Lavrov u Njujorku: Pozvao UN da bude nepristrasna, Gutereš poslao pismo Putinu

25.04.2023

09:25

0

U fokusu razgovora je bila situacija u Ukrajini

Lavrov u Njujorku: Pozvao UN da bude nepristrasna, Gutereš poslao pismo Putinu
Sergej Lavrov i Antonio Gutereš - Copyright AP Photo/John Minchillo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je tokom sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Njujorku pozvao rukovodstvo svetske organizacije da se striktno pridržava principa nepristrasnosti.

 
Ministarstvo je navelo da je u fokusu razgovora bila situacija u Ukrajini.

Lavrov je još jednom detaljno opisao razloge tekuće krize, napredak i ciljeve ruske vojske u Ukrajini, usmerene na otklanjanje pretnji nacionalnoj bezbednosti Rusije 

Šef ruske diplomatije kritikovao je ponašanje zapadnih država koje koriste platformu UN za promovisanje politizovanih antiruskih inicijativa koje mogu, kako je rekao, samo da produže tekuću krizu.

AP Photo/John Minchillo
 

Lavrov se nalazi u Njujorku kako bi predsedavao sednicama Saveta bezbednosti UN, s obzirom na to da je Rusija predsedavajuća ovog meseca.

Gutereš poslao pismo Putinu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš predložio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "put napred, koji ima za cilj popravljanje, proširenje i produženje" dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, rekao je zamenik portparola Ujedinjenih nacija Farhan Hak.

Gutereš je zamolio Sergeja Lavrova da pismo uruči Putinu. Hak je rekao da se u pismu uzimaju u obzir nedavno iznete pozicije obe strane i rizici zbog kojih može da dođe do globalne nestašice hrane.

On je naveo da su slična pisma poslata Ukrajini, kao i Turskoj, koja je bila inicijator ovakvog sporazuma.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike