Putin: Rusija zabrinuta zbog pokušaja nekih zemalja da podriju nuklearnu bezbednost

19.03.2023

23:03

0

Prema njegovim rečima, podsticanje sukoba u Ukrajini predstavlja još jedan primer kako Zapad pokušava da održi svoju globalnu dominaciju

Putin: Rusija zabrinuta zbog pokušaja nekih zemalja da podriju nuklearnu bezbednost
Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Moskva je zabrinuta da bi neodgovorni postupci nekih zemalja mogli da potkopaju globalnu nuklearnu bezbednost, navodi se u autorskom članku predsednika Rusije Vladimira Putina za kineski list „Ženmin žibao“, pod nazivom „Rusija i Kina – partnerstvo usmereno ka budućnosti“.

- Kao i naši kineski prijatelji, mi se zalažemo za strogo poštovanje Povelje UN, poštovanje međunarodnog prava, uključujući humanitarno pravo. Posvećeni smo principu nedeljivosti bezbednosti, koji grubo krši NATO blok. Duboko smo zabrinuti zbog neodgovornih i jednostavno opasnih dejstava koja bi mogla da naruše globalnu nuklearnu bezbednost - istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, podsticanje sukoba u Ukrajini predstavlja još jedan primer kako Zapad pokušava da održi svoju globalnu dominaciju.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

- Kriza u Ukrajini, koju je isprovocirao i marljivo podgrevao Zapad, danas je najsjajnija, ali nikako jedina manifestacija namere da se održi dominacija na međunarodnoj sceni i jednopolarni svetski poredak - uveren je ruski lider.


Putin je dodao da je Moskva zahvalna Pekingu na uravnoteženom stavu o Ukrajini i pozdravlja njegovu spremnost da učestvuje u rešavanju krize.

- Zahvalni smo za uravnoteženu liniju Kine u vezi sa događajima u Ukrajini, za njeno razumevanje predistorije i stvarnih uzroka. Pozdravljamo spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize - naglasio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, situacija u Ukrajini se može rešiti diplomatskim putem i Moskva je za to spremna.


- Rusija je otvorena za političko-diplomatsko rešenje ukrajinske krize. Međutim, još u aprilu 2022. godine mirovni pregovori su prekinuti, ali ih nismo prekinuli mi. Budućnost mirovnog procesa zavisi isključivo od spremnosti za ozbiljan razgovor, uzimajući u obzir nastalu geopolitičku realnost - konstatovao je Putin.
Profimedia
 


Nažalost, nastavio je on, ultimativni zahtevi upućeni Rusiji samo govore o izolaciji od takve realnosti i nezainteresovanosti drugih strana za pronalaženje izlaza iz postojeće situacije.

NATO želi da podeli Evroaziju

Zapad želi da prodre u Azijsko-pacifički region i podeli Evroaziju na vojne blokove kako bi obuzdavao Rusiju i Kinu, ali ti pokušaji su osuđeni na neuspeh, ocenio je Putin.

- Nemoguće je ne shvatiti da NATO pokušava da svojim aktivnostima dâ globalni opseg, sa ciljem da prodre u Azijsko-pacifički region. Da neke sile uporno teže da podele zajednički evroazijski prostor na mrežu ‘ekskluzivnih klubova’ i vojnih blokova usmerenih na sputavanje razvoja naših zemalja i ograničavanje njihovih interesa. To, međutim, niko neće moći da postigne - naglasio je šef ruske države.

Prema njegovim rečima, sve se više zaoštrava politika Sjedinjenih Američkih Država na dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine, kao i onih koji ne podležu američkom diktatu.

Ilustracija/Profimedia/AP Photo/Mindaugas Kulbis
 


- Vidimo da spoljni geopolitički pejzaž doživljava drastične promene. ‘Kolektivni Zapad’ se sve očajnije drži arhaičnih dogmi, svoje dominacije koja izmiče, stavljajući na kocku sudbinu čitavih država i naroda. Politika koji su SAD vodile za dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine, kao i svih onih koji ne podležu američkom diktatu, sve je oštrija i asertivnija. U toku je demontaža arhitekture međunarodne bezbednosti i saradnje. Rusija je proglašena za ‘neposrednu pretnju’, a Kina za ‘strateškog konkurenta - zaključio je Putin.

Prema njegovom mišljenju, rusko-kineski odnosi predstavljaju kamen temeljac regionalne i globalne stabilnosti i one su model saradnje velikih sila.

- Upravo rusko-kineski odnosi danas faktički deluju kao kamen temeljac regionalne i globalne stabilnosti, podstiču ekonomski rast i služe kao garant pozitivne agende u međunarodnim poslovima. Oni su primer harmonične kreativne saradnje velikih sila - ocenio je Putin.

Ruski predsednik napisao je tekst uoči posete kineskog lidera Si Đinpinga Rusiji, koja će početi 20. i trajati do 22. marta. Zvanični predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je ranije da će tokom ove posete kineski predsednik detaljno razgovarati sa ruskim kolegom o „važnim globalnim i regionalnim pitanjima“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike