Prigožin: Ukrajina neće skoro krenuti u kontraofanzivu; Bitka za Bahmut: Auto-put života presečen (FOTO)

22.04.2023

17:02 >> 00:11

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Prigožin: Ukrajina neće skoro krenuti u kontraofanzivu; Bitka za Bahmut: Auto-put života presečen (FOTO)
Copyright Profimedia AP/LIBKOS/Genya Savilov/Sergei Guneyev/Sputnik/Evgeniy Maloletka/Alexei Alexandrov

Rat u Ukrajini – 422. dan.

Najžešći okršaji i dalje se vode kod Bahmuta.

Kijev je upozorio da postoji pretnja da izvoz žitarica crnomorskom rutom uskoro bude obustavljen.

Ruska duma usvojila nacrt zakona kojim je predviđena kazna doživotnog zatvora za izdaju. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je vojnike u Donjeckoj, a ruski lider Vladimir Putin u Luganskoj i Hersonskoj oblasti.

Najvažnije činjenice

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

00.06 - Prigožin: Ukrajina neće skoro krenuti u kontraofanzivu, zbog blata i bljuzgavice

Ukrajinska vojska će na kraju izvesti kontraofanzivu, ali je malo verovatno da će se u nju upustiti sada, u uslovima bljuzgavice i blata, izjavio je danas komandant i osnivač ruske paravojne formacije Jevgenij Prigožin.

"Ofanziva se sada ne može pokrenuti iz sasvim razumljivih razloga - usred strašne bljuzgavice i blata. Ovuda se ne mogu slobodno kretati ni kamioni, a kamoli teška vozila i tenkovi. Trebaće desetak dana da se zemlja osuši", rekao je on.

23.23 - Minsk odobrio sporazum sa Rusijom o zajedničkoj industrijskoj politici

Savet ministara Belorusije odobrio je međuvladin belorusko-ruski sporazum o zajedničkoj industrijskoj politici, navodi se u rezoluciji objavljenoj na nacionalnom pravnom portalu.

"Odobren je sporazum između Vlade Republike Belorusije i Vlade Ruske Federacije o zajedničkoj industrijskoj politici, potpisan u Moskvi 15. februara 2023. godine“, navodi se u dokumentu. Ministarstvo industrije zemlje je nadležno za koordinaciju sprovođenja odredbi sporazuma.

23.00 - Zelenski zabranio imena objekata povezana sa Rusijom i SSSR-om

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je Zakon o dekolonizaciji koji predviđa zabranu davanja imena geografskim objektima koja su povezana sa Rusijom i SSSR-om.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

 

Ranije je objavljeno da je Vrhovna rada Ukrajine podržala zakon. Na sajtu Rade se navodi da je Zelenski potpisao taj zakon, prenosi RIA novosti.

Demontaža spomenika vezanih za sovjetsku istoriju, kao i preimenovanje ulica i gradova u Ukrajini, počelo je 2015. godine, kada je donet zakon o „dekomunizaciji“.

22.30 - Bitka za Bahmut: Auto-put života presečen

Slike iz svemira najmoćnijeg utvrđenog područja na „putu života“ Oružanih snaga Ukrajine, gde je PMC „Vagner“ probio, presecajući rutu.

Autoput O-0506 Časov Jar – Hromovo je dugo bio glavni put snabdevanja Bahmutske grupe Oružanih snaga Ukrajine, dovođenjem pojačanja, rotacijama i evakuacijom ranjenika.

21.00 - Zaharova: Izjave o pristupanju Ukrajine NATO-u ''kratkovide i opasne''

Izjave o mogućem pristupanju Ukrajine NATO-u su kratkovide i opasne, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući posetu generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga Kijevu, ona je ocenila da takve izjave mogu dovesti do potpunog kolapsa evropskog sistema bezbednosti, prenosi TASS.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

- NATO je usredsređen da pobedi Rusiju u Ukrajini i da bi motivisao Kijev obećava da će Ukrajina moći da bude primljena u Alijansu nakon završetka sukoba. Takve izjave su kratkovide i jednostavno opasne - rekla je Zaharova.

19.12 - Desantne snage uništavaju topove NATO-a u šumi kod Kremene

Padobranci Pskovske 76. vazdušno-desantne divizije izveštavaju uništenje NATO artiljerijske jedinice od strane posade bespilotne letelice Lancet:

- Ne može se tačno utvrditi zbog mreže protiv lanceta. Ali zbog kutije ispod cevi postoji razlog da se veruje da je ovo 155 mm samohodna vučna haubica FH-70, dobijena iz Italije“.

17.01 - Zapad je isporučio Kijevu preko 230 tenkova i 1.500 drugih oklopnih vozila kao naoružanje za devet novih oklopnih brigada, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

16.58 - Medvedev: Britanija će biti naš večiti neprijatelj dok im ostrvo ne potone

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da je London istorijski ispoljavao i nastaviće da ispoljava neprijateljstvo prema Moskvi.

16.29 - Holandija tajno obučavala ukrajinske vojnike

Holandski vojnici su poslednjih nedelja tajno obučavali ukrajinske vojnike za primenu PVO sistema „patriot“, piše holandski „Telegraf“ pozivajući se na komandanta Oružanih snaga Onoa Ajhelshajma.

Obuka je već završena, navodi se u članku uz napomenu da je ona održana u provinciji Limburg gde se nalazi koamnda PVO holandske vojske.

Kurs je bio intenzivan i trajao je deset dana od 12 do 15 sati svaki dan.

15.55 - Reznjikov: Na teritoriji Ukrajine otvara se centar za remont i održavanje tenkova „leopard 2“

Ukrajina, Nemačka i Poljska su potpisale pismo o nameri da se u na teritoriji Poljske otvori centar za remont i održavanje tenkova „leopard 2“ koje koriste ukrajinske snage, napisao je na Tviteru ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov.

AP Photo/Joerg Sarbach
 

To je potvrdio i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus koji je za "Velt" rekao da bi centar mogao da počne da radi krajem maja.

Podsetimo, ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da ta država planira da na svojoj teritoriji otvori evropski centar za održavanje američkih tenkova „abrams“ i proizvodnju municije sa osiromašenim uranijumom za njih.

15.15 - Borelj: Više od 16.000 ukrajinskih vojnika prošlo je vojnu obuku u okviru pomoći EU

Više od 16.000 ukrajinskih vojnika prošlo je vojnu obuku u okviru pomoći EU Ukrajini, a Kijev je dobio od Unije municiju i rakete u vrednosti od preko 600 miiona evra, izjavio je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je ove podatke izneo na sastanku Kontakt-grupe za Ukrajinu koji se održava danas u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn pod rukovodstvom američkog ministra odbrane Lojda Ostina i načelnika združenih Generalštabova američke vojske, generala Marka Milija.

 

14.02 - Kremlj: Putin telefonom razgovarao sa saudijskim princom Muhamedom bin Salmanom

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas preko telefona razgovarao sa saudijskim princom Muhamedom bin Salmanom o sporazumu grupe "OPEK plus" o ograničenju proizvodnje nafte.

Profimedia
 

Kremlj je naveo da su Putin i bin Salman izrazili zadovoljstvo nivoom  saradnje dveju zemalja, čiji je cilj stabilizacija svetskog tržišta sa naftom, prenosi Rojters.

- Razgovor je bio prijateljski, konstruktivan i sadržajan, a dogovoreno je razvijanje kontakata u specifičnim oblastima saradnje - dodaje se u saopštenju Kremlja.

13.23 - Ukrajina priznala: Ruska vojska napreduje u Artjomovsku

Ruske snage nastavljaju sa napadima na Artjomovsk (Bahmut) i uspevaju da napreduju u tom pravcu, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

Kako je rekla, tamo se vode veoma teške bitke, a ukraijnske snage nastoje ne samo da se odbrane, već i da izvedu pojedine jurišne akcije.

Ona je situaciju u Artjomovsku ocenila kao „napetu“, ali i „pod kontrolom“.

12.44 - Rusi izvršili napad dronovima

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage napale Ukrajinu sa 10 dronova "šahed-136", od kojih je osam uništila ukrajinska PVO.

Istovremeno, gradska uprava Kijeva saopštila je da je uništeno osam dronova koji su bili lansirani na glavni grad, prenosi Unian.

Kako se navodi, to je prvi napad na Kijev nakon 25 dana.

Profimedia
 

12.15 - Rusko ministarstvo odbrane obelodanilo uzrok eksplozije u Belgorodu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je do eksplozije u gradu Belgorodu, blizu granice sa Ukrajinom, došlo usled hitnog ispuštanja vazdušnog ubojnog sredstva kada je avion Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije obavljao let iznad tog grada.

11.36 - Rusija: Potrebno da se "specijalna operacija" nastavi zbog akcija Kijeva

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da, kako je navedeno, "ekstremističke izjave predstavnika kijevskih vlasti i njihove zločinačke akcije" potvrđuju da je potrebno da ruska specijalna operacija u Ukrajini bude nastavljena. 

- Ovakva retorika i zločinački postupci kijevskog režima potvrđuju potrebu da se specijalna vojna operacija nastavi sve dok se u potpunosti ne završe zadaci denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine i eliminišu pretnje po bezbednost Rusije koje dolaze sa njene teritorije - navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo kao primer takvih izjava zvaničnika u Kijevu navodi izjavu Mihaila Podoljaka, savetnika u kabinetu predsednika Ukrajine, koji je, kako je navedeno, govoreći o situaciji u kojoj se našla Ukrajinska pravoslavna crkva, rekao da Kijev ima šansu da "brzo i bezbolno fizički "očisti" veliki broj proruski orijentisanih ljudi".

10.39 - NATO razmatra isporuku aviona Ukrajini

Profimedia
 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da saveznici iz Alijanse razgovaraju o isporuci različitih tipova aviona Ukrajini, te da će o tome biti govora na današnjem sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu u američkoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.

- Što se tiče aviona, saveznici su ih isporučili. Poljska je obezbedila MiG-29. Trenutno se pregovara o isporuci drugih tipova aviona Ukrajini - rekao je Stoltenberg.

10.13 - Stoltenberg: Sve zemlje NATO-a saglasne da će Ukrajina postati članica Alijanse

Sve zemlje članice NATO-a saglasile su se da će Ukrajina na kraju postati članica Alijanse, ali je sada glavni fokus da se obezbedi da Kijev pobedi Rusiju, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Govoreći uoči sastanka kontakt grupe za pomoć Ukrajini u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, Stoltenberg je naglasio da, kada se rat u Ukrajini završi, Kijev mora da ima snage za odvraćanje da bi se sprečili novi napadi, preneo je Rojters.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Stoltenberg i Zelenski

10.08 - Kenedi Mlađi: Sve što nam govore o ratu u Ukrajini je laž

Jedan od predsedničkih kandidata Demokratske stranke u SAD, sin nekadašnjeg američkog ministra pravde Roberta Kenedija i bratanac predsednika Džona F. Kenedija, Robert F. Kenedi Mlađi izjavio je da vlast laže Amerikance kada kaže da je sukob u Ukrajini problem za SAD.

 

9.36 - Kina: Nijedna zemlja nema pravo da se meša u naše odnose sa Rusijom

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin izjavio je danas da nijedna zemlja nema pravo da se meša u odnose Kine sa Rusijom.

Kineski zvaničnik je tako prokomentarisao izjavu američke ministarke finansija Dženet Jelen, koja je ocenila da kinesko partnerstvo "bez granica" sa Rusijom pokazuje da Peking nije ozbiljan u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

9.29 - Gagin: Ruske snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu u Bahmutu

Savetnik vršioca dužnosti šefa samoproglaešne Donjecke Narodne Republike Jan Gagin izjavio je danas da su ruske snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu u Artjomovsku, kako Rusi nazivaju ukrajinski grad Bahmut.

Gagin je za agenciju TASS rekao da su pripadnici ruske paravojne kompanije Vagner stigli do puta Bahmut - Časov Jar, koji je korišćen za snabdevanje grupe Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu.

- Nekoliko stotina metara je uzeto pod kontrolu, što onemogućava snabdevanje garnizona. Tako se poklopac obruča, zapravo, zalupio - rekao je Gagin.

Profimedia
 

8.32 - General Ivlev: Rusija neće dozvoliti da Ukrajina uđe u NATO

Rusija neće dozvoliti da Ukrajina uđe u NATO, rekao je poslanik Državne dume iz regiona Krim general-major Leonid Ivlev. Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom putovanja u Kijev rekao da će se Ukrajina na kraju pridružiti alijansi.

- Za Rusiju je ulazak Ukrajine u NATO nastanak izvora stalne vojne opasnosti. Rusija to ne može i neće dozvoliti - rekao je Ivlev.

Prema njegovim rečima, Stoltenberg je svojom izjavom još jednom potvrdio učešće alijanse u vojnom sukobu na strani Ukrajine.

- NATO snabdeva Ukrajinu oružjem i vojnom opremom, obučava vojno osoblje, a Stoltenberg ovom izjavom spinuje eskalaciju rata - zaključio je poslanik.

8.13 - Vašington post: SAD su upozoravale Ukrajince da treba da se povuku iz Bahmuta

Administracija SAD je upozoravala vlasti Kijeva da ukrajinska vojska neće imati dovoljno snage da zadrži Artjomovsk zbog čega je i savetovala da se grad prepusti ruskim snagama, piše list „Vašington post“.

List navodi da su te informacije navode u tajnim dokumentima iz Pentagona koji su nedavno obelodanjeni na društvenim mrežama.

7.59 - Vagnerov lovac ispričao je kako se u Artemovsku odvoze neprijateljski dronovi

AP Photo/Roman Chop
 

Ukrajinske trupe u Artjomovsku često moraju da menjaju putanju leta svojih taktičkih bespilotnih letelica tipa Mavik zbog velike zasićenosti linije kontakta protiv bespilotnih topova, rekao je borac grupe Vagner u intervjuu za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, specijalne grupe su stalno na liniji dodira za presretanje ukrajinskih taktičkih bespilotnih letelica, u vojnom slengu se zovu „hvatači ptica“. Ove grupe koriste topove protiv bespilotnih letelica koje onemogućavaju neprijateljska sredstva za izviđanje.

7.32 - "Centar" pogodio oko stotinu neprijateljskih ciljeva

Artiljerija ruske grupe „Centar“ pogodila je oko stotinu neprijateljskih ciljeva u zoni specijalne operacije, rekao je potpukovnik Aleksandar Savčuk, načelnik pres centra grupe.

- U okviru kontrabaterijske borbe, artiljerija grupe Centar je uz pomoć izviđačkih sistema nanela vatrenu štetu na oko stotinu neprijateljskih ciljeva - rekao je oficir.

Na sektorima Torski i Červonodibrovski, prema njegovim rečima, neprijatelj iz sastava 81. aeromobilne brigade i 58. motorizovane pešadijske brigade i jurišna grupa 95. desantne jurišne brigade ukrajinskih trupa pokušali su da napadnu položaje ruskih jedinica. 

- Usled udara jurišnih aviona i vatrene štete artiljerije grupe Centar, neprijatelj je pretrpeo gubitke i vraćen je na svoje ranije zauzete položaje - precizirao je Savčuk.

7.15 - Putin: Globalni trend ka multipolarnosti sveta samo će jačati

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Globalni trend ka multipolarnosti sveta samo će jačati, a oni koji ga ne žele,  neminovno će izgubiti, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici Saveta za razvoj lokalne samouprave.

- Ovaj trend - trend multipolarnosti u svetu - je neizbežan. On će se samo intenzivirati. A oni koji to ne razumeju i ne prate, izgubiće. To je apsolutno očigledna činjenica. Očigledna je kao izlazak sunca i tu se ništa ne može učiniti - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, oni koji pokušavaju da oslabe ovaj trend suočiće se samo sa dodatnim problemima, a već imaju dovoljno poteškoća. 

7.00 - Poslanica Bundestaga: Nijedan nemački vojnik neće ratovati u Ukrajini

Ukrajina ne treba da očekuje isporuke savremenih lovaca koji su u nemačkom naoružanju, kao ni učešće nemačke armije u sukobu, izjavila je šefica Komiteta za odbranu Bundestaga Mari Agnes Štrak-Cimerman za televizijski kanal ARD.

- U Ukrajini neće biti kopnene vojske. Nijedan nemački ili evropski vojnik neće stupiti na ukrajinsku teritoriju - naglasila je političarka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike