Putin: Rusija se izborila sa najvećim izazovima u modernoj istoriji, neke kompanije će želeti da se vrate u našu zemlju

17.03.2023

07:25

0

Uprkos sankcijama, od jula prošle godine u Rusiji je počeo privredni rast, poručio je Putin

Putin: Rusija se izborila sa najvećim izazovima u modernoj istoriji, neke kompanije će želeti da se vrate u našu zemlju
Vladimir Putin - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija se prvi put suočila sa izazovima sa kojima se još nijedna zemlja na svetu nije suočila u modernoj istoriji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin i istakao da se sa njima izborila zahvaljujući radu hiljada kompanija i radu miliona stručnjaka.

Prema njegovim rečima, pad ruske privrede na leto bio je povezan sa sankcijama, ali je od jula prošle godine u zemlji počeo privredni rast.

- Pre godinu dana zapadne vlasti su zavrnule ruke svojim kompanijama i naterale mnoge da napuste rusko tržište, tada su nam strani analitičari predviđali depresiju i pad potrošačkog sektora, obećavali prazne police u prodavnicama, ogromnu nestašicu robe i neuspeh uslužnog sektora. Međutim, život je išao drugačije: zapadne zemlje u punom rastu suočile su se sa istim problemima - rekao je Putin na kongresu Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika (RSPP) u Kazanju.

Prema njegovim rečima, došlo se dotle da zapadni lideri nude svojim građanima da pređu na repu umesto na zelenu salatu i paradajz.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Repa je dobar proizvod, ali ćete verovatno morati da idete i kod nas po repu, jer naš rod i dalje znatno premašuje one kod naših suseda u Evropi. Istina, nisu oni krivi, jer su uslovi takvi, suša i tako dalje, ali će ipak biti teško bez naših đubriva da povećate prinose kod kuće - istakao je šef ruske države.

Putin je istovremeno naglasio da je Rusija prinuđena da odgovori na akcije Zapada.

- Ukoliko se donose odluke u vezi sa našim poslovanjem, preduzimaju se određene, pogrešne i nezakonite metode u vezi sa ruskom imovinom, uključujući zlatne i devizne rezerve, onda to nameće potrebu da preduzmemo adekvatne radnje, uključujući i one vezane za isplatu dividendi i nemogućnost povlačenja sredstava u inostranstvo - rekao je predsednik Rusije.

Odgovorni, dostojni preduzetnici ne kriju svoju imovinu u ofšoru i ulažu u razvoj i za dobrobit svih, kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, odgovorni preduzetnici brinu o dobrobiti zaposlenih i njihovih porodica, uz regionalne vlasti, sredstva izdvajaju za puteve, bolnice, sportske i kulturne objekte.

Putin je naglasio da će neke kompanije koje su odustale od poslovanja u Rusiji želeti da se vrate, da Rusija tek treba da reši sistemske probleme sa logistikom, finansijama, tehnologijom, ali da zemlja ima ogromne mogućnosti u skoro svakoj oblasti delovanja.

Govoreći o biznisu, predsednik Rusije je rekao da su se preduzetnici koji su ostali u Rusiji pokazali pametnijim i energičnijim od onih koji su otišli ​​i davali savete zlobnicima u zemlji.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike