Žena pozvala porodicu na venčanje, oni je oteli i prodali drugom muškarcu u Jemenu: Reči njenog oca su sve zaprepastile

27.02.2023

11:17

0

Autor: N. Pavlović

Amerikanku je porodica zatočila u Jemenu, a Ministarrtvo pravde SAD podiže optužnice protiv oca i brata

Žena pozvala porodicu na venčanje, oni je oteli i prodali drugom muškarcu u Jemenu: Reči njenog oca su sve zaprepastile
Amerikanka je mislila da će se udati u Meksiku, ali je odvedena silom u Jemen - Copyright Profimedia

Jedna Amerikanka je želela da se venča u Meksiku, međutim, tamo ju je otela sopstvena porodica i odvela u Jemen gde su je primorali da se uda za drugog čoveka, navelo je američko Ministarstvo pravde koje vodi slučaj protiv njenog oca Kaleda Abuganema i brata Valida.

- Više nisi na Zapadu, sada si na Bliskom istoku, ovde ubijaju žene poput tebe - navodno je otac poručio ćerki.

Ministarstvo pravde SAD navodi da je neimenovana žena i dalje u Jemenu gde se nalazi pod nadzorom svoja dva brata.

Žena je porodicu pozvala na venčanje u meksičkoj Gvadalahari, ali su roditelji i braća imali sopstvene planove. Na prevaru su je nagovorili da se vrati u SAD, a otac joj je obećao da će podržati brak sa muškarcem koga je znala skoro devet godina.

Međutim, tada su pokušali njenog verenika da nateraju da plati 30.000 dolara, ali kada se žena umešala, otac je pretio da će je baciti sa 12. sprata hotela u kome su odseli.

Profimedia
Otac je ćerki u više navrata pretio smrću

Narednog dana je Abuganem tvrdio da se predomislio i naizgled se dogovorio sa ćerkinim izabranikom da će podržati njihov brak, pod uslovom da svečanost može da se održi u SAD. Ćerka se složila.

Po povratku u SAD, nju su zaključali u porodičnom domu i držali je pod konstantnim nadzorom, toliko da nije smela ni do toaleta sama da ode. Jedna rođaka se potom u njeno ime ispisala sa nastave na Univerzitetu u Bafalu i obrisala njene naloge na društvenim mrežama. Primorana je da se ukrca na let za Egipat gde je njena porodica ugovorila da se uda za jednog muškarca u toj zemlji, ili Jemenu, u zamenu za 500.000 dolara.

Rečeno joj je da će, ukoliko ne pristane na brak, biti zaključana u kući, bez kontakta sa spoljašnjim svetom, do kraja života, a da će njen verenik, koga nisu odobravali, biti ubijen.

Optužnice za kidnapovanje bi trebalo da budu podignute protiv Kaleda i Valida Abuganema, a oni se trenutno nalaze u pritvoru. Saslušanje će biti održano 2. marta.

"Trebalo je da te ubijem"

Neprofitna organizacija "Unchained At Last" je navela da razlika između ugovorenog braka (što je kulturna praksa koja postoji u pojedinim državama poput Indije, Japana i Kine) i prinudnog braka jeste razlika između pristanka i prinude. Ova organizacija se zalaže za ukidanje sklapanja dečjih i prisilnih brakova u SAD.

Mlada i mladoženja mogu dati pristanak da im se brak ugovori, ali je prisilni brak rezultat prinude i žrtvi se preti ili je potpuno obmanuta, pa čak i zlostavljana dok ne pristane.

- Čak i kada je brak ugovoren, i par ima izbor da kaže "ne", mogu se suočiti sa velikim pritiskom porodice i društva, a često su premladi i neiskusni da bi donosili tako važne odluke koje utiču na čitav život - naveli su iz organizacije.

Profimedia
Neprofitne organizacije tvrde da postoji razlika između ugovorenih i prisilnih brakova

U prinudnom braku su čast i nevinost često od ključne važnosti porodicama koje ugovaraju zajednicu. Smatra se da žena koja nije devica sramoti familiju, pa ih često ubijaju, kako bi povrazili čast.

Sudski dokumenti pokazuju da je pomenuta Amerikanka u Jemenu možda bila podvrgnuta testu nevinosti, koji je izvela njena majka.

- To bi mi donelo sramotu... ona je moja sestra. Neću dozvoliti nikome da podrije našu čast, to će se desiti preko mene mrtvog - poručio je Abuganemov sin tokom jednog dopisivanja.

Biznis insajder je preneo da se Amerikanka nalazi u Jemenu, ali da dobija pomoć preko jedne neimenovane neprofitne organizacije. Navodno, gurali su je niz stepenice i udarali kaišem, a otac ju je toliko davio da je jednom prilikom mislila da će umreti.

- Žrtva smatra da je živa jedino zahvaljujući intervenciji majke, a otac joj je navodno rekao: Trebalo je da te ubijem pre nego što sam napustio Jemen, kučko, moja najveća greška je što sam te ostavio u životu - navodi se u sudskim dokumentima.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike