Pentagon neće da se dele informacije o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini: Plaše se da će onda i SAD završiti na sudu!

09.03.2023 | 18:27

Autor: Vladimir Tanacković

SAD su se zvanično povukle iz Međunarodnog krivičnog suda 2002. godine i donele su zakone koji ograničavaju iznos podrške koju vlada može da pruži sudu

Copyright AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Američko ministarstvo odbrane navodno je u sukobu sa administracijom predsednika Džozefa Bajdena oko pomaganja Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) sa sedištem u Hagu u istrazi navodnih ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, izvestio je u utorak „Njujork tajms".

Prema pisanju lista, Pentagon trenutno sprečava Vašington da deli dokaze koje su prikupile američke obaveštajne agencije o navodnim zločinima koje su počinile ruske snage tokom vojne kampanje Moskve u Ukrajini.

Američki vojni lideri su navodno zabrinuti da bi pomoć Haškom sudu u istrazi protiv Rusa mogla stvoriti presedan koji bi mogao dovesti do krivičnog gonjenja samih Amerikanaca. Vašington je dugo kritikovao MKS zbog „nedovoljne provere i ravnoteže“ u pogledu autoriteta svojih tužilaca i sudija i „nedovoljne zaštite od politizovanog krivičnog gonjenja ili drugih zloupotreba“.

SAD su se zvanično povukle iz MKS-a 2002. godine i donele su zakone koji ograničavaju iznos podrške koju vlada može da pruži sudu. U decembru je, međutim, Kongres izmenio svoja dugogodišnja ograničenja američke pomoći MKS-u, dozvoljavajući Vašingtonu da pomogne sudu u istragama i krivičnom gonjenju u vezi sa ratom u Ukrajini.

Međutim, nisu svi u Bajdenskoj administraciji bili u skladu sa politikom, rekao je NIT, pozivajući se na anonimne zvaničnike upoznate sa diskusijama. Prošlog meseca Savet za nacionalnu bezbednost SAD sazvao je „komitet direktora“ na nivou kabineta u pokušaju da reši spor. Međutim, ministar odbrane Lojd Ostin nastavio je da se protivi deljenju materijala, dok Bajden tek treba da reši to pitanje, rekli su zvaničnici.

AP Photo/Alex Brandon, File
 

- Ministarstvo odbrane se usprotivilo promeni zakona, iako je ona odobrena velikom većinom, i sada pokušavaju da potkopaju duh zakona. Što pre budemo mogli da damo informacije, svetu će biti bolje - rekao je senator Lindzi Grejem, koji je pomogao Kongresu da ublaži ograničenja za pomoć MKS-u.

Rusija je, u međuvremenu, negirala optužbe za ratne zločine u Ukrajini i osudila pokušaje zapadnih zemalja da „izgrade kvazisudski mehanizam“ da Moskvu pozovu na odgovornost za navodne zločine. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su takvi napori još jedan primer zapadne „prakse dvostrukih standarda“.

Godine 2017, kada je MKS pokušao da istraži navodne američke ratne zločine u Avganistanu, Vašington je uveo sankcije sudskom osoblju, tužiocima i njihovim porodicama. Bajdenova administracija je ukinula sankcije 2021. i istraga je obustavljena.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam