Lula izneo strašne optužbe: Bolsonaro izvršio genocid nad narodom sa Amazona

22.01.2023

22:57

0

Ministar pravde Flavio Dino rekao je da će naložiti policiji istragu povodom tih navoda

Lula izneo strašne optužbe: Bolsonaro izvršio genocid nad narodom sa Amazona
Žair Bolsonaro - Copyright AP Photo/Eraldo Peres

Novi brazilski predsednik Luiz Ignasio Lula da Silva optužio je danas administraciju bivšeg predsednika Žaira Bolsonara da je počinila genocid nad narodom Janomami sa Amazona.

Lula je posetio amazonsku državu Roraima kako bi osudio težak položaj Janomamija, čija su zaštićena zemljišta ugrožena zbog zanemarivanja vlasti i ekspanzije ilegalnog rudarstva, preneo je Gardijan.

- Ono što sam video u Roraimi, a jače je od samo humanitarne krize, to je genocid. Video sam zločin s predumišljajem protiv Janomamija, koji je počinila vlada koja nije marila za patnju brazilskog naroda - naveo je Lula na Tviteru.

Ministar pravde Flavio Dino rekao je da će naložiti policiji istragu povodom navoda da su nad Janomami narodom počinjeni zločini, uključujući i genocid. Britanski list navodi da su se užasavajuće fotografije iznemogle dece i odraslih iz Janomamija pojavile uoči Lulinog putovanja, otkrivajući razmere zdravstvene krize sa kojom se suočava oko 30.000 starosedelačkih stanovnika ove teritorije.

- Fotografije su me uzdrmale jer je nemoguće razumeti kako država kao što je Brazil može da zanemari naše starosedeoce do te mere - rekao je Lula novinarima u gradu Boa Vista.

Lula, koji je preuzeo funkciju 1. januara, okrivio je prethodnika da je zanemarivao starosedelačke zajednice i da je ohrabrivao hiljade rudara da preplavie enklavu Janomami veličine Portugala.

- Osim zanemarivanja prošle vlasti, glavni uzrok ovog genocida je invazija 20.000 ilegalnih rudara, čije je prisustvo ohrabrivao bivši predsednik. Rudari su otrovali reke živom, izazivajući razaranje i smrt. Više neće biti genocida - naveo je Lula.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike