Talibanski guverner ubijen u eksploziji u svojoj kancelariji!

09.03.2023

11:03

0

Osim njega stradala je još jedna osoba

Talibanski guverner ubijen u eksploziji u svojoj kancelariji!
Copyright Profimedia

Talibanski guverner avganistanske provincije Balh, poznat po borbi protiv ekstremista Islamske države, ubijen je u četvrtak u napadu na njegovu kancelariju, saopštili su zvaničnici.

Ubistvo, dan nakon što se susreo sa najvišim vladinim zvaničnicima u poseti Kabulu, čini Mohameda Davuda Muzamila jednim od najviših zvaničnika koji je ubijen od kada su se talibani vratili na vlast 2021.

Broj nasilnih incidenata širom Avganistana drastično se smanjio otkako su talibani preuzeli kontrolu, ali se bezbednosna situacija ponovo pogoršala jer je ISIS preuzeo nekoliko smrtonosnih napada.

- Dve osobe, uključujući Mohameda Davuda Muzamila, guvernera Balha, poginule su jutros u eksploziji - rekao je portparol pokrajinske policije Asif Vaziri za AFP, dodajući da se eksplozija dogodila na drugom spratu njegove kancelarije.

- Poginuo je u eksploziji od ruke neprijatelja islama - tvitovao je portparol vlade Zabihula Mudžahid.

Muzamil je prvobitno bio imenovan za guvernera istočne provincije Nangarhar, gde je vodio borbu protiv ekstremista ISIS-a, pre nego što je prebačen u Balh prošle godine.

 

 

U sredu se sastao sa dva zamenika premijera i drugim visokim zvaničnicima koji su posetili Balh kako bi razmotrili veliki projekat navodnjavanja u severnom Avganistanu, navodi se u saopštenju vlade.

ISIS se pojavio kao najveći bezbednosni izazov za talibansku vladu od prošle godine, izvodeći napade na avganistanske civile, kao i na strance.

Nekoliko napada potreslo je Balh, uključujući prošlogodišnji provincijski grad Mazar-i-Šarif, a odgovornost za neke od njih preuzeo je ISIS.

Dva člana osoblja ruske ambasade ubijena su u septembru u bombaškom napadu samoubice ispred svog sedišta u napadu za koji je odgovornost preuzela ISIS.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike