Japanac 45 godina čekao smrtnu kaznu, a sada mu je odobreno novo suđenje

13.03.2023

23:03

0

Hakamada je veliki deo života proveo u zatvorskoj samici

Japanac 45 godina čekao smrtnu kaznu, a sada mu je odobreno novo suđenje
Da li će Hakamada dočekati pravdu? - Copyright Profimedia

Japancu Ivau Hakamadi (87) Vrhovni sud je odobrio ponavljanje sudskog postupka nakon 45 godina provedenih u zatvoru, gde je čekao izvršenje smrtne kazne zbog navodna četiri ubistva izvršena 1966. godine.

U međuvremenu, pojavili su se novi dokazi i ovom osuđeniku je odobreno privremeno puštanje na slobodu 2014. godine.

Smatra se da je Hakamada osuđenik na smrt sa najdužim stažom na svetu, jer je osuđen na smrtnu kaznu vešanjem zbog ubistva četvoročlane porodice pre skoro šest decenija, a navodno je u zatvoru veći deo vremena proveo u samici.

Novo suđenje za Japanca koji 45 godina čeka smrtnu kaznu

Hakamada je uhapšen 1966. godine zbog sumnje da je ubio i opljačkao šefa, njegovu suprugu i  njihovo dvoje dece tinejdžerskog uzrasta. Žrtve su izbodene nasmrt, a njihov dom u Šizuoki je potom spaljen. Nekadašnji bokser je prvo priznao zločin, ali ga je potom povukao i kasnije je insistirao na svojoj nevinosti.

Vrhovni sud u Tokiju je doneo odluku da se Hakamadi ponovo sudi, a aktivisti su ocenili da je učinjen "korak ka pravdi".

Organizacije koje se protive smrtnoj kazni su pozdravile odluku Vrhovnog suda i saopštile da bi ponovljeno suđenje trebalo da se održi dok Hakamada, koji je sada u lošem zdravstvenom stanju, još može da učestvuje na saslušanjima.

- Čekala sam 57 godina na ovaj dan i taj dan je stigao. Konačno je skinut teret sa mojih ramena - rekla je 90-godišnja sestra Ivae Hakamade, koja je predvodila kampanju da dokaže nevinost svog brata.

Japan i SAD su jedine dve zemlje članice organizacije G7 koje su zadržale smrtnu kaznu, a Japan je na meti međunarodnih kritika zbog svojih "tajnih egzekucija".

Inače, u Japanu se osuđenici tek na dan izvršenja smrtne kazne obaveštavaju o tome, a porodica vest o njihovoj smrti dobije nakon pogubljenja. 
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike