Hteli da ga ubiju kao Dariju Duginu! Zaharova: Neuspešan atentat na osnivača TV „Cargrad“ ─ još jedan primer kriminalne prirode Kijeva

06.03.2023

17:23

0

Autor: M. Vu.

Neuspeli pokušaj ubistva Konstantina Malofejeva je još jedan primer duboko zločinačke prirode kijevskog režima, koji ne preza od otvoreno terorističkih metoda

Hteli da ga ubiju kao Dariju Duginu! Zaharova: Neuspešan atentat na osnivača TV „Cargrad“ ─ još jedan primer kriminalne prirode Kijeva
Konstantin Malofejev - Copyright Profimedia

Neuspeli atentat na osnivača televizije „Cargrad“ Konstantina Malofejeva predstavlja još jedan primer duboko kriminalne prirode kijevskog režima koji ne preza od terorističkih metoda, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


- Neuspeli pokušaj ubistva Konstantina Malofejeva je još jedan primer duboko zločinačke prirode kijevskog režima, koji ne preza od otvoreno terorističkih metoda u suzbijanju različitog mišljenja, dodajući ga na dugačku listu svojih gnusnih zločina nad civilnim predstavnicima medijske sfere - navodi se u saopštenju Zaharove na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se ističe da „osim direktne umešanosti ukrajinskih vlasti u planiranje i vršenje brojnih zločina, treba posebno istaći svesnu neaktivnost relevantnih međunarodnih struktura za ljudska prava, čije tvrdoglavo ignorisanje svih zločina režima Vladimira Zelenskog, (ukrajinski predsednik) shvata kao kart blanš za nastavak ove prakse“.
Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 


- Takođe ne sumnjamo da se takve akcije sprovode uz prećutnu saglasnost, ako ne i uz podsticanje njegovih zapadnih pokrovitelja - zaključila je ona.

Ranije je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije saopštila da je sprečila atentat ukrajinskih specijalnih službi na predsednika saveta direktora ruske televizije „Cargrad“ i milijardera Konstantina Malofejeva.

FSB tvrdi da je organizator navodnog zločina Denis Кapustin, ruski državljanin rođen 1984. godine, koji živi u Ukrajini i deluje pod kontrolom ukrajinske službe bezbednosti SBU. Osnivač je i jedan od vođa Ruskog dobrovoljačkog korpusa.

Rusi tvrde da je ubistvo trebalo da bude izvršeno detonacijom improvizovane eksplozivne naprave pričvršćene ispod Malofejevog automobila. Navode i da je na sličan način ubijena i ruska novinarka Darja Dugina, ćerka ruskog filozofa i ultranacionaliste Aleksandra Dugina.

Foto: Printskrin/Telegram
 

Prema ruskoj obaveštajnoj službi, Кapustin je bio organizator i neposredni učesnik više terorističkih napada u Rusiji.

Кonstantin Malofejev je ruski političar i biznismen, poznatiji kao „pravoslavni oligarh” zbog svoje manifestne religioznosti. Malofejeva su sankcionisale EU i SAD zbog umešanosti u rusku aneksiju Кrima 2014. Ukrajina ga je optužila za finansiranje ilegalnih proruskih paravojnih grupa.

Malofejev je na ruskoj televiziji rekao da Rusi treba da budu svesni da njihova zemlja u Ukrajini vodi sveti rat protiv satanista i pagana.

Prošle godine je Glas Amerike (VOA), pozivajući se na jednog američkog zvaničnika, objavio da je Кonstantin Malofejev pomogao u finansiranju predsedničke kampanje Milorada Dodika pre izbora 2018. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike