Zamenik Sergeja Lavrova: SAD zarađuju od borbe sa Rusijom u Ukrajini, obezbedili su višegodišnje prihode

21.04.2023

17:37

0

Zamenik ministra je takođe prokomentarisao kineski mirovni plan, koji je Peking predstavio ranije ove godine, potvrđujući da bi on mogao da posluži kao osnova budućeg mirovnog sporazuma

Zamenik Sergeja Lavrova: SAD zarađuju od borbe sa Rusijom u Ukrajini, obezbedili su višegodišnje prihode
Copyright AP Photo/Eugene Hoshiko

Američka politika prema Ukrajini sama po sebi je cinična i ignoriše interese ukrajinskog naroda, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin. Vašington ima najveću korist od sukoba, dodao je on.

SAD i njihovi saveznici u NATO-u „smatraju Ukrajinu samo kao sirovinu za ispunjenje svojih agresivnih ciljeva protiv Rusije“, rekao je visoki diplomata u intervjuu. Vašington je za svoj cilj proglasio „strateški poraz“ Rusije u Ukrajini, primetio je on, a SAD i njihovi saveznici isporučuju Kijevu oružje u neviđenim razmerama.

- Najveće benefite od naoružavanja Ukrajine imaju SAD. Njihov vojnoindustrijski kompleks... sada ima obezbeđene porudžbine u godinama koje dolaze. Oni profitiraju od rata koji u Ukrajini vode protiv nas - rekao je Galuzin u intervjuu za RT.

Zamenik ministra je takođe prokomentarisao kineski mirovni plan za Ukrajinu, koji je Peking predstavio ranije ove godine, potvrđujući da bi on mogao da posluži kao osnova budućeg mirovnog sporazuma. Međutim, na Kijevu je da nastavi pregovore, rekao je, jer je to bio strana koja se povukla.

- U martu 2022. Rusija je bila ta koja je pozitivno odgovorila na ukrajinski predlog da se održe mirovni pregovori, a dve strane su bile blizu dogovora. Čak smo formulisali nacrt sporazuma sa Ukrajinom - rekao je on, misleći na razgovore u kojima je posredovala Turska.

Kijev nije odgovorio na dokument koji je Moskva predstavila u aprilu na osnovu onoga što je Ukrajina predložila u Istanbulu, rekao je Galuzin.

- Kijevski režim su zaustavili njegovi zapadni mentori - tvrdi on, ponavljajući stav koji su ranije izneli drugi visoki ruski zvaničnici. SAD „i njeni sateliti“ žele da oslabe Rusiju i koriste Ukrajinu kao oruđe za to, naveo je diplomata.

- Izgleda da su spremni da nastave ove borbe do poslednjeg Ukrajinca, nažalost - primetio je Galuzin.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike