Nedužan proveo 24 godine u zatvoru: Sada se konačno izborio za pravdu (VIDEO)

14.11.2021

13:41

0

Čitav slučaj oslanjao se na svedočenje Šarlin Džonson

Nedužan proveo 24 godine u zatvoru: Sada se konačno izborio za pravdu (VIDEO)
šarp - Copyright Youtube/BBC News Türkçe

Dontej Šarp iz Severne Karoline pomilovan je nakon 24 godine provedene u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio.

Godine 1995, tada 19-godišnji Šarp, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva Džordža Redklifa tokom dilovanja droge.

 

 

Čitav slučaj oslanjao se na svedočenje Šarlin Džonson, petnaestogodišnjakinje koja je tada rekla da je videla kako Šarp ubija Redklifa.

Kako je navela, Šarp je sa još jednim muškarcem Redklifa strpao u kamionet i potom vozilo slupao, nakon čega su se otarasili ključeva.

Džonsonova je nekoliko nedelja kasnije rekla da nije prisustvovala zločinu i da je iskaz izmislila na onovu onoga što su joj istražitelji kazali.

Šarp, osuđen za prvostepeno ubistvo, neuspešno se žalio i tražio novo suđenje sve dok patolog nije svedočio da je teorija po kojoj je Amerikanac osuđen nije medicinski, a ni naučno moguća.

Sudija je ponovo otvorio slučaj i novi dokazi su ukazali na Šarpovu nevinost.

On je 2019. godine izašao iz zatvora, a tek ove nedelje ga je guverner Severne Karoline, Roj Kuper, pomilovao. To će Šarpu omogućiti da potraži kompenzaciju od 750.000 dolara.
 
- Još sam u neverici. Nisam znao šta da očekujem, ali verovao sam u pomilovanje - poručio je.

Šarp je naveo da ga je u životu održavala vera u Boga, a majci, sveštenicima i advokatima je zahvalio na snazi i strpljenju.

- Moja sloboda je i dalje nepotpuna dokle god postoje ljudi koji nedužni odlaze u zatvor - poručio je Šarp koji namerava da pomaže zatvorenicima koji se bore za pravdu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike