Iznenadna inauguracija: Lukašenko stupio na dužnost predsednika

19.10.2020

09:26 >> 09:37

0

Na ceremoniju u Palati nezavisnosti pozvano nekoliko stotina zvanica

Iznenadna inauguracija: Lukašenko stupio na dužnost predsednika
Copyright Tanjug/Andrei Stasevich/Pool Photo via AP

Aleksandar Lukašenko položio je danas zakletvu za nov mandat predsednika Belorusije, na iznenadnoj inauguraciji, bez prethodne najave, javila je agencija Belta.

Ko je bio među pozvanima?

Na inauguraciju je pozvano nekoliko stotina zvanica. Među njima su visoki zvaničnici, poslanici Predstavničkog doma i članovi Saveta Republike, šefovi državnih organa i organizacija, lokalnih izvršnih i upravnih organa, republičkih medija, naučnici, kulturne i sportske ličnosti.

Tokom ceremonije polaganja zakletve za svoj šesti mandat kao predsednik Belorusije, Lukašenko je prema pisanju državnih medija u Minsku, položio desnu ruku na ustav i zakleo se da će “služiti ljudima u Belorusiji, štiti prava i slobode građana”.

Ova ceremonija u normalnim uslovima je nešto što se najavljuje nedeljama unapred i važi za događaj najvećeg ranga. Ovoga puta je sve izgledalo drugačije a Dojče vele izveštava da su “vojnici bili raspoređeni okolo zdanja i da su ulice u blizini bile zatvorene”.

Svi su bili iznenađeni da se jedan ovakav događaj odvija gotovo u tajnosti, gotovo da je sve izgledalo kao proba a ne stvarno polaganje zakletve.

Analitičari veruju da je ovo bio znak “slabosti” i da bi sve samo moglo da motiviše proteste koji traju još od 9. avgusta.

Beloruska opozicija je odmah pozvala na “građansku neposlušnost” i upitala gde su strane diplomate ili gde je “razdragani narod na ulicama da slavi”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike