Kina poslala oštro upozorenje SAD: Biće ozbiljnih posledica!

24.03.2023

12:32

0

Dva dana zaredom američki razarač je uočen u blizini Paracelskih ostrva

Kina poslala oštro upozorenje SAD: Biće ozbiljnih posledica!
Copyright Mass Communication Specialist 1st Class Greg Johnson/U.S. Navy via AP

Kina je u petak upozorila Sjedinjene Američke Države da će biti „ozbiljnih posledica" nakon što je američki razarač drugi dan zaredom plovio oko Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru, što je potez za koji Peking tvrdi da predstavlja ugrožavanje njenog suvereniteta i bezbednosti.

Kineska vojska saopštila je u četvrtak da je „nadgledala i ispratila" američki razarač sa navođenim projektilima USS Milius, koji je „nelegalno ušao u vode oko Paracelskog arhipelaga u Južnom kineskom moru", a mornarica SAD je demantovala tvrdnje Pekinga o proterivanju plovila.

Mornarica SAD i sutradan je ponovo poslala brod u okolinu ostrva koja su pod kineskom kontrolom, ali na koje pravo polažu Tajvan i Vijetnam.

Mass Communication Specialist 1st Class Greg Johnson/U.S. Navy via AP
 

SAD su navele da sprovode takozvani program „sloboda plovidbe“ da bi osporila suverenitet Kine ili bilo koje druge zemlje nad vodama i vazdušnim prostorom, a Kina, Tajvan i Vijetnam zahtevaju ili najavu ili dozvolu za uplovljavanje vojnih brodova, navodi AP.

Mornarica SAD tvrdi da velike pretenzije u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi plovidbe i preletanja, slobodnoj  i nesmetanoj trgovini, kao i slobodi ekonomskih mogućnosti za priobalne zemlje Južnog kineskog mora.

Ministarstvo odbrane Kine odgovorilo je sa tvrdnjom da SAD svojim postupcima „podrivaju mir i stabilnost Južnog kineskog mora“.

Postupak američke vojske ozbiljno narušava suverenitet i bezbednost Kine, ozbiljno krši međunarodno pravo i još je čvršći dokaz da SAD teže navigacionoj hegemoniji i militarizuju Južno kinesko more“, saopštio je portparol kineskog ministarstva.

Printscreen/Google Maps
Paracelska ostrva zaokružena su crvenom bojom

Kako je navedeno, Kina je zvanično zatražila da SAD odmah zaustave takve provokacije, jer će „u suprotnom snositi ozbiljne posledice", a Peking će preduzeti „sve neophodne mere" da osigura svoju bezbednost, ali više detalja nije precizirano.

Kao i u izjavi o incidentu u četvrtak, Kina je ponovo saopštila da je ispratila američki brod sa ostrva koja se nalaze u Južnom kineskom moru, nekoliko stotina kilometara od obale Vijetnama i kineske provincije Hajnan.

Obe strane svoje postupke opravdavaju međunarodnim pravom.

SAD ne polažu pravo na Južno kinesko more, ali decenijama raspoređuju avione i ratne brodove da patroliraju strateškim plovnim putem, kroz koji svake godine prolazi oko 5.000 milijardi dolara globalnog trgovinskog tranzita i koje je bogato ribom i podmorskim mineralnim resursima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike