Pristalice Imrana Kana napravile haos u Pakistanu! Ne daju policiji da ga uhapsi, upotrebljeni suzavac i vodeni topovi (VIDEO)

14.03.2023

14:53

0

U televizijskim snimcima vidi se kako policija prilazi Kanovoj rezidenciji u pratnji oklopnog vozila, dok narod baca kamenje na njih

Pristalice Imrana Kana napravile haos u Pakistanu! Ne daju policiji da ga uhapsi, upotrebljeni suzavac i vodeni topovi (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter

U istočnom gradu Lahoreu došlo je do sukoba između pakistanske policije i pristalica bivšeg premijera Imrana Kana uoči njegovog mogućeg hapšenja.

Policija je u utorak ispalila suzavac i vodene topove dok se stotine članova i pristalica Kanove pakistanske stranke Pakistanski pokret pravde (PPP) okupilo ispred njegove rezidencije Zaman Park u Lahoreu.

U televizijskim snimcima vidi se kako policija prilazi Kanovoj rezidenciji u pratnji oklopnog vozila, dok narod baca kamenje na njih.

 

 

Tokom nemira povređeno je nekoliko policajaca i nekoliko Kanovih pristalica koji nisu dozvoljavali snagama reda da pristupe objektu u kom se nalazio nekadašnji premijer zemlje.

 

 

Sijed Šehzad Nadim Bukari, viši oficir u policiji Islamabada, rekao je novinarima da nameravaju da uhapse Kana.

 

 

- Ovde smo da ispunimo nalog i uhapsimo Imrana Kana - rekao je on.

Nekoliko minuta kasnije, Kan je objavio video-poruku na Tviteru, rekavši da bi njegove pristalice trebalo da se bore za svoja prava, „za pravu slobodu“, ako bude uhapšen, ali da ne treba da budu nasilni.

 

 

- Policija je tu da me pošalje u zatvor. Oni misle da će ova nacija zaspati ako Imran Kan ode u zatvor. Morate da im dokažete da nisu u pravu - rekao je on u videu.

- Ako mi se nešto desi, ako me odvedu u zatvor, ili ako poginem, morate pokazati da se možete boriti i bez mene - dodao je.

 

 

Policija je ranije saopštila da ide u Hanovu kuću da mu preda dva naloga za hapšenje u slučajevima navodne korupcije i „terorizma“ koje je u ponedeljak izdao sud u glavnom gradu Islamabadu.

Jedan od naloga odnosi se na Kana (70) koji je navodno pretio jednom sudiji tokom govora prošle godine. Drugi sledi optužbe da je Kan prodao državne poklone i prikrio imovinu dok je bio na funkciji premijera.

 

 

Od kada je u aprilu prošle godine izgubio poverenje u parlamentu, Kan je zahtevao opšte izbore na skupovima širom zemlje. On kaže da su postupci protiv njega politički motivisani.

Njegov naslednik premijer Šehbaz Šarif odbio je Kanov zahtev da se održe prevremeni izbori, a redovni će biti održani 13. avgusta ove godine.

Šta policija namerava?

Obraćajući se novinarima ispred Kanove rezidencije, viši vođa PTI-ja Šah Mahmud Kureši rekao je da nema opravdanja da policija napada ljude.

 

 

- Spremni smo za razgovor -  saopštio je on.

Kureši je rekao da želi sam da vidi naloge i da će razgovarati sa Kanom kada ih bude video.

- Šta policija želi? Nakon što čujem njihovo gledište, imaću sastanak sa Kanom. Možda smo i sami spremni za hapšenje - rekao je on.

 

 

Kan se u ponedeljak uveče obratio na velikom mitingu u Lahoreu u okviru svoje kampanje za izbore u provinciji Pendžab, koji su zakazani za 30. april.

Kanova stranka je više puta izražavala zabrinutost u vezi sa njegovom bezbednošću nakon što je bivši premijer pogođen u nogu tokom mitinga u novembru.

Od tada je boravio u svojoj rezidenciji u Lahoreu, osim kada je prošlog meseca posetio Islamabad kako bi se pojavio pred sudom.

AP Photo/K.M. Chaudary, File
Imran Kan

U intervjuu za Al Džaziru prošle sedmice Khan je rekao da mu je „život ugrožen jer su ljudi koji su pokušali da ga ubiju na vlasti".

- Pitanje je kako da vodim kampanju u bezbednom i sigurnom okruženju? Kako da idem na sud? Tri puta sam se pojavio pred sudom i tu, nažalost, jednostavno nije bilo zaštite - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike