Sadnja drveća, čišćenje smeća i borba protiv klimatskih promena: Sutra se obeležava Dan planete Zemlje

21.04.2023

10:23

0

Naučnici upozoravaju da će ove godine doći do ekstremnijih vremenskih prilika i rekordnih temperatura

Sadnja drveća, čišćenje smeća i borba protiv klimatskih promena: Sutra se obeležava Dan planete Zemlje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Volonteri u velikom broju zemalja širom sveta danas sade drveće, čiste smeće i pozivaju vlade da učine više u borbi protiv klimatskih promena, uoči Dana planete Zemlje koji se obeležava sutra.

Naučnici upozoravaju da će ove godine doći do ekstremnijih vremenskih prilika i rekordnih temperatura, prenosi Rojters. Očekuje se da će se hiljade građana danas okupiti u Londonu kako bi započele četvorodnevni događaj koje je organizuje grupa aktivista Extinction Rebellion.

U Vašingtonu će biti održan miting na kojem će predsednik Džo Bajden biti pozvan da se obaveže na prekid upotrebe fosilnih goriva. Na Dan planete Zemlje, u subotu, biće otpočete akcije čišćenja na jezeru Dal u Indiji i američkom gradu Kejp Koral koji je nedavno pogodio uragan.

Predsednik SAD juče je obećao da će povećati finansijska sredstva koja ta država izdvaja za pomoć zemljama u razvoju koje se bore protiv klimatskih promena. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je potreban "kvantni skok" u klimatskim akcijama kako bi se porast temperature ograničio na 1,5 stepeni Celzijusa.

Dan planete Zemlje ove godine dolazi nakon nedelja ekstremnog vremena sa temperaturama koje dostižu rekordnih 45,4 stepena Celzijusa na Tajlandu i još jednim teškim toplotnim talasom u Indiji, gde je najmanje 13 osoba umrlo usled toplotnog udara. Prosečne temperature na globalnom nivou mogle bi da dostignu rekordne vrednosti ove ili 2024. godine, upozorili su naučnici, prenosi agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike