Gutereš doputovao u Kijev, Britanija povećava budžet za odbranu zbog rata u Ukrajini

07.03.2023

20:03

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Gutereš doputovao u Kijev, Britanija povećava budžet za odbranu zbog rata u Ukrajini
Sukob u Ukrajini - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda/Evgeniy Maloletka, File/Thibault Camus

Rat u Ukrajini - 377. dan.

Bitka za Bahmut dostigla je najveći stepen napetosti, izjavio je komandant ukrajinske kopnene vojske.

Bahmut ima simboličnu vrednost, pad grada neće nužno značiti da su Rusi promenili tok rata, poručuje Pentagon.

Na listu nedavno sankcionisanih subjekata zbog navodne podrške Rusiji, SAD uvrstile i dve kanadske kompanije.

Najvažnije činjenice

U toku je 377. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.45 - Toliko za danas!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

22.37 - Zalušni se sastao sa oficirima Britanije, Poljske i SAD

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni saopštio je da se sastao sa visokim vojnim oficirima iz Velike Britanije, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.

21.02 - Britanija planira povećanje izdvajanja za odbranu zbog efekata rata u Ukrajini

Velika Britanija će naredne godine povećati izdvajanja za budžet nacionalne odbrane u pokušaju da se izbori sa nedostacima i ranjivošću zbog rata u Ukrajini, tvrde dobro upućeni zvaničnici bliski premijeru Rišiju Sunaku, javlja Blumberg.

Leon Neal/Pool Photo via AP
Riši Sunak

Prema njihovim rečima, dodatna sredstva biće izdvojena za nabavke bespilotnih letelica, jačanje protivvazdušne odbrane i elektronsko ratovanje.

U izveštaju američke agencije se navodi da izvori tvrde da je dodatni novac, po svemu sudeći milijarda funti, neophodan za obnavljanje zaliha oružja koje je Britanija isporučila Ukrajini tokom prošle godine i za poboljšanja postojećih zaliha.

20.44 - Zalužni se sastao sa britanskim, poljskim i američkim oficirima

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni saopštio je da se sastao sa visokim vojnim oficirima iz Velike Britanije, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.

19.26 - Francuska pozvala na brzo slanje vojne pomoći Kijevu

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona pozvala je partnere na „masovnu i brzu“ vojnu pomoć Ukrajini.

- Naša vojna podrška Ukrajini mora biti masovna i brza kako bi se Ukrajini pomoglo ne samo da opstane, već i da bude u stanju da, kada poželi i bude mogla, izvrši kontraofanzivu i promeni položaj snaga na bojnom polju... Ali kako bi se to uradilo masovno i brzo, a to je ono što već radimo, neophodno je da ova pomoć zadovolji potrebe Ukrajine - rekla je Kolona na sastanku

Komisije za međunarodne poslove Narodne skupštine Francuske.

Prema njenim rečima, Kijevu su trenutno najpotrebnija nova municija i PVO sistemi.

Ona je dodala da će EU nastaviti da jača sankcije Rusiji.

Pixabay
 

19.19 - Južna Koreja ne razmatra slanje vojne pomoći Ukrajini

Premijer Južne Koreje Han Dok Su izjavio je da Seul ne razmatra mogućnost isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini.

- Trenutno ne razmatramo slanje Ukrajini smrtonosnog naoružanja. Pružaćemo humanitarnu pomoć, a kada dođe vreme, učestvovaćemo u obnovi Ukrajine. Takođe, pružamo podršku elektroenergetici Ukrajine, dostavljajući im neku opremu - rekao je on na sastanku sa stranim novinarima u Pusanu.

19.12 - Stoltenberg: Mnoge članice NATO-a već povećavaju proizvodnju oružja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da mnoge članice Alijanse već povećavaju proizvodnju oružja i municije radi isporuka Ukrajini.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim premijerom rekao da „vojna industrija mora da donese odluku o povećanju proizvodnje“.

Stoltenberg je takođe pozdravio ideju Evropske unije o formiranju zajedničkih kupovina oružja za Kijev, kao i za popunjavanje sopstvenih rezervi.

18.38 - Zelenski obrazložio odluku o nastavku odbrane Artjomovska

Odluku Kijeva da nastavi sa odbranom Bahmuta (ruski naziv Artjomovsk) predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objasnio je činjenicom da će ruske trupe nakon njegovog zauzimanja moći da nastave ofanzivu na druge velike gradove Donbasa.

- Shvatamo da posle Bahmuta oni (ruske trupe) mogu da krenu dalje. Mogu da idu na Kramatorsk, na Slavjansk. Posle Bahmuta ovo će biti otvoren put ka drugim gradovima... - rekao je Zelenski u intervjuu za Si-En-En.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

U ponedeljak je američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio da Artjomovsk, gde se vode teške borbe, ima više simboličan nego strateški značaj. Kasnije se za nastavak odbrambene operacije i dalje jačanje ukrajinskih pozicija u Artjomovsku založio glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni.

18.18 - Gutereš doputovao u Ukrajinu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao je u Ukrajinu gde će razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o produženju prehrambenog sporazuma, saopštio je zamenik portparola generalnog sekretara Farhan Hak.

Gutereš stiže u Kijev iz Poljske.

18.03 - Putin se sastao sa Balickim

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa vršiocem dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenijem Balickim.

Oni su razmotrili mogućnosti socijalno-ekonomskog razvoja regiona, bezbednost i druga pitanja.

17.32 - Američki špijuni tvrde: Proukrajinska grupa je odgovorna za eksplozije na Severnom toku

Profimedia
 

Novi obaveštajni podaci neimenovanog izvora „sugerišu da je iza napada na gasovode Severni tok u septembru 2022. stajala proukrajinska grupa“, objavio je „Njujork tajms" u utorak, citirajući anonimne američke zvaničnike.

17.12 - Saboter u Belorusiji priznao da je delovao po nalogu Ukrajine

Državljanin Ukrajine i Rusije, uhapšen u Belorusiji zbog sumnje da je izvršio subverzivni čin protiv ruskog aviona za rano upozoravanje A-50 na beloruskom aerodromu, priznao je da je radio za ukrajinsku bezbednosnu službu SBU, pokazuje snimak njegovog ispitivanja koji je objavio danas ONT TV kanal.

- Nikolaj Vladimirovič Švec, rođen 1993. godine, državljanin Ukrajine. U Rusiju sam došao sa ruskim pasošem, a odatle sam stigao ovde - rekao je pritvorenik.

16.28 - Mađarska negirala da obučava ukrajinske vojnike

Ministarstvo odbrane Mađarske demantovalo je izjavu slovačkog ministra da ova zemlja obučava ukrajinske vojnike. Kako su naveli u Ministarstvu Mađarska obučava samo vojne lekare, a u zemlji se takođe leče ranjeni ukrajinski vojnici, saopštio je portal „Teleks“.

Mađarsko Ministarstvo istaklo je da se stav Budimpešte nije promenio.

- Mi smo na strani mira i ne podržavamo nikakve korake koji vode ka eskalaciji rata, tako da nećemo slati oružje ili vojnike u Ukrajinu - navodi se u saopštenju.

AP Photo/Roman Chop
 

Ranije je slovački list „Parametar“ saopštio da je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ izjavio da se ukrajinski vojnici navodno obučavaju u Mađarskoj.

15.51 - Parlamentarna delegacija Mađarske: Podržavamo ulazak Švedske u NATO

Zamenik predsednika parlamenta Mađarske Čaba Hende, izjavio je danas posle sastanka u Stokholmu sa predsednikom parlamenta Švedske, da njegova zemlja podržava članstvo Švedske u NATO.

- Jasno smo rekli da Vlada Mađarske, predsednik i premijer Mađarske, kao i većina poslanika mađarskog parlamenta, podržavaju članstvo Švedske u NATO - rekao je Hende, prenosi AP.

Hende je istovremeno istakao da švedski političari, predstavnici švedske vlade i članovi Evropskog parlamenta ne treba da, "na osnovu lažnih informacija", sugerišu da u Mađarskoj nema vladavine zakona.

15.32 - Iz zarobljeništva oslobođeno 90 ruskih vojnika

Devedeset ruskih vojnika oslobođeno je danas iz zarobljeništva na teritoriji pod kontrolom Kijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, vojnici su oslobođeni posle pregovora, a biće prebačeni u Moskvu avionima vojske Rusije gde će im biti pružena neophodna medicinska pomoć.

13.53 - Lukašenko: Kijev ne može da uvuče Minsk u sukob u Ukrajini po komandi SAD 

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Kijev pokušava da uvuče Belorusiju u sukob u Ukrajini po komandi Vašingtona, ali u tome neće uspeti, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

- Ako to planiraju, a znam da po komandi Amerikanaca žele da nas uvuku u rat koji je već u toku širom Evrope, greše - rekao je.

13.15 - Kremlj: Ne priznajemo ograničenja cena nafte koje je uveo Zapad

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je da Rusija "ne priznaje i neće priznati" ograničenja cene nafte koje je uveo Zapad i da Moskva radi na tome da taj  sistem ne naškodi njenim interesima.

Peskov je primetio da su zemlje G7 postavile "plafon cena“ za rusku naftu, ali da na osnovu nivoa cena na tržištu tog "plafona" zapravo i nema.

12.24 - Šojgu: Zauzimanje Bahmuta nam omogućava dalje ofanzive

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da bi zauzimanje Bahmuta u istočnoj Ukrajini omogućilo moskovskim snagama da pokrenu dalje ofanzivne operacije.

On je naveo da Zapad povećava isporuke oružja Ukrajini, i ocenio da to neće promeniti tok događaja na bojnom polju.

Profimedia
Sergej Šojgu

11.46 - Lukašenko: Uhapšeni ukrajinski teroristi, pokušali sabotažu na aerodromu

Belorusija je danas uhapsila ukrajinsku "terorističku grupu" povezanu sa obaveštajnim službama Kijeva zbog pokušaja sabotaže na beloruskom aerodromu, saopštio je predsednik Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko je govorio je o pritvaranju "teroriste ukrajinskih specijalnih službi", kao i njegovih saučesnika, koji su umešani u pokušaj sabotaže na avionu radaru A-50 na aerodromu Mačulišči.

- Bio je pripremljen terorista. On je Rus sa ruskim pasošom, ali ima i ukrajinski pasoš. Rodio se u Krivom Rogu, živeo je na Krimu. Njega je vrbovala specijalna služba Ukrajine 2014. godine. On je IT stručnjak ili se dobro razume u IT tehnologije. Pripreman je za izvođenje terorističkih napada - rekao je Lukašenko.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

10.46 - Kijev započeo pregovore o sporazumu o žitu

Kijev je započeo pregovore sa partnerima o produženju sporazuma o žitu, Ruska Federacija u njima ne učestvuje, prenosi Rojters pozivajući se na visoko rangirani izvor u ukrajinskim vlastima.

- Ukrajina je započela onlajn pregovore sa partnerima, koji imaju za cilj da da Kijev nastavi da isporučuje žito na svetska tržišta - navodi se.

9.06 - Ćin: Rat u Ukrajini vodi nevidljiva ruka koja se zalaže za nastavak sukoba

Čini se da ukrajinsku krizu vodi neka "nevidljiva ruka" koja se zalaže za odugovlačenje i eskalaciju sukoba, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

- Nevidljiva ruka koristi ukrajinsku krizu u cilju određenih geopolitičkih agendi. Sukob, sankcije i pritisci neće rešiti problem. Proces mirovnih pregovora treba da počne što je pre moguće uz poštovanje legitimnih bezbednosnih problema svih strana - rekao je Ćin novinarima na marginama godišnjeg zasedanja parlamenta u Pekingu.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

7.50 - Zvaničnik NATO: Rusija u Bahmutu izgubila 5 puta više vojnika od Ukrajine

Obaveštajna služba NATO procenjuje da je na svakog ubijenog ukrajinskog vojnika u odbrani Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, Rusija izgubila najmanje pet, rekao je vojni zvaničnik Severnoatlanske alijanse za Si-En-En.

On je ukazao da je odnos pet prema jedan baziran na proceni obaveštajne službe. Zvaničnik je govorio za Si-En-En pod uslovom da ostane anoniman, jer mu nije dozvoljeno da priča o obaveštajnim podacima.

On je dodao da je, uprkos takvom odnosu izgubljenih vojnika, Ukrajina pretrpela značajne gubitke u odbrani grada. Ukrajinski zvaničnici su nekoliko puta rekli da su naneli teške gubitke Rusiji koja pokušava da zauzme Bahmut. Američki Institut za proučavanje rata saopštio je da su ruski napori da se osvoji Bahmut značajno pogoršali sposobnost Moskve za dodatne ofanzive.

-Ruska vojska će se verovatno mučiti da održi neku naknadnu ofanzivnu operaciju narednih meseci, što će Ukrajini dati šansu da preuzme inicijativu u ratu", navodi se u saopštenju Instituta.

7.15 - Zaharova: Pokušaj ubistva Malofejeva razotkriva terorističke metode Kijeva

Neuspeli pokušaj ubistva ruskog milijardera i izvršnog direktora grupe Cargrad Konstantina Malofejeva predstavlja još jedan primer zločinačke prirode kijevskog režima, koji pribegava terorističkim metodama, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Neuspeli pokušaj ubistva Konstantina Malofejeva je još jedan primer duboko zločinačke prirode kijevskog režima, koji ne izbegava otvorene terorističke metode u suzbijanju neslaganja, dodajući na dugačku listu svojih gnusnih zločina nad civilnim predstavnicima medijskog prostora - istakla je Zaharova, preneo je TASS

Profimedia
Marija Zaharova

7.10 - Zelenski smenio zamenika šefa SBU

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je zamenika šefa Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Oleksandra Jakuševa, navodi se u predsedničkom ukazu.

Osim njega, smenjen je i šef Odeljenja za ekonomsku podršku Oleksandr Provotorov, šef Odeljenja za zaštitu državnih tajni Igor Nosko, šef SBU za oblast Zaporožje Boris Bezruki i šef SBU za oblast Sumi Eduard Fedorov, preneo je Kijev independent. Zelenski je već postavio ljude na dve od četiri pozicije koje su bile upražnjene. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike