Američka ambasada u Briselu izdala upozorenje: Stigla poruka na ruskom, strahuje se od terorističkog napada! (FOTO)

08.03.2023

11:44

1

Mnogi putnici su videli izveštaje na društvenim mrežama

Američka ambasada u Briselu izdala upozorenje: Stigla poruka na ruskom, strahuje se od terorističkog napada! (FOTO)
Američka ambasada u Briselu - Copyright Profimedia

Neprovereni izveštaji kruže od srede ujutru društvenim mrežama o potencijalnom terorističkom napadu na drugoj i šestoj liniji metroa u Briselu. Belgijski Nacionalni krizni centar ukazao je na to da je pretnja dodatno pojačala pažnju službi, ali da „različiti neuverljivi elementi pokazuju da je napad malo verovatan“.

Dva mejla koja su poslata Evropskoj komisiji upozorila su Krizni centar i policija je brzo reagovala kako bi proverila metro u Briselu nakon poruka napisanih na ruskom u kojima se preti „eksplozijom“.

Pošto je javni prevoz u Briselu već poremećen zbog raznih sindikalnih štrajkova, javnost je i ranije bila oprezna kada je u pitanju javni prevoz. Mnogi putnici su videli izveštaje na društvenim mrežama da policija proverava pretnju bombom. Američkim državljanima u Briselu poslate su lične poruke iz ambasade SAD u kojima se od njih traži da budu bezbedni dok putuju na posao u sredu, posebno na linijama metroa 2 i 6 između stanica Iser i Rogijer.

 

 

„Le Soir" prenosi da je mejl došao od čoveka koji je dva puta kontaktirao Evropsku komisiju, prvo 16. februara, a zatim 3. marta. Njegova poruka je bila upozorenje na ruskom: „u svetlu kontinuirane agresivne politike EU, ovim vas upozoravam na velike terorističke napade na teritoriji EU“.

Belgijski Nacionalni krizni centar je naveo za „Brisel tajms" da oni (zajedno sa drugim partnerima) pažljivo prate situaciju, ali u svetlu različitih elemenata smatraju da je „napad malo verovatan“. Belgijski nacionalni krizni centar je od tada potvrdio da su različite vlasti pregledale sadržaj elektronske pošte, došavši do istog zaključka da je potencijalni napad malo verovatan.

Sistem javnog prevoza je u brojnim prilikama bio meta napada - najzloglasniji su teroristički napadi 2016. u kojima je 20 ljudi stradalo nakon što se bombaš samoubica razneo na stanici Malbek. Nedavno je jedan muškarac izbo tri putnika na stanici Šuman 30. januara ove godine.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike