"Temperatura na mestu udara bila veća od 1.000 stepeni, neka tela ne mogu da identifikuju": Jorgos iz Larise za 24sedam o detaljima nesreće

02.03.2023

12:25

0

Tela onih koji su bili u vagonima koji su se direktno sudarili ne mogu ni pomoću DNK da se identifikuju

"Temperatura na mestu udara bila veća od 1.000 stepeni, neka tela ne mogu da identifikuju": Jorgos iz Larise za 24sedam o detaljima nesreće
Copyright Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras)

- Tela onih koji su bili u vagonima koji su se direktno sudarili ne mogu ni pomoću DNK da se identifikuju. Nema ih. Ne mogu biti sahranjeni - saznajemo od Jorgosa iz Larise.

On je za portal 24sedam.rs opisao detalje stravičog sudara vozova u Grčkoj i ispričao da je sam sudar bio silovit, a da je na mestu udara temperatura usled eksplozije bila veća od 1300 stepeni Celzijusovih, što je tela onih koji su u tom delu sedeli praktično uništilo u potpunosti. 

- Neki moji prijatelji su imali sreću i izašli na stanici u Larisi (malo pre nesreće). Ovo je užasno. Živim u blizini Opšte bolnice, gledam policiju, roditelje dece sa njihovim fotografijama...strašno! Molim se Bogu da nijedno biće ne doživi ovakakv gubitak - rekao nam je Jorgos.

Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras)
 

U utorak uveče na severu Grčke dogodila se stravična nesreća, kada se sa putničkim vozom sudario teretni, koji je pri brzini većoj od 160 kilometara na čas naišao iz suprotnog pravca.

Broj žrtava tragedije jutros je porastao na 46, a strahuje se da crni bilans nije konačan, jer vatrogasci tragaju i dalje, a deset lica se vodi kao nestalo. Pojedine žrtve su porodice uspele da identifikuju pomoću DNK analize, poput sestara Anastasije, Tomi i Krise Plakije, čija su tela pronađena u uništenim vagonima.

Više od 70 osoba je povređeno, a preživeli uz traume i suze prepričavaju iz sata u sat šta se desilo.

 

"Pozovi me kad stigneš"

Zadnje poruke odnosno pozivi koje su nastradali uputili svojim najmilijima bile su uglavnom "pozovi me kad stigneš" ili "reci tati da krene kolima po mene".

 

 

U sećanje na njih širom škola u Grčkoj juče i danas đaci torbama ispisuju poruke "Pozovi me kad stigneš", koja, kako kažu, opisuje svu brigu roditelja kad dete negde ode...kad ga čekaju da se vrati.

Spasioci svedoče - videli smo stravične slike

Portparol vatrogasne brigade rekao je da su njegovi ljudi videli "stravične scene", kao i da ne može sa sigurnošću da tvrdi koliko je njih ostalo zarobljeno u smrskanim vagonima.

AP Photo/Vaggelis Kousioras
 

- Sav prtljag, sve što je bilo u vozu je palo preko ljudi. Prvo to sklanjamo, da bismo mogli da izvučemo tela napolje - rekao je portparol i dodao da je najgore bilo u prvom vagonu, koji se zapalio prilikom sudara.

Kamere zabeležile trenutak sudara

Sigurnosne kamere zabeležile su momenat sudara dva voza, koji pri brzini većoj od 160 kilometara na čas jure jedan ka drugom i direktno se sudaraju.

Zvanično još nije saopšten uzrok nesreće. Iako se pominje ljudski faktor kao greška, postavlja se pitanje kako su dva voza saobraćala ceo kilometar na istom koloseku i da to nije niko sprečio.

U medijima se pominje da železnica ne poseduje GPS, da se na snimku čuo mašinovođa koji je rekao "krenite, valjda niko kneće naići", nedovoljno dobro obučeno osoblje i mnogi faktori koji su doprineli nesreći kakva u Grčkoj nije zabeležena poslednjih nekoliko decenija.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike