Krvave borbe u Somaliji: Vojska ubila 18 ekstremista, stradala i tri civila

22.04.2023

23:03

0

Pripadnici Al Šababa godinama se bore za stvaranje islamske države na Rogu Afrike

Krvave borbe u Somaliji: Vojska ubila 18 ekstremista, stradala i tri civila
Ilustracija - Copyright AP/Farah Abdi Warsameh

Vojska Somalije odbila je u subotu ujutru napad džihadista u blizini grada Masagavej i uspela da likvidira najmanje 18 pripadnika ekstremističke frakcije Al Šabab, potvrdio je u telefonskom razgovoru general vojske Somalije Mohamed Ahmed Taredišo.

Kako je istakao, u borbama su poginula i tri civila koje je general opisao kao "seoske starešine", prenosi AP.

U gradu Masagavej, u centralnom regionu Galgaduda, nalazi se vojna baza koju su, prema svedočenju lokalnog življa, napali i zauzeli ekstremisti, zaplenili naoružanje i zapalili borbena vozila.

Al Šabab, frakcija Al Kaide, protivi se vladi u Mogadišu i tokom poslednjih meseci, nakon što je izgubila kontrolu nad teritorijama u ruralnim oblastima koje su sada pod kontrolom vladinih snaga, intenzivirala je napade na vojne baze u izolovanim oblastima.

Pripadnici Al Šababa godinama se bore za stvaranje islamske države na Rogu Afrike, ali prisustvo mirovnih snaga Afričke unije i povremeni američki vazdušni udari na ciljeve ove džihadističke frakcije Al Kaide ograničavaju njihove šire aktivnosti.

Somalija se takođe suočava sa najvećom sušom u poslednjih nekoliko decenija, a tokom posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša ranije ovog meseca upućen je apel za "ogromnu međunarodnu podršku" toj zemlji.

Pojedine grupe stranih državljana počele da se evakuišu
 

Pojedine grupe stranih državljana počele su danas da se evakuišu iz Sudana, nedelju dana od početka sukoba u kojem je na stotine civila poginulo.

Aerodrom u Kartumu je više puta bio meta napada i mnogi stanovnici nisu mogli da napuste svoje domove ili izađu iz grada u bezbednije oblasti, preneo je Rojters.

Ujedinjene nacije i strane države pozvale su vođe sukobljenih strana da poštuju primirje koje je uglavnom ignorisano, kao i da otvore bezbedan prolaz za civile i za preko potrebnu pomoć.

Sa zatvorenim aerodromom i nesigurnim vazdušnim prostorom, hiljade stranaca, uključujući osoblje ambasada, humanitarne radnike i studente u Kartumu i drugim delovima Sudana, nisu uspeli da napuste zemlju.

Vojska je jutros saopštila da će obezbediti sigurnost puteva za evakuaciju državljana iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Kine, dok su se državljani Saudijske Arabije i Jordana već evakuisali preko Port Sudana na Crvenom moru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike