Makronov govor izazvao još veći bes, haos u gradovima širom Francuske! Zapaljena policijska stanica u Lionu, u Parizu sve gori (FOTO/VIDEO)

17.04.2023

22:32

0

Autor: M. Vu.

Demonstranti su se sukobili sa policijom, lomili su izloge i palili kontejnere u Parizu, a policija je upotrebila suzavac

Makronov govor izazvao još veći bes, haos u gradovima širom Francuske! Zapaljena policijska stanica u Lionu, u Parizu sve gori (FOTO/VIDEO)
Nemiri u Parizu - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Pošto je predsednik Francuske Emanuel Makron večeras održao govor u kome je branio penzionu reformu i najavio da će novi zakon stupiti na snagu od jeseni, na hiljade besnih Francuza je izašlo na ulice.


Demonstranti su se sukobili sa policijom, lomili su izloge i palili kontejnere u Parizu.

Policija je upotrebila suzavac protiv demonstranata.
 


Kako se moglo čuti među besnom ruljom, Makron je svojim govorom samo "dolio ulje na vatru" i razbesneo svoje građane.

 

U Parizu je bilo zakazano nekoliko mitinga, a demonstranti su nešto pre 20 časova počeli da prave buku udarajući kašikama ili drugim priborom o lonce ili tiganje. Baš u to vreme je Makron počeo obraćanje na televiziji.

 

- Kao odgovor na to što nas ne sluša, mi pravimo buku -  jednostavno je rezimirao Adrijen Bodin, samozaposlen u sektoru kulture.

 

- U 20 časova Makron će se usuditi da nam govori kada nas nije slušao tri meseca, to je da pokaže da je beskorisno da ga slušamo - objasnio je sa svoje strane, neposredno pre govora, Benedikt Gelgeijer.

U Normandiji su se skupovi održavali u Kaenu, Ruanu, Diepu i L' Avru.

Demonstracije u Marseju zabranila je prefektura Buš di Ron, ali to nije sprečilo demonstrante da izađu na ulice gde su igrali i pevali.

U Lionu zapaljena policijska stanica

U Lionu je večeras došlo do više incidenata. Ljuti demonstranti su zapalili policijsku stanicu.

Foto:Printskrin/Tviter/@LPLdirect
 

Podrška i iz Rena

U Renu se oko hiljadu ljudi okupilo ispred Hotela de Vil, gde je primećeno veliko prisustvo policije. Građani su izašli na ulice da bi u vreme kada je Makron počeo da govori na televiziji, lupali kašikama u lonce.

 

Makron: Za 100 dana moramo da sredimo stanje u državi

Francuski predsednik Emanuel Makron dao je sebi 100 dana da sredi stanje u državi nakon nedelja nasilnih protesta i gneva javnosti zbog njegovih nepopularnih poteza da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju, zatraživši od Vlade da počne otvorene razgovore sa sindikatima o brojim pitanjima.

Dva dana nakon što je potpisao zakon o povećanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, Makron je rekao da predsednica Vlade Elizabet Born treba da predloži mere koje se tiču uslova za rad, zatim, za zakon i red, obrazovanje i zdravstvena pitanja, preneo je Rojters.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike