Bolsonaro od Saudijaca dobio nakit od 3,2 miliona dolara: Brazil pokrenuo istragu

07.03.2023

09:23

0

Luksuzni nakit je pronađen u torbi vladinog pomoćnika koji je išao u Rijad sa tadašnjim ministrom energetike

Bolsonaro od Saudijaca dobio nakit od 3,2 miliona dolara: Brazil pokrenuo istragu
Copyright AP Photo/Alex Brandon

Brazilski ministar pravde Flavio Dino naložio je policiji da istraži navodno neprijavljivanje nakita, poklona iz Saudijske Arabije vrednog 3,2 miliona dolara, koji je dobio bivši predsednik Žair Bolsonaro.

Bolsonaro i njegova supruga Mišel dobili su od saudijske vlade ogrlicu od dijamanata, prsten, sat i minđuše, koje je zaplenila carina na aerodromu u Sao Paulu u oktobru 2021. godine.

Luksuzni nakit, koji je proizveo švajcarski "Šopar", pronađen je u torbi vladinog pomoćnika koji je išao u Rijad sa tadašnjim ministrom energetike Bentom Albukerkujem.

Bolsonaro, koji je napustio Brazil u decembru i otišao u SAD, negirao je da je učinio nešto nezakonito, ali je novi predsednik Luis Injasio Lula da Silva zatražio istragu, dok je jedan od ministara u novoj vladi nazvao ceo slučaj "krijumčarenjem".

AP Photo/Bruna Brado, File
Žair Bolsonaro

Brazilcima je dozvoljeno da unesu robu i poklone u vrednosti do 1.000 američkih dolara, a ako je vrednost veća, moraju da plate velike takse.

Bolsonarovi kritičari kažu da pokloni predsedniku pripadaju državi i da mora da idu u predsedničku kolekciju.

Dino je naredio saveznoj policiji da istraži navode da je to bio pokušaj da se unese nakit uz zaobilaženje pravnih procedura, što je kažnjivo zakonom.

Novine "Folja de Sao Paulo" izvestile su u nedelju da je navodno postojao i drugi paket nakita darovan od Saudijaca, uključujući olovku, manžetne, prsten i brojanicu, i da se taj paket nalazio u prtljagu brazilske delegacije, ali da carinici nisu uspeli da ga nađu.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike