Ukrajinske trupe trpe teške gubitke u bici za Bahmut, SAD pozdravile razgovor Sija i Zelenskog

26.04.2023

20:20

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajinske trupe trpe teške gubitke u bici za Bahmut, SAD pozdravile razgovor Sija i Zelenskog
Copyright AP Photo/Libkos/Vadim Ghirda/Jose Luis Magana/ Russian Defense Ministry Press Service

Rat u Ukrajini – 427. dan.

Kijev tvrdi da su ruske snage raketama gađale muzej u Kupjansku ubivši tom prilikom dve žene. Ruska vojska na frontu je počela da koristi najsavremenije tenkove T-14 "armata".

Kijev priznao da stoji iza napada dronovima na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju.

Ruski šef diplomatije ocenio da je situacija u vezi sa sporazumom o izvozu žita preko Crnog mora zapala u ćorsokak.

Najvažnije činjenice

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

22.43 - Slovenija poslala 20 oklopnih transportera u Ukrajinu

Slovenačka vlada je ove nedelje završila tajnu operaciju slanja 20 oklopnih transportera Valuk u Ukrajinu, objavio je slovenački portal 24ur, pozivajući se na neimenovani izvor.

Kako prenosi portal, operacija prebacivanja oklopnog transportera u Kijev trajala je nekoliko meseci. Vozila koja su 24 godine u službi slovenačke vojske prošla su tehnički pregled. Zatim su transportnim avionima prebačeni u neki od logističkih centara u Slovačkoj ili Poljskoj.

Operacija je odlagana zbog potrebe da se koriste transportni avioni za evakuaciju Evropljana iz Sudana, ali su ove nedelje Kijevu predati poslednji oklopni transporteri.

21.44 - Kijevske vlasti prebacuju trupe u deo Zaporoške oblasti pod njihovom kontrolom, izjavio je lider pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

20.21 - Ukrajinske trupe trpe teške gubitke u bici za Bahmut

Ukrajinske trupe trpe teške gubitke u bici za Bahmut zato što generalštab nije pripremio grad za odbranu, tvrdi bivši zamenik komandanta ukrajinskih snaga za specijalne operacije, general Sergej Krivonos.

- Plaćamo groznu cenu za ovaj grad. Radi se o tome da su neki oficiri iz komande načinili greške i nisu pripremili grad za odgovarajuću odbranu - rekao je Krivonos, bivši zamenik sekretara Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu.

19.25 - NATO će imati saopštenje o Ukrajini

NATO planira da usvoji saopštenje o Ukrajini na svom predstojećem samitu u Viljnusu, izjavila je Seleste Valander, pomoćnica sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost.

- Izjava NATO-a o važnosti Ukrajine kao evropske zemlje, njenom pravu da postoji unutar njenih međunarodno priznatih granica kao suverena i nezavisna država - biće značajna - rekla je portparolka Pentagona u Predstavničkom domu američkog Kongresa. 

AP Photo/Olivier Matthys
 

18.33 - Kavoli: Ukrajina će na vreme dobiti naoružanje za kontraofanzivu

Ukrajinska vojska će dobiti oružje koje joj je potrebno na vreme za predstojeću kontraofanzivu protiv ruskih snaga, rekao je danas general vojske SAD zadužen za evropske operacije Kristofer Kavoli.

On je kao primer za tu tvrdnju naveo da je više od 98 odsto borbenih vozila obećanih Kijevu već isporučeno.

16.51 - El Pais: Lula i Sančes pokazali nesklad u vezi sa ratom u Ukrajini

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva i njegov španski kolega Pedro Sančes pokazala su ''socijaldemokratsku harmoniju'', istu viziju sveta s naglaskom na ekonomske aktivnosti, ali i evidentan nesklad u mišljenju kako se suočiti sa ratom u Ukrajini, preneo je danas El Pais.

Madridski portal je u opširnoj analizi naveo da je Lula vrlo jasno stavio do znanja da je protiv slanja oružja Ukrajini, kao što to čini Španija, iako je priznao da je pozicija Brazila udobnija od pozicije Evropljana, jer dok se EU graniči sa Rusijom i baltičkim zemljama, Brazil je 14.000 kilometara daleko.

15.57 - SAD: Pozdravljamo razgovor Sija i Zelenskog, prerano je reći da li će dovesti do mira

AP Photo/Evan Vucci
Džon Kirbi

Bela kuća pozdravila je danas telefonski razgovor predsednika Kine i Ukrajine Sija Đinpinga i Vladimira Zelenskog, ali je ocenila da je prerano reći da li će taj razgovor dovesti do mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da je telefonski razgovor Sija i Zelenskog "dobra stvar", prenosi Rojters. 

15.36 - Zelenski imenovao novog ambasadora u Kini nakon razgovora sa Si Đinpingom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski imenovao je danas bivšeg ministra strateške industrije Pavla Rjabikina za ambasadora Ukrajine u Kini.

15.15 - Zaharova: Moskva konstatovala spremnost Pekinga da uspostavi pregovore

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je Moskva konstatovala spremnost Pekinga da uspostavi pregovarački proces, ali i istakla da nije problem u nedostatku dobih planova.

- Primećujemo spremnost kineske strane da uloži napore za uspostavljanje pregovaračkog procesa. Kijevski režim do sada pokazuje svoje odbacivanje bilo kakvih razumnih inicijativa, usmerenih na političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize, a eventualni pristanak na pregovore uslovljen je ultimatumima sa namerno nerealnim zahtevima - rekla je Zaharova.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Marija Zaharova

15.10 - U Hvatsku stiglo 19 ranjenika iz Ukrajine na lečenje i rehabilitaciju

Hrvatsko Ministarstvo branitelja saopštilo je danas da su u Hrvatsku stigli ranjenici iz Ukrajine koje će tokom dana biti zbrinuti u zdravstvenim ustanovama radi daljeg lečenja i rehabilitacije.

Navodi se da je stiglo 19 ranjenika iz Ukrajine, u čijoj je pratnji devet osoba, članova njihovih porodica.

13.43 - Norveška: Rusija proteruje deset norveških diplomata

Rusija je odlučila da protera 10 diplomata iz Ambasade Norveške u Moskvi i zatražila da brzo napuste tu zemlju, saopštilo je danas norveško Ministarstvo spoljnih poslova.

- Rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je obavestilo našeg ambasadora da je deset naših diplomata u Moskvi proglašeno nepoželjnima - navodi se u saopštenju norveškog ministarstva i dodaje da su ruske vlasti rekle da je reč o reagovanju na sličnu odluku Norveške, prenosi Rojters. 

13.42 - Razgovarali Si Đinping i Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je telefonom razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

13.28 - Peskov: Putin je dobio Guterešovo pismo i razmatra ga

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

Pismo generalnog sekretara UN Antonija Gutereša ruskom predsedniku Vladimiru Putinu o prehrambenom sporazumu poslato je diplomatskim kanalima i razmatra se, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li je Putin upoznat sa pismom i da li ima šanse za dogovor.

Gutereš je ranije predao pismo o produžavanju prehrambenog sporazuma ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

12.16 - Ukrajinski komandant: Situacija u Bahmutu je složena

Komandant ukrajinskih snaga za specijalne operacije, Viktor Horenko, rekao je da je situaciju u Bahmutu složena, nakon što je posetio trupe na terenu, saopštila je danas Vojna komanda Snaga za specijalne operacije.

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov rekao je u utorak da se o situaciji u Bahmutu razgovara na svakom sastanku štaba vrhovnog komandanta, koji se održava dva ili tri puta nedeljno. 

11.51 - Zelenski pozvao na „novi Nirnberg“

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da se „niko ne može osećati bezbedno“, osim ukoliko Rusija nije poražena i pozvao je da se rat završi, kako je naveo, „novim Nirnbergom“.

- Svaka manifestacija ruskog terora, svaki dan agresije je dodatni argument da se sve ovo mora završiti u Tribunalu - u novom Nirnbergu protiv rusizma, protiv onih koji uništavaju živote i ljude, koji koriste projektile protiv muzeja i navođene bombe protiv crkava - napisao je Zelenski na Telegramu.

11.32 - Dron pao na područje gradskog suda u Moskvi

Dron je danas pao na teren gradskog suda u Moskvi, objavio je ruski list Izvestija.

Za dron nisu bili pričvršćeni strani predmeti, naveo je list, pozivajući se na neimenovani izvor.

Detalji incidenta nisu jasni, preneo je Rojters.

11.01 - Ukrajinci pojačali granatiranje Hersonske oblasti

Snage Kijeva su tokom noći bez prekida izvodile artiljerijske udare na gradove i sela Hersonske oblasti. Na mesta na levoj obali Dnjepra palo je 38 projektila, rekli su novinarima predstavnici Službe za vanredne situacije.

AP Photo/LIBKOS
 

Na udaru su bila mesta Nova Kahovka, Kahovka, Krinki. Utvrđuje se da li ima žrtava i kolika je materijalna šteta.

10.06 - Turska uvodi 130-procentnu carinu na uvoz žitarica

Turska od 1. maja uvodi 130-procentnu carinu na uvoz pšenice, ječma i kukuruza. Najveći izvoznik žita u Tursku je Ukrajina. Eksperti smatraju da turske vlasti na taj način žele da zaštite svoje poljoprivrednike u vreme žetve jer se očekuju dobri prinosi.

Prethodno su zabranu uvoza iz Ukrajine objavile Poljska, Mađarska, Bugarska i Slovačka.

9.16 - Rusija: Preduzećemo mere povodom finske zaplene ruske imovine

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će preduzeti mere nakon što su finske vlasti zaplenile imovinu koju je koristio Ruski centar za nauku i kulturu u Helsinkiju.

Kako navode, situacija u vezi sa stanovima koje su koristili zaposleni centra nije rešena, Helsinki nije dao nikakvo objašnjenje, Moskva se sprema na uzvratne mere.

Finski list "Helsingin Sanomat" objavio je ranije da su vlasti zaplenile sedam stanova u centru Helsinskija, pri čemu su tri odmah preko puta centra. Stanovi su površine od 36 do 175 kvadrata, a njihova vrednost se procenjuje na 1,4 miliona evra.

8.44 - Balicki: Napadi u blizini Zaporoške nuklearke su svetski terorizam

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

Neprekidni napadi ukrajinske vojske na teritoriju pored Zaporoške nuklearke predstavljaju svetski terorizam, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki na godišnjicu havarije u nuklearnoj elektrani u Černobilju

- Danas se navršava 37 godina od nesreće u nuklearnoj elektrani Černobilj. Žalosni datum za celu ZND, kada je svet u trenutku bio na ivici nuklearne katastrofe, kada je prekinuto stotine života, a hiljade ljudi postali žrtve nevidljivog i smrtonosnog zračenja. Danas kolektivni Zapad, koketirajući sa poludelim rukovodstvom Kijeva, snabdevajući nacističku Ukrajinu oružjem i pumpajući ideologijom, stavlja svet na ivicu još jedne nuklearne katastrofe. Neprekidni napadi na teritoriju u blizini Zaporoške nuklearne elektrane nisu ništa drugo do svetski terorizam - napisao je Balicki na svom Telegramu.

8.36 - Luftvafe: Tri ruska borbena aviona presretnuta u međunarodnom prostoru Baltika

Tri ruska borbena aviona, koja su letela bez signala transpondera, presrele su nemačke i britanske snage u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopštio je danas nemački Luftvafe.

Nemačke i britanske snage identifikovale su dva ruska borbena aviona "suhoj su-27" i jedan avion "iljušin Il-20", saopštile su nemačke vazduhoplovne snage na Tviteru. 

7.50 - Putin potpisao ukaz o privremenom upravljanju imovinom neprijateljskih zemalja

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o uvođenju privremenog upravljanja imovinom lica iz neprijateljskih zemalja kao odgovor na zaplenu ili ograničavanje prava raspolaganja nad ruskom imovinom u inostranstvu.

Profimedia
 

U preambuli uredbe se kaže da su potrebne "hitne mere" kao odgovor na nezakonite radnje SAD i drugih zapadnih zemalja usmerenih na lišavanje ili ograničavanje imovinskih prava Ruske Federacije, njenih kompanija i građana, prenosi TASS.

Uredbom je predviđeno da se u slučaju takvih neprijateljskih radnji, uvodi privremena uprava nad imovinom koju u Rusiji poseduju vlasnici iz neprijateljskih zemalja.

7.20 - Ukrajinski general: Plaćamo veliku cenu za Bahmut,trpimo velike gubitke

Ukrajinske snage trpe teške gubitke u bici za Bahmut, zato što generalštab nije pripremio grad za odbranu, tvrdi bivši zamenik komandanta ukrajinskih snaga za specijalne operacije, general Sergej Krivonos.

- Plaćamo groznu cenu za ovaj grad. Radi se o tome da su neki oficiri iz komande načinili greške i nisu pripremili grad za odgovarajuću odbranu - rekao je Krivonos, bivši zamenik sekretara Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu, kako prenosi TASS.

U intervjuu za Kanal pet, ukrajinski general kaže da odbrana prilaza Bahmutu i samog grada nije bila dobro pripremljena, što je rezultiralo teškim gubicima. Prema njegovom mišljenju, ukrajinska vojska je trebalo da se povuče iz Bahmuta u februaru. On takođe navodi da kijevska vlada ima velikih problema s obukom mobilisanih vojnika. 

7.10 - Lavrov: NATO hteo da uništi Rusiju, ali ju je na kraju ujedinio

AP Photo/Eraldo Peres
 

NATO je hteo da uništi Rusiju, ali ju je na kraju ujedinio, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije na konferenciji za novinare u sedištu Ujedinjenih nacija.

- Plasirana je jedna tako lepa stilska figura - ​​da je Rusija htela da spreči širenje NATO. Prvo, nismo to toliko želeli, ni verovali da je potrebno to sprečavati. Lagali su, sada to svi znaju, kako što su kasnije lagali o Minskim sporazumima i o mnogim drugim stvarima - rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Lavrov je predočio da su zapadni lideri počeli da govore o Trećem svetskom ratu, kada je Ruska Federacija "generalno ćutala" i izrazio nadu da će Zapad pokazati odgovornost i da neće govoriti o mogućnosti izbijanja Trećeg svetskog rata ukoliko Rusija pobedi u Ukrajini.

Govoreći o najavljenoj kontraofanzivi Kijeva, ministar Lavrov je ocenio kao šizofrene izjave Zapada da će pregovori Ruske Federacije i Ukrajine početi nakon tog događaja i istakao da je jedan od ciljeva Rusije da spreči da "predstavnici ruske kulture budu diskriminisani i istrebljeni u Ukrajini".

Prema njegovim rečima, SAD I EU manipulišu ukrajinskim pitanjem pribegavajući ucenama i pretnjama kako bi skrenule pažnju zemalja u razvoju sa problema na Bliskom istoku.

- Amerikanci i Evropljani iskorišćavaju ukrajinsko pitanje, pokušavajući da ucene i prete zemljama u razvoju, skrećući njihovu pažnju sa problema Bliskog istoka i drugih regiona globalnog juga. Oni im govore da će se sve rešiti ako Rusija bude poražena - rekao je Lavrov, preneo je ranije TASS.

- Na taj način krize koje zemlje u razvoju već dugo nastoje da reše, postaju predmet licemerja i kolonijalnog instinkta Zapada koji je opsednut svojim sebičnim interesima da sprovodi diktat celom svetu, ignorišući kulture i tradicije drugih naroda i ismevajući međunarodno pravo - dodao je Lavrov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike