Žena umrla, a muž se nalazi u komi nakon što su pojeli opasnu ribu: U nekim državama je specijalitet, a nosi smrtonosne toksine

02.04.2023

12:35

2

Autor: N.P.

U Japanu su naduvače delikates koji se mora adekvatno očistiti i pripremiti kako bi se odstranili organi koji nose toksine

Žena umrla, a muž se nalazi u komi nakon što su pojeli opasnu ribu: U nekim državama je specijalitet, a nosi smrtonosne toksine
Konzumiranje tzv. naduvane ribe može dovesti do smrti - Copyright Profimedia

Jedna žena (83) iz Malezije je preminula, a njen muž (84) se bori za život nakon što su pojeli tzv. ribu balon.

Njihova ćerka, Ng Ai Li, rekla je da je njen otac kupio naduvanu ribu, koja važi za veliki specijalitet iako je veoma otrovna, u lokalnoj ribarnici 25. marta.

- Moji roditelji godinama ribu pazare od istog prodavca, tako da se otac nije mnogo premišljao. Ne bi svesno kupio nešto toliko smrtonosno i uzgrozio njihove živote - rekla je.

Nakon što su robu očistili, pripremili i pojeil, počeli su da se tresu i da imaju teškoća sa disanjem. Nakon toga ih je sin odveo u bolnicu, međutim, žena je preminula te večeri.

Li, koja živi u Kuala Lumpuru, požurila je da bude kraj svoje majke, ali je bilo prekasno.

- Bila sam očajna - navela je.

Profimedia
Japanci naduvanu ribu pripremaju na specijalan način

Njen otac se nalazi u komi na jedinici intenzivne nege.

- Spramam se za najgore jer nam je doktor rekao da, čak i ako se izvuče, možda više neće biti isti, zbog svojih godina - rekla je.

Naduvane ribe ili naduvače (Tetraodontidae) mogu sadržati snažne i smrtonosne toksine tetrodotoksin i saksitoksin koji se ne mogu uništiti kuvanjem ili zamrzavanjem.

Opasniji su od cijanida, a simptomi poput trnjenja i vrtoglavice mogu da se pojave od 20 minuta do 2 sata nakon konzumiranja ribe.

U Japanu su naduvače delikates koji se mora adekvatno očistiti i pripremiti kako bi se odstranili organi koji nose toksine, tako da samo meso ribe ne bude kontaminirano.

Upravo zbog tog komplikovanog procesa, komercijalni uvoz ovih riba u SAD je zabranjen.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike