Nemački ministar za evropske poslove upozorava: Sofija da ne blokira Severnu Makedoniju

22.09.2020

19:11

0

Ne treba dodavati nove uslove za pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom

Nemački ministar za evropske poslove upozorava: Sofija da ne blokira Severnu Makedoniju
Copyright Profimedia

Ne treba dodavati nove uslove za pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, izjavio je danas u Briselu nemački ministar za evropske poslove Mihael Rot, komentarišući najave da bi Bugarska mogla da blokira Skoplje.

“Ne bismo trebali dodavati nove kriterijume i uslove, uz one koje smo već dogovorili. Pozivam sve da pokažu konstruktivan duh”, rekao je Rot na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara za evropske poslove zemalja članica EU, prenosi Hina.

Rot je dodao da razgovara s bugarskim partnerima “jer moramo raditi na temelju onoga što smo zajednički dogovorili”.

Prošle sedmice je procurio bugarski dokument prema kojem bi Sofija mogla blokirati pokretanje pregovora sa Severnom Makedonijom, ako u Skoplju nastave insistirati na zasebnom makedonskom identitetu i jeziku.

“Zapadni Balkan nije naše zadnje nego unutrašnje dvorište. U interesu je svih zemalja članica, posebno onih koje se graniče sa zapadnim Balkanom, da te zemlje imaju evropsku perspektivu i da mogu postati mesto mira, stabilnosti i pomirenja”, istakao je Rot.

Dogovor o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom postignut je za vrijeme hrvatskog predsedanja Savetom EU. Sada nemačko predsedništvo radi na organizovanju prve konferencije o pristupanju za obe zemlje u decembru. Za to je takođe potrebna saglasnost svih država članica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike