Kremlj: Merkelova i Oland su obmanjivali Rusiju 8 godina, Minski sporazumi su bili igra šibicarenja

09.04.2023

16:31

1

Moskva tvrdi da nije imala izbora nego da pošalje trupe u Ukrajinu

Kremlj: Merkelova i Oland su obmanjivali Rusiju 8 godina, Minski sporazumi su bili igra šibicarenja
Angela Merkel, Vladimir Putin i Fransoa Oland 2015. godine - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Bivši francuski predsednik Fransoa Oland i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel osam godina su obmanjivali Rusiju kako bi pripremili Ukrajinu za sukob, govoreći o svojoj posvećenosti Minskim sporazumima umesto da zaista teraju Ukrajinu na mir, izjavila je predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

- Više puta smo se suočavali jednostavno sa lažima - jedno govore, drugo rade, treće podrazumevaju. A ta priznanja, umesto da teraju Ukrajinu na mir, da sedne za pregovarački sto sa svojim narodom – oni su to vreme iskoristili da napune Ukrajinu oružjem i pripreme oružani napad na teritoriju Donbasa i Krim - rekla je Matvijenko za televiziju „Rusija 1“.

Ona je primetila da je upravo iz tog razloga "jednostavno bila neizbežna" "specijalna vojna operacija" Rusije u Ukrajini.

 A da takva odluka nije doneta, posledice bi za nas bile katastrofalne - dodala je ona.

Peskov: Minski sporazumi - igra šibicarenja

Portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, rekao je da su Minski sporazumi bili igra šibicarenja i ta obmana je u velikoj meri odrešila ruke kijevskom režimu da organizuje masakr Rusa u sopstvenoj zemlji.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

- I to je pogoršalo situaciju, podstaklo kijevski režim na mnogo načina, odrešilo im ruke da organizuju masakr Rusa u svojoj zemlji i to je donelo specijalnu vojnu operaciju - rekao je Peskov.

Podsetimo, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je krajem prošle godine izjavila da su Minski sporazumi služili samo da se Kijevu pruži vreme za jačanje i naoružavanje. 

To je potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland

Ruski predsednik Vladimir Putin prokomentarisao je da su ga ove izjave iznenadile, budući da je računao na iskrenu želju evropskih zemalja da učvrste mir i izbegnu vojni sukob u Ukrajini.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike