Švedska podnela zahtev za pridruživanje NATO-u: Mađarska i Turska im još nisu odobrile pristupnice! Oglasio se i šef diplomatije Švedske!

30.03.2023

21:38

0

Turska je optužila Švedsku da krije članove Radničke partije Kurdistana, koju Ankara i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom

Švedska podnela zahtev za pridruživanje NATO-u: Mađarska i Turska im još nisu odobrile pristupnice! Oglasio se i šef diplomatije Švedske!
NATO / Ilustracija - Copyright Profimedia

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem danas je izjavio da ''više nije siguran'' da će njegova zemlja moći da se pridruži NATO-u do jula, nakon novih prigovora Mađarske.

Kako navodi Rojters, Švedska je podnela zahtev za pridruživanje vojnom savezu nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, ali Mađarska i druga članica NATO-a Turska još nisu odobrile pristupnicu.

Dodaje se da je Bilstrem rekao prošle nedelje da će Švedska postati članica do samita NATO u Viljnusu u julu. On je naveo da je ''primetio stvari koje su izrečene poslednjih dana, posebno od mađarske strane. Mislim da je reč ''nada'' primerenija u ovom kontekstu''.

Turska je optužila Švedsku da krije članove Radničke partije Kurdistana, koju Ankara i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, kao i da su odnose između te dve zemlje pogoršali protesti u januaru u blizini turske ambasade u Stokholmu na kojima je ekstremno desničarski političar spalio primerak muslimanske svete knjige, Kurana.

Švedska vlada je saopštila da ozbiljno shvata navode Turske, ali je da postoje neki zahtevi, kao što je izručenje ljudi koje traži Turska, a koje ne može da ispuni. Rojters podseća da je Finska podnela zahtev za ulazak u NATO u isto vreme kada i Švedska.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike