Kralj Čarls odlučio kome da dodeli titulu pokojnog princa Filipa: On će od danas biti poznat kao vojvoda od Edinburga

10.03.2023

12:59

0

Promene su već ažurirane na zvaničnom sajtu kraljevske porodice

Kralj Čarls odlučio kome da dodeli titulu pokojnog princa Filipa: On će od danas biti poznat kao vojvoda od Edinburga
Copyright Chris Radburn/Pool photo via AP

Britanski kralj Čarls III odlučio je da preda titulu svog pokojnog oca vojvoda od Edinburga svom bratu princu Edvardu, poštujući želju pokojne kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa.

Čarls je ovu titulu dodelio bivšem grofu od Veseksa na proslavi Edvardovog 59. rođendana u petak.

Sofi, nekadašnja grofica od Veseksa, sada je vojvotkinja od Edinburga, a njihov 15-godišnji sin Džejms, vikont Severn, je novi grof od Veseksa.

Promene u titulama već su ažurirane na zvaničnom sajtu kraljevske porodice.

Na listi onih koji su u redu za tron Edvard je sada 13. po redu kao vojvoda od Edinburga, dok je 14. u redu Džejms kao grof od Veseksa.

Vest o ovome usledila je nakon što su još dve titule premenjene kada su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa počeli zvanično da koriste titule princ i princeza za svoju decu Arčija i Lilibet.

Novi vojvoda i vojvotkinja biće u Edinburgu, što je njihov prvi dolazak sa novim titulama u grad koji je inspirisao njihovo ime, kasnije u petak na prijemu povodom prve godine sukoba u Ukrajini.

AP Photo/Mark Humphrey
Princ Edvard, vojvoda od Edinburga

Bakingemska palata je u saopštenju navela: „Njegovo veličanstvo kralj sa zadovoljstvom je dodelio vojvodstvo Edinburga princu Edvardu, povodom današnjeg 59. rođendana NJKV. Titula će ostati za života NJKV. Vojvodstvo je poslednji put povereno princu Filipu 1947. godine, nakon što se venčao sa princezom Elizabetom, koja je nosila titulu vojvotkinje od Edinburga pre nego što je stupila na tron 1952. godine. Novi vojvoda i vojvotkinja od Edinburga ponosni su što nastavljaju nasleđe princa Filipa da promovišu mogućnosti za mlade ljude svih porekla da dostignu svoj puni potencijal“.

Vojvodstvo, koje je u prošlosti bilo nasledno, neće, međutim, preći na sina Edinburgovih Džejmsa kada Edvard bude umro.

Vikont Severn će postati grof od Veseksa i Forfara kada se titula vojvode od Edinburga vrati kruni, saopštila je palata.

Edvard će takođe ostati za života grof od Forfara, što je još jedna od njegovih titula, ali će koristiti novu titulu jer je ona starija škotska titula.

Filip je oduvek želeo da njegov najmlađi sin Edvard nasledi njegovu titulu, ali je odluka na kraju pala na Čarlsa kao kralja.

AP Photo/Matt Dunham, Pool, File
Princ Filip

Kada su se princ Edvard i Sofi Ris-Džons venčali 1999. godine, dobili su titule grof i grofica od Veseksa, ali je Bakingemska palata je najavila da će Edvard jednog dana naslediti svog oca kao vojvoda od Edinburga - ali tek nakon smrti i Filipa i kraljice.

Palata je tada saopštila: „Kraljica, vojvoda od Edinburga i princ od Velsa takođe su se složili da princu Edvardu treba u dogledno vreme dati vojvodstvo od Edinburga kada se sadašnja titula koju drži princ Filip na kraju vrati kruni".

U skladu sa pisanim naređenjem monarha izdatom kada je kralj Džordž VI dao Filipu titulu 1947. godine, Čarls je nasledio Edinburško vojvodstvo kada je Filip umro - ali ga nije iskoristio.

Nakon smrti kraljice pre šest meseci Čarls III je stupio na tron i titula se spojila sa krunom i mogla se dodeliti nekome drugom, ali uprkos tome što je pristao na očevu želju 1999. godine, Čarls je navodno oklevao da preda vojvodstvo Edvardu kada je postao kralj.

Razlog za to je verovatno njegovo čuveno zalaganje za smanjenje monarhije.

Da bi Edvard zvanično postao vojvoda od Edinburga, Čarls će morati da izda novo pisano naređenje - dokument suverena izdat pod Velikim pečatom carstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike