van Sunčevog sistema

Otkriveno šta se nalazi u srcu Marsa, NASA objavila najnovije podatke! Da li je moguć život izvan naše planete?
Copyright Pexels

Mars je najbliža planeta Zemlji u Sunčevom sistemu, ali se njihov unutrašnji sastavi potpuno razlikuju, pokazala je nova studija, bazirana na podacima do kojih je došla NASA na osnovu robota Insajt. 

Istraživanje je pokazalo da obe planete imaju jezgra koja se sastoje od tečnog gvožđa, s tim što je utvrđeno da se oko 20 odsto jezgra Marsa sastoji od elemenata lakših od gvožđa - uglavnom sumpora, ali i kiseonika, ugljenika i malo vodonika.

To je otprilike duplo više nego što je pronađeno u Zemljinom jezgru. što ukazuje da je Mars znatno manje gustine od jezgra naše planete.

- Najdublja područja Zemlje i Marsa imaju različite sastave što je verovatno rezultat procesa koji su delovali kada su se planete formirale i materijala od kojeg su napravljene - rekla je Džesika Irving, seizmolog sa Univerziteta u Bristolu u Engleskoj, koja inače i vodi pomenute studije.

Naučnici su 1906. prvi put otkrili Zemljino jezgro posmatrajući kako putovanje kroz njega utiče na seizmičke talase od zemljotresa.

Detektovani potresi na Marsu

Potresi koji drmaju Mars detektovani su kako se kreću kroz njegovu jezgro po prvi put, dajući naučnicima ono što je potrebno da shvate od čega je tačno načinjeno srce crvene planete.

- Više od sto godina kasnije mi primenjujemo naše znanje o seizmičkim talasima na Marsu. Sa “insajtom” smo konačno otkrili šta je u centru Marsa i šta ga čini toliko sličnim a opet različitim od Zemlje – rekao je geolog Vedran Lekić sa Univerziteta Merilend.

Jezgro može uticati na naseljenost planeta

Studija je precizirala veličinu jezgra Marsa, otkrivši da je veličine oko 3.560-3.620 km, otprilike 20-50 km manji od prethodno procenjenog.

Priroda jezgra može igrati bitnu ulogu u određivanju toga hoće li biti moguć život na planeti i naučiti nas više o različitim načinima formiranja, rasta i promene planeta tokom vremena.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike