Ukrajinci uvereni da će vratiti Krim, pa objavili i planove: Hoće da sruše most i preimenuju gradove

02.04.2023

14:28

1

Šef Sevastopolja, koga je imenovala Moskva, Mihail Razvožajev, odbacio je plan Danilova kao „bolestan“.

Ukrajinci uvereni da će vratiti Krim, pa objavili i planove: Hoće da sruše most i preimenuju gradove
Krimski most - Copyright Rosavtodor Press Service via AP, File

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov objavio je danas niz koraka koje će vlada u Kijevu preduzeti nakon što Ukrajina povrati kontrolu nad Krimom, uključujući i demontažu strateškog mosta koji povezuje anektirano crnomorsko poluostrvo sa Rusijeom.

Danilov je objavio plan dok se ukrajinska vojska priprema za prolećnu kontraofanzivu, a budući status Krima biće ključan u svim pregovorima za okončanje rata u Ukrajini.

Danilov je predložio krivično gonjenje Ukrajinaca koji su radili za administraciju koju je imenovala Moskva na Krimu, navodeći da će se neki suočiti sa krivičnim prijavama, a da će drugi izgubiti državne penzije i da će im biti zabranjeno obavljanje javnih poslova.

Svi ruski državljani koji su se doselili na Krim posle 2014. godine trebalo bi da budu proterani, a svi poslovi u vezi sa nekretninama sklopljeni pod ruskom vlašću poništeni, napisao je Danilov na Fejsbuku.

Kao deo plana, Danilov je pozvao na demontažu mosta od 19 kilometara koji je Rusija izgradila do Krima. 

U oktobru prošle godine kamion bomba teško je oštetio taj most, najduži u Evropi, a Moskva je za napad okrivila ukrajinske vojne obaveštajne službe. Rusija je popravila oštećeni deo mosta i obnovila protok snabdevanja Krimom.

Danilov se takođe založio za preimenovanje grada Sevastopolja koji je od 19. veka bio glavna baza ruske Crnomorske flote. 

AP photo
Eksplozija na Krimskom mostu

Danilov je rekao da bi se Sevastopolj mogao nazvati Objekat br. 6 pre nego što ukrajinski parlament izabere drugo ime, sugerišući naziv Ahtijar po selu koje se nekada nalazilo na mestu toga grada.

"Plan je bolestan"

Šef Sevastopolja, koga je imenovala Moskva, Mihail Razvožajev, odbacio je plan Danilova kao „bolestan“.

- Bilo bi pogrešno ozbiljno tretirati komentare bolesnih ljudi. Oni moraju biti izlečeni, a to je ono što naša vojska sada radi - rekao je Razvožajev.

Rusija je 2014. godine izvršila aneksiju Krima od Ukrajine, ali većina zemalja ne priznaje da je to ruska teritorija. 

Kremlj je zahtevao da Ukrajina prizna suverenitet Rusije nad Krimom i da prizna druga ruska osvajanja ukrajinskih teritorija kao uslov za mir. 
Kijev je isključio mogućnost mirovnih pregovora sa Moskvom dok ruske trupe ne napuste sve okupirane teritorije, uključujući Krim.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike