Besne protesti u Francuskoj! Suzavac u Bordou, demonstranti upali u tržni centar, policija zabranila okupljanje (VIDEO)

18.03.2023

17:30

0

Autor: M. Vu.

Planirani su novi protesti za danas u Parizu, kao i u gradovima Marselju i Nantu, ali se očekuje da će biti manji nego prethodnih dana

Besne protesti u Francuskoj! Suzavac u Bordou, demonstranti upali u tržni centar, policija zabranila okupljanje (VIDEO)
Protest u Parizu - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Protesti u Francuskoj protiv penzione reforme nastavljeni su, a policija je zabranila okupljanje na pojedinim mestima, kao što je Trg Konkord u Parizu. Demonstracije se održavaju u više gradova, a najviše incidenata ima u Bordou, gde je policija bacila suzavac kako bi rasterala okupljene.


Demonstranti u Francuskoj protive se penzionoj reformi kojom se prag za penzionisanje podiže na 64 godine. Do sada je održano više protesta, među kojima je bilo i sukoba policije i demonstranata.

Francuska policija zabranila je okupljanje na pariskom Trgu Konkord, gde je sinoć došlo do sukoba demonstranata i policajaca. Sindikati su zbog toga pozvali Parižane da se okupe na Trgu Italija.

Plamen spontanog protesta, koji i dalje besni u Francuskoj, prenet je sa trgova i ulica u tržne centre. Gomila demonstranata upala je u tržni centar uprkos naporima obezbeđenja da to spreče, nezvani gosti su razvili transparent sa pozivom na generalni štrajk.

Društvenim mrežama, međutim, širi se poziv da se građani ponovo okupe na Trgu Konkord, uprkos zabrani, javljaju francuski mediji.


Prethodno je u Parizu održana protestna šetnja, ne samo protiv penzione reforme, već i protiv policijske represije.

Incidenti su zabeleženi u Bordou, gde su demonstranti palili kontejnere, a policija bacala suzavac kako bi rasterala okupljene. U tom gradu podignute su i barikade na ulazu u univerzitet.

Okupljanje je održano i u Marseju, gde nije bilo incidenata. Takođe, u Nantu su demonstranti blokirali saobraćajnice.

 

 


Protesta je bilo i u Kaenu, Brestu, Sent Etjenu, Roanu...

 

 

Sindikat novinara Francuske objavio je da je policija privela dvojicu novinara u petak tokom nereda u Parizu.

Pored okupljanja na ulicama, nastavljen je i štrajk i blokada kompanija u znak protesta protiv penzione reforme. Tako je blokirana najveća francuska rafinerija, kompanije „Total“ u Normandiji. Blokirane su isporuke iz rafinerije i očekuje se da to potraje do ponedeljka.
 

Zapaljena lutka sa Makronovim likom

U Parizu su protesti protv reforme penzionog sistema održani tokom prethodne dve noći, uz učešće na hiljade demonstranata, a na trgu Konkord spaljena je lutka sa Makronovim likom.

 

 

Policija je rasterala demonstrante suzavcem i vodenim topovima i bilo je na stotine hapšenja.

Demonstranti pokušavaju da izvrše pritisak na poslanike da sruše Makronovu vladu i osude na propast nepopularno povećanje starosne granice za penzionisanje koje je Makron nametnuo bez glasanja u Narodnoj skupštini.

Ulice Pariza su prepune smeća zbog toga što su komunalne službe u štrajku.

 

 

Štrajkovi u brojnim sektorima planirani su za ponedeljak, od saobraćaja do energetike.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo zatražila je da se 30 odsto letova otkaže na Orliju, drugom aerodromu u Parizu, kao i 20 odsto u Marselju.

U petak, dan nakon što se francuska premijerka Elizabet Born pozvala na posebna ustavna ovlašćenja da zaobiđe glasanje u donjem domu, poslanici levice i desnice podneli su zahteve za izglasavanje nepoverenja o kojima će se glasati u ponedeljak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike