Ukrajina donela novi zakon koji će posebno koristiti neonacistima: Zbog Azova i stranih boraca preformulisali definiciju

13.01.2023

18:48

0

Pre nego što je sukob između Moskve i Kijeva eskalirao u otvorena neprijateljstva prošlog februara, zapadni zvaničnici i mediji priznali su da su mnogi pripadnici desničarske jedinice zastupali problematičnu ideologiju i da su neki bili neonacisti

Ukrajina donela novi zakon koji će posebno koristiti neonacistima: Zbog Azova i stranih boraca preformulisali definiciju
profimedia-0506312279 - Copyright Profimedia

Ukrajinski parlament usvojio je novi zakon koji proširuje pogodnosti koje se nude strancima koji se prijave za služenje vojske u zemlji. Pristalice zakona posebno su izdvojile kontroverzni bataljon Azov kao grupaciju koja će imati koristi od te mere.

Azov je nastao kao grupa dobrovoljaca krajnje desnice koji su 2014. uz blagoslov Kijeva podigli oružje protiv snaga Donbasa. Jedinica je u novembru te godine uključena u sastav Nacionalne garde, strukturu odvojenu od vojske.

Novi zakon je dodao formulaciju „i druge vojne jedinice“ u nekoliko zakona koji su ranije pokrivali samo glavne ukrajinske oružane snage. U formalnom obrazloženju zakona navodi se da ima mnogo stranih državljana koji služe u Azovu, ali da postojeći pravni okvir čini njihovo prisustvo u Ukrajini nezakonitim i ne dozvoljava im da zatraže ukrajinsko državljanstvo. Novi zakon treba to da promeni.

Azov je verovatno najpoznatija međunarodno poznata ukrajinska nacionalistička jedinica. Pre nego što je sukob između Moskve i Kijeva eskalirao u otvorena neprijateljstva prošlog februara, zapadni zvaničnici i mediji priznali su da su mnogi pripadnici jedinice zastupali problematičnu ideologiju i da su neki bili neonacisti.

Magazin Tajm nazvao je 2021. Azov žarišnom tačkom „mreže ekstremističkih grupa koje se protežu od Kalifornije preko Evrope do Novog Zelanda“. Tokom godina uspeo je da regrutuje oko 17.000 stranih boraca iz 50 zemalja, tvrdi se u izveštaju, pre nego što je opisana dominantna uloga koju ekstremisti imaju u Azovu.

Nakon što je Rusija rasporedila trupe u Ukrajinu, Azov je podvrgnut rebrendiranju, uklanjajući svoje službene oznake inspirisane nacistima i predstavljajući se kao heroj otpora.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike