Turska opozicija se raspada: Sukobili se prilikom izbora kandidata koji bi se suprotstavio Erdoganu na izborima

04.03.2023

14:44

0

Ukoliko stranke ne uspeju da prevaziđu nezadovoljstvo u narednim danima, nesuglasice u njihovom taboru verovatno će samo ojačati aktuelnog lidera zemlje

Turska opozicija se raspada: Sukobili se prilikom izbora kandidata koji bi se suprotstavio Erdoganu na izborima
Redžep Tajip Erdogan - Copyright Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Tenzije u turskoj opozicionoj koaliciji proključale su u petak, baš u trenutku kada je šest stranaka pokušavalo da se dogovori o kandidatu koji bi se suprotstavio predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na izborima zakazanim za 14. maj.

Ukoliko stranke ne uspeju da prevaziđu nezadovoljstvo u narednim danima, nesuglasice u njihovom taboru verovatno će samo ojačati Erdogana, čija popularnost nije mnogo opala ni posle razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili zemlju.

Ključni član koalicije, liderka turske desničarske Dobre partije, Meral Akšener, najavila je da će napustiti savez, rekavši da je „izgubila sposobnost da predstavlja volju nacije“.

Nesuglasice u širokom savezu, u kom su se okupile i levičarske i desničarske stranke, počele su da eskaliraju u četvrtak, kada se šest partija sastalo da razgovara o izboru zajedničkog kandidata za predstojeće predsedničke izbore, ali nisu uspeli da se dogovore oko imena.

Akšener je u petak izrazila naklonost gradonačelniku Ankare Mansuru Javašu ili gradonačelniku Istanbula Ekremu Imamogluu, umesto šefu glavne opozicione stranke Kemalu Kiličdarogluu, koji se smatra favoritom za to mesto.

Ishod sledećih opštih izbora u Turskoj pažljivo će se pratiti dok Zapad iščekuje da na Erdoganovom mestu vidi lidera koji mu je naklonjeniji.

AP Photo/Darko Bandic
 

Jedna od centralnih dilema za opoziciju bila je da li da podrži Kiličdaroglua, 74-godišnjeg bivšeg birokratu koji je više od decenije vodio Republikansku narodnu partiju levog centra, u odnosu na njegovog kolegu iz stranke gradonačelnika Istanbula Imamoglua.

Analitičari su doveli u pitanje Kiličdarogluovu sposobnost da bude dostojan konkurante Erdoganu, a njegove političke pobede nisu uspele da se materijalizuju u njegovom rejtingu.

Mnogi veruju da bi Imamoglu (52), koji je okončao 25 godina vladavine Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) u Istanbulu kada je izabran 2019. godine, mogao da bude bolji kandidat.

Ali gradonačelnik Istanbula je prošlog decembra osuđen na 31-mesečnu zatvorsku kaznu zbog vređanja članova turskog Vrhovnog izbornog veća, što je ometalo njegove šanse da se kandiduje.

On je uložio žalbu na presudu i za sada ostaje na funkciji, ali bi konačna sudska odluka mogla da bude donesena pre izbora i da on, ako bude osuđen, tako bude onemogućen da se kandiduje, što bi ostavilo opoziciju bez vodećeg kandidata.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike