Gruzija povukla predlog zakona o stranim agentima: Demonstranti dobili šta su hteli

09.03.2023

10:10

0

Zaokret vlade usledio je posle druge noći sukoba između policije i okupljenih ispred parlamenta

Gruzija povukla predlog zakona o stranim agentima: Demonstranti dobili šta su hteli
Copyright Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Vladajuća partija Gruzije saopštila je da će povući kontroverzni nacrt zakona o stranim agentima nakon što se zemlja suočila sa masovnim protestima i široko rasprostranjenim međunarodnim kritikama.

Hiljade demonstranata izašlo je ove nedelje na ulice u Tbilisiju jer je zakon sličan ruskom počeo da prolazi kroz parlament.

Prema zakonu, na meti bi bile nevladine grupe i mediji ako primaju najmanje 20 odsto finansiranja iz inostranstva.

Glavna vladajuća stranka rekla je da povlači zakon „bezuslovno".

Opisujući sebe kao partiju vlade odgovornu svim članovima društva, Gruzijski san se osvrnuo na potrebu da se smanji „konfrontacija“ u društvu.

Gruzija je podnela zahtev za status kandidata za Evropsku uniju i tražila je da se pridruži NATO-u. Zvaničnici EU osudili su nacrt zakona kao nespojiv sa vrednostima EU.

Delegacija EU u Gruziji navela je u saopštenju da je potez za odustajanje od zakona „najava dobrodošlice" i ohrabrila je političke lidere da nastave sa „proevropskim reformama".

Zaokret vlade usledio je posle druge noći sukoba između policije i demonstranata ispred parlamenta. Upotrebljeni su suzavac i vodeni topovi da rasteraju demonstranti dok su uzvikivali „ne ruskom zakonu“.

U svom saopštenju Gruzijski san se požalio da je predlog nepravedno označen i rekao da će, kako se „emocionalna pozadina splasne“, objasniti javnosti važnost zakona i transparentnosti u stranom finansiranju.

Premijer Irakli Garibašvili ranije je osudio „komešanje" oko zakona. Njegova stranka je tvrdila da zakon oponaša američke zakone iz 1930-ih, što je argument koji je koristio i Kremlj kada je usvojio sličan zakon 2012. godine.

Gruzijska predsednica Salome Zurabičvili podržala je demonstrante i obećala da će staviti veto na predlog, iako bi na kraju vlada imala moć da poništi njen potez.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike