Nova hapšenja zbog nesreće u Grčkoj: Inspektoru grčke železnice preti doživotna robija zbog ubistva iz nehata

31.03.2023

12:02

0

Autor: 24sedam

On je bio na dužnosti u vreme stravične nesreće, navode mediji, a na teret mu se stavlja ubistvo iz nehata

Nova hapšenja zbog nesreće u Grčkoj: Inspektoru grčke železnice preti doživotna robija zbog ubistva iz nehata
Stravični prizori na mestu sudara vozova - Copyright AP Photo/Vaggelis Kousioras

Inspektor Grčke železnice optužen je i određen mu je pritvor, više od mesec dana od najteže železničke nesreće u istoriji Grčke u kojoj je stradalo 57 ljudi, saznaje se iz sudskih izvora.

Inspektor šefova železničkih stanica Dimitris Nikolau (63) bio je na dužnosti u vreme nesreće i optužen je za „poremećaj bezbednosti saobraćaja“, što je izazvalo smrt brojnih ljudi, kao i za ubistvo iz nehata, naveo je taj izvor.

U sudaru putničkog i teretnog voza poginulo je 57 osoba, desetine su povređene, a devet osoba je i dalje na bolničkom lečenju.

Dosadašnja istraga je pokazala da je kobno bilo odobrenje putničkom vozu da krene na "spuštanje" sa kojeg se iskrcao komercijalni voz, pri čemu niko nije primetio da je pogrešno skrenuo.

AP Photo/Vaggelis Kousioras
 

Neka tela nisu pronađena, a prema rečima nadležnih, neće ni moći jer je temperatura na mestu udara bila veća od 1.300 stepeni Celzijusovih.

Nikolau je druga pritvorena osoba pritvoru u ovom slučaju i može da mu bude izrečena kazna od deset godina zatvora do doživotne robije.

Šef železničke stanice Vasilis Samaras (57) je takođe u pritvoru i priznao je odgovornost.

Privtna Arhiva
 

Još dvojica šefova železničke stanice koji su bili na dužnosti 28. februara uveče optuženi su zato što su ranije napustili svoje radno mesto i ostavili manje iskusne službenike.

Njih dvojica su pušteni na slobodu početkom nedelje uz kauciju od 10.000 evra i treba da se javljaju policiji dva puta mesečno.

Pored odgovornosti šefova stanice ova železnička nesreća, najveće u Grčkoj ikada, ukazala je na hronične nedostatke i kašnjenja u modernizaciji bezbednosnih sistema.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike