Američka nuklearna elektrana priznala curenje radiokativne vode: Mesecima zataškavala incident, javnost obaveštena tek sad

17.03.2023

12:57

0

Vlasti su odlučile da javnost ne obaveste, dok su „Xcel Energy" i država „aktivno upravljali” situacijom

Američka nuklearna elektrana priznala curenje radiokativne vode: Mesecima zataškavala incident, javnost obaveštena tek sad
Copyright Profimedia

Vlasti u američkoj državi Minesoti otkrile su u četvrtak da je u nuklearnoj elektrani u blizini Mineapolisa došlo do izlivanja radioaktivne vode u iznosu od preko 1,5 miliona litara. „Xcel Energy", koji je vlasnik nuklearne elektrane Montičelo, radi na čišćenju izlivanja i insistira da nema opasnosti za širu javnost.

Agencija za kontrolu zagađenja Minesote (MPCA) saopštila je da je oko 400.000 galona tricijumske vode iscurilo iz polomljene cevi u objektu. Curenje je otkriveno 22. novembra, a izvor je pronađen 19. decembra i zakrpljen „ubrzo nakon toga“.

Vlasti su odlučile da javnost ne obaveste o incidentu, dok su „Xcel Energy" i država „aktivno upravljali” situacijom kako bi sprečili da se podzemni oblak ozračene vode proširi na obližnju reku Misisipi, rekao je pomoćnik komesara MPCA Kirk Koudelka.

- Sada kada imamo sve informacije o tome gde je došlo do curenja, koliko je ispušteno u podzemne vode i da su se kontaminirane podzemne vode pomerile dalje od prvobitne lokacije, delimo ove informacije - dodao je portparol MPCA Majkl Raferti u četvrtak.

- Ovo ne predstavlja problem za javno zdravlje ili pijaću vodu - rekao je Kristofer Klark, predsednik „Xcela" za Minesotu. On je priznao da je tricijumska voda „znatno iznad” standarda od 20.000 pikokirija koji je propisala Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) i meri se „u milionima” direktno ispod fabrike.

Grad Montičelo izdao je saopštenje u kom se navodi da curenje nije uticalo na njegovo snabdevanje pijaćom vodom, do kog je došlo izvan oblasti iz koje crpe podzemnu vodu za opštinske bunare.

AP Photo/Jim Mone,file
 

Kontaminirana voda nije otkrivena izvan perimetra fabrike, rekao je „Xcel" za KMSP-TV. Procenjuje se da je 25 odsto vode izvučeno i ispumpano u sistem za tretman na mestu događaja. Kompanija razmatra izgradnju rezervoara za skladištenje ili retenzijskog jezera za projekat, što bi moglo potrajati godinu dana ili više.

Viktorija Mitling, portparolka američke Nuklearne regulatorne komisije (NRC), rekla je da je curenje bilo znatno ispod sigurnosnog praga NRC-a i da plan ne krši propise. Curenje tricijuma „nije neuobičajeno za nuklearna postrojenja“, dodala je ona.

Objekat Montičelo je 1981. godine imao curenje od oko 2.000 galona (7.500 litara), a deo vode je dospeo u reku, ali državni zdravstveni zvaničnici su rekli da ne predstavlja opasnost po divlje životinje ili javno zdravlje.

U januaru je „Xcel" poslao zahtev NRC-u da produži Montičelovu licencu na još 20 godina posle 2030. godine, kada bi njena trenutna dozvola trebalo da istekne. Kompanija je saopštila da je proširenje „važno" za usklađivanje sa novim zakonom Minesote koji nalaže 100 odsto električnu energiju bez ugljenika do 2040.

Tricijum je blago radioaktivni izotop vodonika, koji se često nalazi u vodi koja se koristi za hlađenje nuklearnih reaktora. Jedini način na koji može da utiče na ljude jeste u slučaju da ga udahnu ili piju vodu sa tricijumom, rekao je Danijel Haf, pomoćnik komesara u Ministarstvu zdravlja Minesote, dodajući da bi izloženost javnosti „trebalo da bude na nuli“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike