Tramp je prvi predsednik SAD koji se našao na sudu, a u svetu je takvih primera bilo mnogo: Pojedini lideri su čak i pogubljeni

05.04.2023

09:18

0

Autor: N.P.

Širom planete je bilo premijera i predsednika koji su morali da odgovaraju za počinjena krivična dela

Tramp je prvi predsednik SAD koji se našao na sudu, a u svetu je takvih primera bilo mnogo: Pojedini lideri su čak i pogubljeni
Copyright AP Photo/Bryan Woolston/David Josek/Martin Mejia, File

Bivši američki predsednik Donald Tramp ove nedelje se našao na sudu, što je presedan u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako je on prvi tamošnji lider protiv koga je podignuta optužnica, svakako nije prvi u svetu.

Širom planete je bilo premijera i predsednika koji su morali da odgovaraju za počinjena krivična dela, neki su završavali iza rešetaka, dok su pojedinci i pogubljeni.

Ovo su samo neki od njih.

Nikola Sarkozi

Nekadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi proglašen je krivim u martu 2021, posle čega je osuđen na tri godine zatvora, jer je pokušavao da utiče na sudiju tokom svog mandata. Takođe, poznato je da je libijskim novcem finansirao svoju kampanju. Za to je proglašen krivim, a osuđen je na godinu dana zatvora. 

Kaznu je mogao da izdžava kod kuće noseći elektronsku nanogvicu.

Profimedia
Sarkozi i nekadašnji libijski vođa Muamer Gadafi

Muhamed Morsi

Svrgnutom egipatskom predsedniku Muhamedu Morsiju suđeno je zbog nekoliko različiih krivičnih dela, uključujući i pozivanje sledbenika da ubijaju opozicione demonstrante.

Preminuo je 2019, nakon što se srušio u sudu gde mu se sudilo za špijunažu.

Profimedia
Muhamed Morsi

Petar Porošenko

Ukrajinske vlasti pokrenule su 2021. istragu protiv Petra Porošenka za veleizdaju, optužujući bivšeg predsednika za veze sa finansiranjem proruskih snaga.

Državni istražni biro saopštio je da sumnjiči Porošenka da je „počinio izdaju“ i podržavao aktivnosti „terorističkih organizacija“, misleći na separatiste koji kontrolišu delove istočnih ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska.

Tokom svog predsedničkog mandata, Porošenko im je navodno pomogao da prodaju ugalj Kijevu u vrednosti od oko 1,5 milijardi grivna (54 miliona dolara) tokom 2014-2015. Ipak, ostao je na slobodi.

AP Photo/Petr David Josek
Petar Porošenko

Hosni Mubarak

Nakon svrgavanja sa vlasti, egipatski predsednik Hosni Mubarak optužen je za brojne pronevere. Sud ga je optužio i da nije sprečio ubijanje demonstranata tokom krvavih protesta, ali je oslobođen 2017. 

Preminuo je u februaru 2020. u vojnoj bolnici u Kairu u 91. godini. 

AP Photo, File
Mubaraka unose u sudnicu

Alberto Fudžimori

Alberto Fudžimori je bio dugogodišnji predsednik Perua čiji su mandati obeleženi brojnim kontroverzama.

Optužen je da je stajao iza "odreda smrti" koji su izvodili otmice, ubistva i druge zločine i tako se našao i na Interpolovoj poternici.

U septembru 2003. su ga pojedini kongresmeni optužili da je nadgledao prinudne sterilizacije tokom svoje vladavine, a istraživale su se i tvrdnje da je naredio da se u kolumbijsku džunglu bacaju kalašnjikovi kako bi se naoružavale gerile FARC-a (Revolucionarne oružane snage Kolumbije).

AP Photo/Martin Mejia, File
Alberto Fudžimori

U moru drugih optužnica, sumnjičio se i za otmice, finansijske malverzacije i prisluškivanja novinara, biznismena i opozicionih političara.

Fudžimori se 2009. izjasnio krivim za prisluškivanja i uzimanja mita, pa je osuđen na šest godina zatvora. 

Tročlano sudsko veće ga je osudilo i za kršenje ljudskih prava. U presudi se tvrdilo da je naredio "odredima smrti" da ubiju ukupno 25 ljudi u dva masakra 1991. i 1992, kao i da je bio umešan u kidnapovanje peruanskog opozicionog novinara Gustava Goritija i biznismena Samuela Dijera. Sud ga je osudio na 25 godina zatvora.

Silvio Berluskoni

Nekadašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni više puta se našao na sudu, a morao je da odgovara zbog korupcije, utaje poreza, ali i seksualnih odnosa sa maloletnicama. Godine 2013. proglašen je krivim za poresku prevaru i dobio četiri godine zatvora, a dve godine nije smeo da obavlja javne funkcije. Ipak, nije zaista morao da izdržava zatvorsku kaznu, pa je to odradio kroz dobrotvorni rad. Jedno vreme je bio izbačen iz Senata Italije, ali se kasnije vratio u političke vode.

AP Photo/Darko Vojinovic
Silvio Berluskoni

Sadam Husein

Kada su američke trupe ušle u Irak 2003. godine, pod izgovorom da ta zemlja poseduje oružje za masovno uništenje, ubrzo je uhapšen i predsednik Sadam Husein.

AP Photo/Darko Bandic, File
Sadam Husein

U novembru 2006. je osuđen zbog zločina protiv čovečnosti. Obešen je 30. decembra 2006.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike