Bivši lider Tajvana na turneji po Kini: "Obe strane moraju da teže miru"

28.03.2023

11:09

0

Ma Jing-džu je član partije koja je više naklonjena ujedinjenju sa Narodnom Republikom Kinom

Bivši lider Tajvana na turneji po Kini: "Obe strane moraju da teže miru"
Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying

Bivši predsednik Tajvana Ma Jing-džu započeo je 12-dnevnu turneju po Kini simboličnim obilaskom mauzoleja gde je sahranjen Sun Jat-sen, koga i u Pekingu i u Tajpeju smatraju osnivačem moderne kineske države.

Ma je posetio mauzolej u Nanđingu, prestonici Kine početkom 20. veka, u vreme kada je Nacionalistička partija (Kuomingtang) vladala Kinom. 

Ta stranka je, pošto se posle poraza u građanskom ratu povukla na Tajvan, i narednih decenija tvrdila da je legitimni predstavnik cele Kine.

Za Kuomintang, iz čijih redova je Ma Jing-džu, tvrdi se da je više naklonjen integraciji, odnosno ujedinjenju sa Narodnom Republikom Kinom, u odnosu na danas najjaču stranku na Tajvanu, Demokratsku progresivnu partiju.

Ma Jing-džu je ispred mauzoleja održao govor i odao počast Sun Jat-senu.

- Ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju kineskoj naciji, deca su Jandija i Žutog cara - rekao je on novinarima, podsećajući na mitske careve koje Kinezi poštuju kao osnivače svoje nacije.

Maova turneja po Kini dolazi u vreme rasta napetosti između Pekinga i Tajpeja, koje su pogoršane antagonističkim odnosima SAD i Kine. 

On je ovo putovanje predstavio kao pokušaj da se smanje napetosti promovisanjem razmene, pošto je sa sobom poveo tajvanske studente.

- Obe strane moraju da teže miru, inače, nijedna neće imati budućnost - rekao je Ma.
Posmatrači ocenjuju da će njegova turneja imati više simboličan nego suštinski značaj.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike