Šef stanice istog dana napravio grešku sa još jednim vozom: Otkrivamo nove detalje stravične nesreće u Grčkoj

05.03.2023

06:15

0

Autor: M. Vu.

Kada je prigradski voz pun putnika stigao na punkt Psalidi - Paliofarsalo , šef stanice je okrenuo ključ, zbog čega je voz otišao na pogrešnu liniju

Šef stanice istog dana napravio grešku sa još jednim vozom: Otkrivamo nove detalje stravične nesreće u Grčkoj
Copyright AP Photo/Vaggelis Kousioras

Vasilis Samaras (59) šef stanice u Larisi, nekoliko sati pre nego što su se dva voza sudarila, navodno je usmerio lokalni voz - prigradski voz Larisa - na pogrešne koloseke.

Naime, kada je prigradski voz pun putnika stigao na punkt Psalidi - Paliofarsalo , šef stanice je okrenuo ključ, zbog čega je voz otišao na pogrešnu liniju.

Prema istim informacijama, mašinovođa prigradskog voza shvatio je i ukazao na grešku prilikom preokretanja voza, kako bi se vratio na ispravnu prugu.

Privtna Arhiva
 


Napominje se da je na mestu tragedije pronađena crna kutija , a za sada nije razjašnjeno kom je vozu pripadao.

Pod mikroskopom nadležnih su i razgovori između mašinovođe Intersitija i šefa stanice Larisa.

"Niko me nije upozorio"
 

Napominje se da je šef stanice voza u Tempiju u nedelju u 11.00 dobio novi rok da se izvini , jer je, prema rečima njegovog advokata, " postojale nove činjenice koje zahtevaju novi rok".

Između ostalog, njegov advokat Stefanos Patjarcidis istakao je da se njegov klijent zahvaljuje medijima, rekavši da bez pomoći novinarske istrage ovaj slučaj ne bi krenuo putem kojim bi trebalo".

Šef stanice je, prema rečima njegovog advokata, preuzeo odgovornost ,u kontekstu koji mu pripada, dok je govorio o kobnoj grešci koju je pripisao lošem tajmingu. Iako je u početku tvrdio da je do nesreće došlo zbog sistemske greške, rekavši da je razumeo kada je bio obavešten o tome šta se dogodilo, na kraju je priznao da je putnički voz vozio pogrešnim kolosekom.

- Napravio sam grešku, ali nemam svu odgovornost. Kriv je i sistem, nije bilo upozorenja, niko me nije upozorio - navodi se, između ostalog, policiji rekao šef stanice Larisa.

Istraga se širi na još jednu stanicu

Vozač Intersitija 62 je rekao šefu stanice: " Na spustu sam, da li sam na dobrom položauu?". 

Šef stanice Larisa, bar u prvoj fazi, navodno nije odgovarao. 

Napominje se da se ovaj pokušaj komunikacije između mašinovođe i šefa stanice dešava nekoliko minuta pre nesreće. Otišao je sa stanice Larisa i mašinovođa je shvatio da ide u rikverc.

AP Photo/Vaggelis Kousioras
 

Nekoliko minuta kasnije, dogodio se čeoni sudar sa komercijalnim vozom.

Ističe se, međutim, da policijski službenici nisu analizirali sav materijal interfona da bi utvrdili da li je bilo naknadnog odgovora šefa stanice.

U istim izveštajima se navodi da nije isključeno da istraga nadležnih bude proširena i na sledeću stanicu posle Larise, odnosno na Neos Poros, pošto se odatle iskrcavao komercijalni voz i žele da utvrde da li su odatle videli da na istoj pruzi kretala su se dva voza.

Eksploziju izazvalo ulje u motorima

Prva procena istraživača je da je eksploziju verovatno izazvalo ulje u motorima dva voza. Prema informacijama ERT-a, u svakom motoru je bilo po 2,5 tone ulja, odnosno pet tona ulja u oba voza.

Čelni sudar je podigao temperaturu iznad granice samozapaljenja, popucao kontejner, izbacio ulja, zapalio se i stvorio ovu ogromnu „pečurku“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos
 

Naravno, konačan odgovor šta je izazvalo ovu snažnu eksploziju daće istraga stručnjaka.

Kako navodi ERT, kako iz policijskog uviđaja, tako i od strane vatrogasaca na mestu tragedije saznalo se da je komercijalni voz prevozio lim, voće i žitarice , a ne bilo kakav zapaljivi materijal.

Napominje se da je još jedna mrtva osoba u železničkoj nesreći u Tempeu identifikovana pregledom uzoraka u forenzičkim laboratorijama. Prema podacima policije, ukupan broj identifikovanih žrtava je 55.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike