Ukrajinci počeli kontraofanzivu u Donbasu! Kijev dobio sisteme „Patriot" i „Iris"

20.04.2023

00:38

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajinci počeli kontraofanzivu u Donbasu! Kijev dobio sisteme „Patriot" i „Iris"
Sukob u Ukrajini uživo - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini – 420. dan.

Najžešći okršaji i dalje se vode kod Bahmuta.

Kijev je upozorio da postoji pretnja da izvoz žitarica crnomorskom rutom uskoro bude obustavljen.

Ruska duma usvojila nacrt zakona kojim je predviđena kazna doživotnog zatvora za izdaju. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je vojnike u Donjeckoj, a ruski lider Vladimir Putin u Luganskoj i Hersonskoj oblasti.

Najvažnije činjenice

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.29 - Moldavija:Šaljemo samo humanitarnu pomoć

- Moldavija ne isporučuje naoružanje i drugu vojnu već samo humanitarnu pomoć - izjavio je ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosati za televiziju „TVR Moldova“.

- Mi smo neutralna zemlja. S obzirom na ovaj status, mi se ne bavimo isporukama vojne tehnike, naoružanja i druge vojne opreme. Šaljemo samo humanitarnu pomoć Ukrajini - rekao je Nosati.

22.19 - Bljesak iznad Kijeva

Bljesak na nebu iznad Kijeva izazvao je brojne reakcije, ali i paniku među delom javnosti, međutim, reč je o padu NASA-inog satelita, objavila je gradska uprava.

 

 

- Oko 22:00 časa (19:00 GMT), sjaj objekta primećen je na nebu iznad Kijeva - rekao je šef kijevske gradske vojne uprave Sergej Popko na Telegramu.

22.12 - Serija eksplozija u Zaporožju

U gradu Zaporožje, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, čula se serija eksplozija. U nekim delovima grada nestalo je struje, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

21.32 - EU: Zabrana na uvoz ukrajinskih žitarica u 5 država koje se graniče sa Ukrajinom

Evropska komisija namerava da do 5. juna uvede zabranu na uvoz žitarica iz Ukrajine u pet država EU koje se graniče sa Ukrajinom pod uslovom da te države povuku svoje, pojedinačne zabrane, izjavio je danas rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea.

- Ova mera se može uvesti u roku od 48 sati nakon što države (koje se graniče sa Ukrajinom) povuku svoje pojedinačne jednostrane mere - rekao je ministar Petre Daea u razgovoru sa novinarima posle sastanka sa komesarom za trgovinu EU Valdisom Dombrovskim i ministrima iz Bugarske, Mađarske, Poljske i Slovačke.

20.34 - Malar: Sve operacije ukrajinske vojske su deo kontraofanzive

Ukrajinska vojska sprovodi aktivnu ofanzivnu operaciju u Avdejevki i Artjomovsku poznatom kao Bahmut u Ukrajini, kao i u oblastima Marinka i Liman, a sve navedeno se može smatrati "delom kontraofanzive", izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Malar.

- Protivofanzivu ne bi trebalo svoditi na neke aktivne ofanzivne akcije. Ali sve zajedno, ako govorimo o našem strateškom cilju, one se mogu opisati kao kontraofanzivne mere - izjavila je.

19.16 - SAD šalju 36. paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini novi, 36. paket vojne pomoći, saopštila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

- Paket će uključivati više municije za raketne sisteme HIMARS, kao i dodatne artiljerijske projektile - rekla je portparolka Bele kuće.

18.35 - Ostin: Ohrabrujemo Tursku i Mađarsku da ratifikuju članstvo Švedske u NATO

SAD se raduju članstvu Švedske u NATO i uoči predstojećeg, julskog samita severnoatlantske alijanse, ohrabriće Tursku i Mađarsku da ratifikuju pristupanje Stokholma u taj vojni savez, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Švedska je u maju prošle godine, zajedno sa Finskom, podnela zahtev za ulazak u NATO, a kandidatura Finske je obrađena u rekordnom roku i pre mesec dana ta zemlja je postala 31. članica Alijanse.

AP Photo/Andrew Harnik, File
Lojd Ostin

18.20 - Pavel: Ukrajina u NATO tek posle rata

Zemlje NATO-a će moći da razmišljaju o prijemu Ukrajine u Alijansu tek kada se završe borbena dejstva, izjavio je češki predsednik Petr Pavel posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

18.17 - Putin: Lično sam posetio vojne štabove da ne bi ometao rad komandanata

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je lično posetio vojne štabove u Hersonskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici, kako ne bi ometao komandante da obavljaju svoj posao.

- Svrha mog putovanja je bila da se sretnem sa vojskom. Nisam želeo da ih ometam i da se nalazim s njima daleko od mesta gde su stacionirane jedinice kojima komanduju. Situacija zahteva da budu na terenu - objasnio je Putin na današnjem sastanku sa ruskom vladom.

Profimedia
Vladimir Putin

16.52 - Švajcarska ne planira pridruženje međunarodnoj grupi za zamrzavanje ruske imovine

Švajcarska ne planira da se u ovoj fazi pridružuje međunarodnoj grupi REPO (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs task force), koja se bavi potragom za inostranom imovinom ruskih državljana, kao i njenom zaplenom, proističe iz saopštenja Federalnog departmana (Ministarstva) ekonomije, obrazovanja i nauke zemlje.

Prema saopštenju, ukoliko članstvo ubuduće bude odgovaralo švajcarskim interesima, Vlada može ponovo da razmotri situaciju.

16.27 - Kipar neće tolerisati odstupanje od sankcija EU Rusiji

Kipar je danas saopštio da neće tolerisati bilo kakvo odstupanje od sankcija EU Rusiji i istakao da je u kontaktu sa SAD i Britanijom nakon što je jedan broj državljana te zemlje prošle nedelje stavljen na crnu listu lica koja omogućavaju zaobilaženje sankcija.

Britanija je sankcionisala dvojicu Kiprana, a SAD 10-ak Kiprana ili osobe sa dvojnim državljanstvom 12. aprila zbog navodnih veza sa ljudima koji se suočavaju sa sankcijama ili subjektima koji su sankcionisani zbog ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Rojters.

15.25 - Ukrajinci počeli kontraofanzivu u Donbasu

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Ana Maljar izjavila je da su ukrajinske snage počele kontraofanzivu u Donbasu u četiri pravca.

- Ofanziva se odvija u četiri pravca: ka Bahmutu, Marjinki, Avdejevki i Limanu, to je kontraofanziva, kontranapad. To što se sada događa u Bahmutu (Artjomovsku) su takođe aktivna ofanzivna dejstva - rekla je Maljar za TV kanal „Rada“.

Prema njenim tvrdnjama, ukrajinske jedinice napreduju u preostala tri pravca.

15.15 - Zelenski posetio granicu Ukrajine sa Poljskom i Belorusijom

Profimedia
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je posetio granicu Ukrajine sa Belorusijom i Poljskom u Volinju.

On je na svom Telegramu zahvalio ukrajinskim graničarima što čuvaju državnu granicu.

14.24 - Nemačka isporučila Ukrajini drugi sistem PVO „Iris“

Nemačka je isporučila Ukrajini drugi od četiri obećana sistema PVO „Iris-T“, piše list „Špigl“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako je precizirano, sistem PVO i 16 komada municije stigli su nedavno u Ukrajinu, verovatno 16. aprila. Za sada nije poznato kada će biti isporučena preostala dva sistema, jer tek treba da budu proizvedeni.

14.48 - Moldavski premijer pozvao na ograničenje kretanja dvojici ruskih diplomata

Moldavski premijer Dorin Rećean danas je zatražio na sednici vlade da se ograniči kretanje dvojici službenika ruske ambasade nakon incidenta kada je šefu savezne ruske države Tatarstana Rustamu Minihanovu odbijen ulazak u zemlju.

- Želeo bih da se zahvalim graničnoj policiji kao i ministarstvima unutrašnjih poslova i spoljnih poslova. Dvojici predstavnika ruske ambasade treba oduzeti aerodromske akreditacije - rekao je on, prenosi TASS.

14.05 - Reznjikov: Ukrajina preuzela PVO sisteme „Patriot"

Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File
PVO sistem Patriot

Kijev je preuzeo sisteme za protivvazdušnu odbranu "Patriot", potvrdio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov.

Reznjikov je na Tviteru naveo da je ukrajinsko nebo sada, zahvaljujući preuzetim sistemima, mnogo bezbednije.

On je naveo da su ukrajinski partneri "održali reč" i iako nije precizirao na koje partnere misli, zahvalio je nemačkom ministru odbrane. 

12.52 - Peskov: Rusija osuđuje pokušaje blokade ulaska u Kijevsko-pečersku lavru

Rusija oštro osudjuje pokušaje ukrajinske policije da blokira ulaz u manastir Kijevo-Pečerska lavra u Kujevu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitir Peskov. 

- Naš stav je dobro poznat. On ostaje dosledan. Mi osuđujemo takve postupke - rekao je Peskov, a prenosi TASS.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

12.49 - Britanski ministar odbrane: Sukob u Ukrajini će se nastaviti i sledeće godine

Sukob u Ukrajini će se nastaviti, najverovatnije, i sledeće godine, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Voles.

- Optimistično sam raspoložen i verujem da će Ukrajina sačuvati jaku poziciju. Takođe mislim da moramo biti realistični: neće biti nijednog magičnog trenutka kada Rusija padne - rekao je Volas, a prenosi „Njujork tajms“.

Volas je rekao da veruje u planiranu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, ali je dodao da će se sukob nastaviti i tokom sledeće godine.

12.22 - Bugarska uvela privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

- Bugarska uvodi privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, izuzev tranzitne robe - saopštio je premijer u tehničkom mandatu Galab Donev na početku današnje sednice vlade.

- Protekle godine, protivno prvobitnoj ideji, znatna količina prehrambenih proizvoda ostala je u zemlji i izazvala problem. Ako se ta tendencija zadrži ili pojača, moguće je doći do izuzetno ozbiljnih posledica po bugarski biznis. Prinuđeni smo da usvojimo ovu nacionalnu meru, jer evropski organi još uvek razmatraju adekvatnu meru. Računamo da će Brisel čuti i razumeti stavove Bugarske, Poljske, Češke i Slovačke. Ostajemo solidarni sa Ukrajinom, međutim, bankrot bugarskih poljoprivrednika ni na koji način neće doprineti njenom cilju - izjavio je Donev, prenosi Radio Bugarska.

12.09 - DNR: Ukrajinci su prilikom povlačenja iz Bahmuta ubili najmanje 20 civila

AP Photo/LIBKOS
 

Ukrajinski vojnici u povlačenju iz naselja Cvetmet na periferiji Bahmuta, pre dva dana, digli su u vazduh četiri devetospratnice u čijim podrumima se krilo najmanje 20 civila, među kojima i deca, i oni su svi poginuli, saopštile su danas za TASS snage bezbednosti samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Civili koji žive u blizini i kojima su ruske jedinice pomogle da se evakuišu, rekli su agenciji da su bili svedoci ove tragedije.

11.08 - Ukrajinska policija ušla u Kijevsko-pečersku lavru

Ukrajinska policija ušla je danas u prostorije Kijevsko-Pečerske lavre i blokirala ulaze, saopštio je Savez pravoslavnih novinara Ukrajine.

- Policija je došla na teritoriju manastira, blokirajući ulaz u prostorije - objavljeno je na Telegram kanalu Saveza, prenose RIA Novosti.

10.43 - Zaharova: Kijev odgovoran za prekid inspekcija u okviru sporazuma o žitu

Profimedia
Marija Zaharova

Ukrajinska strana je odgovorna za poteškoće sa registracijom novih brodova i prekid inspekcija, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

Prema njenim rečima, ukrajinska strana je prvo blokirala proces registracije, ne slažući se sa predlozima Rusije, a zatim obustavila sve inspekcije, uključujući i inspekcije odlazećih brodova, preneo je Interfaks.

10.36 - Žestoke borbe u području Avdejevke

U pravcu Avdejevke vode se žestoke borbe, izjavio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.

- Sa obe strane dejstvuje artiljerija. I protivnik ozbiljno „grize", pa mi sada intenziviramo napad - rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.

9.34 - Kijev pozvao na konsultacije ambasadora u Minsku zbog prijema šefa DNR

Kijev je pozvao ambasadora u Minsku Igora Kizima na konsultacije, zbog sastanka koji je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko održao sa vršiocem dužnosti šefa samoproglašene DNR Denisom Pušilinom, objavljeno je na sajtu ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine  osudilo je sastanak, nazvavši ga "još jednim i očiglednim neprijateljskim činom" od strane Minska, prenosi agencija RIA Novosti.

9.13 - Zapad ne može brzo da nadomesti Kijevu nedostatak PVO municije

Profimedia
 

Zapad neće uspeti lako i brzo da nadomesti Kijevu nedostatak municije za sisteme protivvazduhoplovne odbrane ruskog modela, izjavio je britanski general Ričard Berons, koji predvodio komandu združenih snaga od 2013. do 2016. godine.

- Ako se ispostavi da je tačno da PVO Ukrajine, koja se u velikoj meri oslanja na tehniku i municiju ruskog modela, ima problem s nedostatkom municije, Zapad neće moći lako i brzo da zameni taj tip materijala - izjavio je Berons u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.

8.23 - Kijev pojačava snage PVO u donjeckom pravcu

Kijev pojačava snage protivvazduhoplovne odbrane na području naselja Slavjansk, Kramatorsk i Druškovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, koja su pod njegovom kontrolom, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- U naseljima Slavjansk, Kramatorsk i Druškovka primećeno je povećanje osmatračkih punktova PVO, kao i tehnike i raketnog naoružanja - rekao je Maročko.

8.08 - Lavrov: Rusija i Venecuela će ojačati saradnju u proizvodnji nafte i gasa

Rusija i Venecuela će ojačati saradnju u proizvodnji nafte i razvoju gasnih postrojenja, kao i na drugim projektima, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa venecuelanskim kolegom Ivanom Hilom Pintom.

Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

- Planiramo više projekata u sferi proizvodnje nafte, razvoja gasnih polja, u poljoprivredi, medicini i farmaciji, komunikacijama, svemiru, u sferi novih tehnologija - rekao je šef ruske diplomatije na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Karakasu, prenosi TASS

7.50 - Lula osudio narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Rusije

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Rusije i ponovo pozvao na mirovnu inicijativu za okončanje rata, koju je ranije kritikovala ukrajinska vlada, prenosi Rojters.

U obraćanju sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom, Lula je rekao da zemlje koje nisu uključene u rat treba da učestvuju u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, prenosi Rojters.

Njegove izjave su usledile nakon što je kritikovan među zapadnim saveznicima zbog stava da SAD i EU produžavaju sukob u Ukrajini time što šalju oružje Kijevu. Predsednik Brazila ''poput papagaja koristi rusku i kinesku propagandu'', rekao je u utorak portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je izjavio da Lulin ton "nije neutralan" i da su njevi komentari "jednostavno pogrešni" i da su promašili cilj "kada je sugerisao da SAD i Evropa nekako nisu zainteresovane za mir, ili da dele odgovornost za rat".

7.30 - Napad ruskih dronova na Odesku oblast

AP Photo/Roman Chop
 

Ruske bespilotne letelice pogodile su Odesku oblast na jugu Ukrajine i izazvale požar na jednom objektu, saopštio je načelnik vojne komande Odeske oblasti Jurij Kruk.

Naveo je da nema povređenih i da vatrogasci gase požar

7.15 - Lavrov sledeće nedelje sa Guterešom o izvozu žitarica

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovaraće sledeće nedelje u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom o sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Razgovori u Njujorku će biti održani samo nekoliko nedelja pre isteka važećeg dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica, a novi dogovor bi mogao da bude postignut samo pod uslovom da se ispune i zahtevi Rusije o izvozu ruskih proizvoda.

Rusija je upozorila da "nisu sjajni" izgledi da se postigne dogovor o bezbednom transportu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka posle 18. maja, u jeku ratnog stanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike