Makron se obratio Francuzima! Zakon o penzijama od jeseni, razumem bes sunarodnika

17.04.2023

22:03

0

Autor: M. Vu.

Obraćajući se Francuskoj prvi put od potpisivanja zakona tokom vikenda, Makron je rekao da razume "bes" koji Francuzi osećaju

Makron se obratio Francuzima! Zakon o penzijama od jeseni, razumem bes sunarodnika
Emanuel Makron - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Predsednik Francuske Emanuel Makron se večeras obratio narodu i odlučno branio svoju veoma nepopularnu penzionu reformu, ali je rekao da žali što nije postignut konsenzus o promeni i otkrio da će primena zakona početi na jesen.

Obraćajući se Francuskoj prvi put od potpisivanja zakona tokom vikenda, Makron je rekao da razume "bes" koji su Francuzi osećali zbog povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

Makron je potpisao zakon rano u subotu, samo nekoliko sati nakon što je ustavni sud potvrdio promenu oznake za povećanje starosne granice za penzionisanje sa 62 na 64 godine, što je izazvalo optužbe da je "prokrijumčario zakon u gluvo doba noći".

Profimedia
 

Posle tri meseca protesta i štrajkova, levica i sindikati obećali su da neće popustiti i upozorili na masovne proteste 1. maja, praznika rada. 

Reforma neophodna i neprihvaćena

Govoreći iz Jelisejske palate, Makron je branio reformu kao „neophodnu” i insistirao da „ne raditi ništa” nije rešenje.

- Da li je ova reforma prihvaćena? Očigledno nije. I uprkos višemesečnim konsultacijama, nije se mogao postići konsenzus i žalim zbog toga - rekao je Makron.

Makron je komentarisao proteste koji su besneli protiv reforme, on je dodao: „Niko, posebno ne ja, ne može ostati gluv na ovaj zahtev za socijalnom pravdom.Odgovor ne može biti ni u rigidnosti ni u ekstremizmu - rekao je predsednik Francuske i dodao da će njegova „vrata uvek biti otvorena“ za razgovore sa sindikatima.

AP photo/Thibault Camus
 

Makronova lična popularnost je veoma opala, a neki analitičari sugerišu da su Francuzi dali prednost liderki krajnje desnice Marin Le Pen na dugom putu do izbora 2027.

Sindikati su u međuvremenu odbacili poziv u Jelisej na razgovore.

Protivnici iz celog sveta posle Makronovog govora rekli su da je njegov govor samo pojačao zabrinutost oko toga kako je reforma sprovedena.

100 dana akcije "U službi Francuske"

Makron je rekao da je zadužio svoju vladu na čelu sa premijerkom Elizabet Born da vodi 100 dana akcije "u službi Francuske". Premijer bi trebalo da iznese mapu puta u narednih nekoliko dana sa prvim rezultatima koji će biti objavljeni na Dan državnosti Francuske 14. jula, rekao je Makron.

Zakon stupa na snagu na jesen

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će penziona reforma u zemlji početi da stupa na snagu „postepeno na jesen“. 

- Kao što znate, Ustavni savet je u petak podstakao i priznao penzionu reformu kao zakonitu. Ja sam, logično, odmah potpisao ovaj zakon. Penzijska reforma će stupiti na snagu na jesen - rekao je francuski lider.

Makron je prošle nedelje odobrio penzijsku reformu nakon što ju je odobrio Ustavni savet. To podrazumeva i povećanje starosne granice za penzionisanje u republici sa 62 na 64 godine.

Masovni protesti paralizovali su osnovne službe širom Francuske zbog predloženih promena penzionog sistema. Izbili su nasilni sukobi između policije i demonstranata. Ovaj protestni pokret protiv Makronovih planova da podigne minimalnu starosnu granicu za odlazak u penziju bila je najozbiljnija politička kriza njegovog drugog mandata.

Prema anketi Elabe za BFMTV, 64% Francuza je i dalje protiv reforme.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike