Pogođena baza ukrajinskih marinaca; Si je izrazio spremnost da razgovara sa Zelenskim

07.04.2023

13:21

1

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Pogođena baza ukrajinskih marinaca; Si je izrazio spremnost da razgovara sa Zelenskim
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Sukob u Ukrajini ušao je u 408. dan.

Tenkovi Abrams, Čelendžer i Leopard koje je isporučio Zapad biće ranjivi u Ukrajini i postati lake mete za ruske oružane snage, poručio je bivši zvaničnik Pentagona Stiven Brajan.

Najave o raspoređivanju ruskog nuklearnog taktičkog naoružanja u Belorusiji naišle su na oštre reakcije Kijeva i Zapada.

Ukrajinske vlasti ocenjuju da je Minsk "nuklearni talac" Moskve, dok NATO naglašava da je ruska retorika "opasna i neodgovorna".

Najvažnije činjenice

U toku je 408. dan rata u Ukrajini.

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.07 - Premijer Ukrajine ide u Kanadu

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj otuputovaće u narednim nedeljama u Kanadu gde će tražiti dodatno naoružanje potrebno ukrajinskim snagama za kontraofanzivu, piše "Gloub and mejl".

U intervjuu za ovaj list Šmigalj je rekao da je Kijevu sada najpotrebnija teška oklopna tehnika, artiljerijska municija i to za haubice i tenkove.

21.54 - Ruski kornet smrt za tenkove

Ruski protivtenkovski raketni sistemi spaliće ukrajinske „leoparde“ i „abramse“ u slučaju ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona Daglas Mekgregor na svom Jutjub blogu.

20.23 - Donjecka i Luganska Narodna Republika obeležavaju devetu godišnjicu nezavisnosti

Donjecka i Luganska Narodna Republika obeležavaju devetu godišnjicu nezavisnosti, a vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin čestitao je građanima ovaj dan rekavši da je u aprilu 2014. godine pokrenut proces "dugo očekivanog povratka kući u Rusiju".

- Dragi sugrađani! Čestitam vam devetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Donjecke Narodne Republike! U aprilu 2014. pokrenuli smo dugo očekivani povratak kući u Rusiju. Tada smo osetili punu snagu i nepokolebljivost našeg ruskog jedinstva, verovali smo u sebe i čvrsto definisali svoju volju - napisao je Pušilin na Telegramu.

19.20 - "Ukrajina se sprema za kontraofanzivu"

U slučaju da krene u kontraofanzivu ukrajinska vojska će pretrpeti kolosalne gubitke već u prvih nekoliko sati, smatra savetnik lidera DNR Jan Gagin.

"Ukrajina se sprema za kontraofanzivu, oni to najavljuju i svi znamo da će se to desiti", rekao je on za TV "Rusija 1".

18.10 - Kanonska UPC predala molbu da se predaju hramovi 

Kanonska UPC predala je sudu molbu da joj se predaju hramovi Kijevsko-pečerske lavre koji su sada državno vlasništvo, saopštio je advokat igumana lavre, protojerej Nikita Čekman.

16:17 - Pristalice Pravoslavne ukrajinske crkve terali vernike kanonske UPC

Grupa provokatora, pristalica raskolničke Pravoslavne ukrajinske crkve, pokušala je da protera vernike kanonske UPC iz Kijevsko-pečerske lavre koji su došli u hram povodom praznika Blagovesti.

Vernici nastavljaju sa molitvama ne obraćajući pažnju na njihove povike. Njih više stotina mole sena otvorenom kod hramova Donje lavre.

Liturgija raskolnika održana je u Uspenskoj crkvi, glavnom hramu lavre, ali je bilo svega tridesetak ljudi, među njima bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko.

15.15 - Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Ruska vojska je tokom proteklog dana u donjeckom pravcu likvidirala oko 260 ukrajinskih vojnika i tri tenka;

U kupjanskom i krasnolimanskom pravcu Kijev je izgubio oko 80 vojnika;

Ruske snage su u Donbasu uništile i dva ukrajinska skladišta municije;

U blizini naselja Novoberislav u Hersonskoj oblasti pogođen je komandno-osmatrački punkt odreda 126. brigade 
Teritorijalne odbrane Ukrajine;

Ruski sistemi PVO su u protekla 24 sata oborili 11 ukrajinskih bespilotnih letelica i dva projektila ispaljena iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“.


13.20 Gradonačelnik Donjecka: Civil poginuo u ukrajinskom raketnom napadu

Jedan civil je poginuo, a šest ih je ranjeno u ukrajinskom raketnom napadu na centar Donjecka, saopštio je danas gradonačelnik tog grada na istoku Ukrajine Aleksej Kulemzin.
Ranije su lokalne vlasti prenele da su ukrajinske snage gadjale područje oko pijace u Donjecku, preneo je Tass. Kulemzin je na svom Telegram kanalu naveo da se još potvrđuju informacije o žrtavama ukrajinskog napada.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

 

12.23 Blinken: Moguća kontraofanziva Ukrajine u narednim nedeljama


Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je moguću kontraofanzivu Ukrajine u narednim nedeljama. Blinken je izneo mišljenje da za brojne prijatelje i partnere Ukrajine u svetu, uključujući SAD, postoje dva cilja u Ukrajini.
"Prvi cilj je da učinimo sve što je moguće da pomognemo Ukrajini da povrati teritorije koje je Rusija zauzela, uključujući kontraofanzivom, koja se očekuje narednih sedmica", rekao je Blinken.

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
 

Prema njegovim rečima, drugi cilj je da se pomogne Ukrajini da "izgradi svoje srednjoročne i dugoročne kapacitete radi odvraćanja svake agresije" i da se "sama brani ako se, ipak, dogodi nova agresija".Američki državni sekretar rekao je da sve dok Rusija ne promeni pravac, SAD i saveznici moraju "održati pritisak bez presedana, koji su brojne zemlje započele protiv Rusije sankcijama i kontrolom izvoza". 
Na pitanje da li SAD nameravaju da podrže Kijev u njegovoj želji da se silom bori za zauzimanje Krima i Donbasa, američki državni sekretar je odgovorio da je odgovornost za takvu odluku na Ukrajini, a da SAD, zajedno s mnogim drugim zemljama, podržavaju Ukrajinu u njenim naporima.

12.00 Turska saglasna sa zahtevom Rusije da se ukinu prepreke za izvoz đubriva i žita

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu  izjavio je danas da je saglasan sa zahtevom Rusije da se ukinu prepreke za ruski izvoz đubriva i žita, kao i da to pitanje mora da se reši kako bi se dodatno proširila ukupna trgovina žitom preko Crnog mora koja uključuje Ukrajinu.

Čavušoglu je na zajedničkoj pres konferenciji sa Lavrovom u Ankari rekao da je posvećen proširenju trgovine žitom, prenosi Rojters.

AP Photo/Burhan Ozbilici
 

 

Istovremeno,Čavušoglu je dodao da je Turska zabrinuta zbog potencijalnog intenziviranja konflikta između Rusije i Ukrajine na proleće.

On je rekao i da će Turska nastaviti napore da pregovorima privede rat kraju. 

Lavrov je izjavio da bi bio srećan da vidi svog turskog kolegu u poseti Rusiji kad god on bude imao priliku da učini takvu posetu.

"Zadovoljan sam ishodom posete. Nastavićemo našu komunikaciju. Kad god bude imao priliku, biću sretan da turski ministar spoljnih poslova dodje u posetu Ruskoj Federaciji", istakao je Lavrov.

10.25 Ukrajina: Rusi usredsređeni na osvajanje Bahmuta, branimo se, situacija teška

*Ukrajina je danas objavila da je Rusija usredsredila sve napore na osvajanje Bahmuta, grada u Donjeckoj oblasti, na istoku zemlje, ali je navela da se grad i dalje brani uprkos brojčanoj nadmoći Rusije. Iz Ukrajine situaciju opisuju kao "tešku", prenosi Rojters
Portparol ukrajinske istočne vojne komande Serhij Čerevatij rekao je da Kijev drži pod kontrolom situaciju u Bahmutu i "razume namere Rusije".

 

AP Photo/Roman Chop
 

 


On je priznao da je Moskva ostvarila "taktički uspeh" na nekoliko mesta, ali tvrdi da za to "plaća visoku cenu". 

"Situacija je teška, neprijatelj koncentriše maksimalne napore da zauzme Bahmut. Međutim, trpi ozbiljne gubitke i ne postiže strateški uspeh", naveo je  Čerevatij.
On je dodao da su sve odluke donete sa ciljem da se ne dozvoli neprijatelju da "probije našu odbranu" i nanese joj najveću moguću štetu, kao i kako bi se očuvalo osoblje. 

7.49 - Protekle noći vazdušna opasnost na istoku Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost tokom noći proglašena je u Sumskoj i Černigovskoj oblassti Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Prvi put su se sirene oglasile još u 23.25 po lokalnom vremenu u obe oblasti praktično istovfemeno, navodi se u saopštenju.

Lokalne vlasti za sada se nisu oglašavale o tome šta su bile mete gađanja ruske vojske.

7.41 - Pogođena baza ukrajinskih marinaca

Ruska avijacija gađala je bazu ukrajinskih marinaca koja je iz Odese prebačena u Hersonsku oblast i tom prilikom likvidirala preko 50 ukrajinskih vojnika, izjavio je portparol ruske grupacije „Dnjepar“ Andrej Ruljev.

Takođe je rekao i da je ruska artiljerija uništila i dve ukrajinske minobacačke jedinice koje su se nalazile u naseljima Beregovo i Nikoljsko.

7.15 - Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane:

Ruske trupe ubile su do 80 ukrajinskih vojnika i uništile samohodni top „Nona“ Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu;

U donjeckom pravcu je u protekla 24 časa ubijeno više od 140 ukraijnskih vojnika;

Kijevski režim namerno uništava svoje vojnike artiljerijskom vatrom da bi suzbio pokušaje dezerterstva;

Jedinica 53. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja broji 14 vojnika, predala se 5. aprila kod Avdejevke u DNR;

Oružane snage Rusije uništile su skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja 107. raketne brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Sergejevke u DNR;

Oružane snage Ukrajine namerno su otvorile artiljerijsku vatru na ukrajinske vojnike koji su se predali kod Avdejevke. Svih 14 vojnika je poginulo;

Oružane snage Rusije sprečile su pokušaj kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Vodjano i Nikoljsko u DNR.

7.00 - Lajen: Si je izrazio spremnost da razgovara sa Zelenskim

Predsednik Kine Si Đinping izrazio je spremnost da razgovara sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nakon što je predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao Peking.

"Bilo je zanimljivo čuti da je predsednik Si ponovio svoju spremnost da razgovara" sa Zelenskim, rekla je Fon der Lajen, ocenjujući njegove reči kao pozitivne, preneo je Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike