Vovan i Leksus nasamarili i Olanda: Francuz mislio da priča sa Porošenkom, pa potvrdio ko stoji iza Majdana (VIDEO)

06.04.2023

10:04

0

Autor: N. Pavlović

Oland je samo potvrdio ono što su već svi znali

Vovan i Leksus nasamarili i Olanda: Francuz mislio da priča sa Porošenkom, pa potvrdio ko stoji iza Majdana (VIDEO)
Fransoa Oland je još jedna žrtva ruskih prankera Vovana i Leksusa - Copyright Gonzalo Fuentes/Pool via AP

Ruski pranksteri Vovan i Leksus uspeli su da  nasamare i bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda koji je mislio da razgovara sa nekadašnjim ukrajinskim liderom Petrom Porošenkom.

Lažni Porošenko je u razgovoru pomenuo kako su uspeli da smene predsednika Viktora Janukoviča i da su Sporazumi iz Minska bili samo izgovor da se još više oružja upumpava u Ukrajinu.

Iako pojedini zvaničnici godinama tvrde da Zapad nije bio umešan u promenu vlasti u Ukrajini 2014. godine i da su zaista verovali u sporazume, Oland je potvrdio da nikada nije postojala ozbiljna namera da oni budu sprovedeni.

- Kada smo potpisali Sporazume iz Minska, znali smo da će rat biti neizbežan. Ali, trebalo je da se pripremimo, da ojačamo vojsku, da se pripremimo za rat. Sporazum nam je pružio vreme da se naoružamo. Angela je o tome nedavno govorila - poručio je "Porošenko" misleći na izjavu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel u kojoj je poručila da se Minskim sporazumom samo kupovalo vreme za Ukrajinu.

- Da, bila je u pravu kada je to rekla zato što su svi mislili da je Putin taj koji kupuje vreme. Ne, mi smo želeli da Ukrajini damo mogućnost da se oporavi i poboljša svoje vojne kapacitete. I to je razlog zašto treba da branimo Sporazume iz Minska u kojoj ste Vi igrali veliku ulogu. Tokom tih sedam godina, Ukrajina je dobila resurse kako bi ojačala - rekao je Oland.

Potom je "Porošenko" rekao da su ruskog predsednika Vladimira Putina još jednom nasankali 2013. godine kada su uspeli da zbace Janukoviča.

- Igrali ste veliku ulogu u tome. I dalje pamtim kada ste došli u Jelisejsku palatu sa Bernar-Anri Levijem. U pratnji vam je bio i Kličko. Da niste bili tada tu, ne bi bilo Majdana - zaključio je Oland misleći da razgovara sa nekadašnjim kolegom.

Vovan i Leksus

Inače, Vovan i Leksus, odnosno, Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov, čine komičarski duo koji se proslavio po šaljivim pozivima mnogim poznatim ličnostima. Do sada su uspeli da prevare mnoge političare, poput Borisa Džonsona, Džordža Buša, Zorana Zaeva ili Kamale Haris, ali i pevače Bili Ajliš i Eltona Džona.

U poslednje vreme uspeli su da prevare spisatelje Džoanu K. Rouling i Stivena Kinga koji su mislili da pričaju sa Vladimirom Zelenskim.

Profimedia/Artyom Geodakyan/TASS
Leksus (levo) i Vovan

Ruski komičari su jednom prilikom istakli da je njihova misija razotkrivanje političkih tajni putem lažnog predstavljanja u telefonskim razgovorima sa svetskim liderima.

Primera radi, kada su se predstavili kao poznata ekološka aktivistkinja Greta Tunberg razgovarali su sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i, između ostalog, tražili od političara da napusti NATO. Nekadašnji premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, bio je 2019. ubeđen da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i bivšim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Krajem prošle godine, poljski predsednik Andžej Duda je bio ubeđen da razgovara sa francuskim kolegom, Emanuelom Makronom, duže od 7 minuta.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba,jednom prilikom je mislio da razgovara sa nekadašnjim američkim ambasadorom u Moskvi Majklom Mekfolom.

Kuleba je u tom razgovoru priznao da ukrajinske snage stoje iza nekoliko operacija u Rusiji.

- Pa, ukoliko me pitate ko podmeće eksplozije na Krimu ili Belgorodu, onda ako pričamo privatno, koliko već može biti privatnosti na pozivu preko Zuma, onda vam kažem - da, to smo bili mi - rekao je ukrajnski diplomata na snimku koji je objavljen na Telegramu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike