Francuska će se pržiti na 50 stepeni? Ovo bi bio najgori klimatski scenario

06.03.2023

22:53

0

Francuska, prema procenama, neće izbeći smenjivanje toplotnih talasa i tropskih noći

Francuska će se pržiti na 50 stepeni? Ovo bi bio najgori klimatski scenario
Ilustracija - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Od svih scenarija klimatologa Međuvladine ekspertske grupe za klimatske promene (IPCC), najgori je onaj nazvan "RCP 8.5", koji predviđa da će svet globalno biti topliji za pet do šest stepeni do 2100. godine, kaže Mark Lomazi, bivši novinar francuskog lista "Parizjen".

Lomazi je intervjuisao pedesetak naučnika da bi napisao knjigu "Francuska 2050. RCP 8.5" -  crni scenario klime za tu zemlju.

Sredinom veka, Francuska, prema tim procenama, neće izbeći smenjivanje toplotnih talasa i tropskih noći.

U najgorem scenariju, trećina Francuske, uključujući i područje severno od Loare, biće na udaru ekstremno visokih temperatura, koje će dostizati i 50 stepeni celzijusa.

Lomazi je u svojoj knjizi "Francuska 2050. RCP 8.5" opisao posledice "klimatskog haosa" na svakodnevni život, koji su predvideli eksperti IPCC-a.

Novinar kaže da je izabrao najgori scenario, ne da bi sejao strah, već zato što je najgore već izvesno na horizontu i da, ako se ne shvati realnost situacije, neće biti ni javnih politika sposobnih da promene aktuelni pravac globalnog zagrevanja, kako bi se stvari poboljšale u drugoj polovini 21. veka.

   

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike