Rešena misterija stara 45 godina: Identifikovana ubijena žena čije je telo pronađeno 1978. godine

07.03.2023

18:42

0

DNK uzorci njenog sina, koji je imao pet godina kada je nestala, pomogli su da se utvrdi da li je to ona

Rešena misterija stara 45 godina: Identifikovana ubijena žena čije je telo pronađeno 1978. godine
Copyright MASSACHUSETTS STATE POLICE

Ubijena žena čije je telo pronađeno u Masačusetsu 1978. konačno je identifikovana zahvaljujući napretku DNK tehnologije, rekli su zvaničnici.

Patriša En Taker, tada stara 28 godina, decenijama je bila poznata samo kao „Devojka iz Granbija", po malom gradu u kom je pronađeno njeno telo.

DNK uzorci njenog sina, koji je imao pet godina kada je nestala, pomogli su da se ona identifikuje.

Decenijama je njen grob bio obeležen nadgrobnim spomenikom sa oznakom „Nepoznata“.

- Hvala vam što nikada niste odustali od nje. Sada bar imam neke odgovore nakon 44 godine. To je mnogo za obraditi, ali nadamo se da zatvaranje slučaja može početi sada - rekao je njen sin Metju Dejl.

Telo Takerove pronađeno je zakopano ispod lišća na putu u gradu Granbi 15. novembra 1978. Upucana je u slepoočnicu i njena smrt je proglašena ubistvom.

Obdukcijom je utvrđeno da je umrla otprilike u junu 1978. godine i da je imala između 19 i 27 godina, ali je njen identitet ostao misterija.

- Napredak u forenzičkoj nauci, a posebno u forenzičkoj metodi rodoslova, pružio je novi izvor nade za identifikaciju žrtve - rekao je prvi pomoćnik severozapadnog okružnog tužioca Stiven Gagne na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak.

MASSACHUSETTS STATE POLICE
Decenijama je njen grob bio obeležen nadgrobnim spomenikom sa oznakom „Nepoznata“

Pre otprilike dve godine vlasti su dobile DNK profil gospođe Taker kroz forenzičku laboratoriju i na kraju identifikovale ženu u Merilendu koja je verovatno bila u srodstvu sa njom.

Taj rođak je policiji rekao da je njena tetka nestala 1970-ih, a ona je policiji dala imena dva tetkina sina, rekao je Gagne.

Jedan od tih sinova, Metju Dejl, potvrdio je da je njegova majka, Patriša Taker, nestala 1978. godine. Poređenje njihovih DNK uzoraka rezultiralo je stopostotnim podudaranjem roditelja i deteta, rekli su zvaničnici.

- Iako je zadovoljstvo konačno znati ko je zapravo bila „Devojka iz Granbija", istraga se neće zaustaviti dok ne identifikujemo njenog ubicu - rekao je Gagne.

Istražitelji su otkrili da je gospođa Taker bila udata za Džeralda Kolmana u vreme njene smrti, ali da on nije prijavio nestanak svoje žene. Kolman je 1995. osuđen po optužbama za silovanje i napad, a umro je u zatvoru 1996.

Policija kaže da je Kolman „osumnjičena osoba" za ubistvo svoje žene.

- Još nemamo formalno razloga da optužimo bilo koga za Patrišino ubistvo. Nadamo se da će današnja konferencija za štampu obezbediti neke dodatne tragove koji će pomoći da se ova istraga pomeri dalje i na kraju dovesti do identifikacije ubice - saopštio je Gagne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike